Протести на Тиенанмън

0

Протести на Тиенанмън - септември 2015ПЕКИН. Над 1000 ветерани от китайската армия са задържани по време на протест на площада Тиенанмън, предаде Радио Свободна Азия в понеделник, 21 септември. Военните, основно ветерани от кратката война на Китай с Виетнам през 1979 г. и от пограничния конфликт със Съветския съюз от 1969 г., от известно време насам извършват периодично демонстрации с искания към правителството да им отпусне адекватни пенсии чрез местните администрации по провинции. След хиляди лични и групови петиции, отправени към военното министерство на Китай, ветераните вече били изгубили търпение.
Малко предистория – през юни т.г. се състои многолюден протест в китайската столица. Няколкостотин ветерани са задържани, но нищо извън рамките на добрия социалистически тон. Тогава протестиращите отправят исканията си към правителството с ултиматума, че очакват отговор до 60 дни, които изтекоха този месец.

И тук – като че ли от нищото – на 17 септември ветеран от т.нар. „народно-освободителна“ армия на Китай, жител на Шанхай, прави опит за самоубийство на площада Тиенанмън. „Твърде дълго не отговаряли на писмата му…“. Два дни по-късно умира в болницата. Споменат е и втори инцидент със сходни обстоятелства, офицерът е от Харбин, няма развитие по случая.

Потрес. Мълчим, в името на Вертер; китайското правителство, алармират влиятелни медии в нашето полукълбо, също усилено работело за потулване на случката – както в пресата и другите конвенционални медии, така и в интернет. Ще се направим на учудени, но нека да видим какво можем да научим от първоизточника.

“Тиенанмън”, изписано с китайски йероглифи, с ограничение на търсенето до последния един месец – връща 117 резултата

I’m Feeling Lucky – прословутото чувство за хумор, обилно поръсено с чер пипер и мариновано в белина. Така де, знаете какво прави тази опция – отваря първия резултат, който не е реклама – ако смятате, че това, което искате да намерите, е толкова конкретно, че гугъл веднага би трябвало да е схванал какво имате предвид. Съответно търсим най-важното събитие, свързано с площада Тиенанмън от края на август т.г. до днес.

Ама разбира се – репортаж за военния парад на Тиенанмън на 3-и септември, публикуван на 1-и септември – правителството официално е разпространило тържествената програма. Парадът тази година надминал по тържественост всички провеждани досега. Си Дзинпин щял да произнесе реч, жена му щяла да бъде там (това е важно, тя е певица – бел.а.). Възпоменание за Втората световна война. Международно участие, тук гвоздеят е Владимир Путин в ложата до другаря и другарката Си… Такива ми ти!

Вторият резултат, намерен от търсачката е от китайската редакция на Дойче Веле – възторжена новина от 3 септември – парадът се радва на добро медийно покритие от световните информационни агенции, о, радост – щатската Associated Press, вестник Washington Post, CNN, в Европа – Agence France Presse, BBC…

Това са популярните резултати. Следва секцията „Новини“, където машината връща страници от последните часове и дни. Именно там, четвъртият резултат е този, който ми трябва и който вече знам, че ще намеря: „Протестиращият Ян Чуанцун, който посегна на живота си, е мъртъв“, пряко от сайта на Радио Свободна Азия.

Векът иначе е XXI.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *