Македонци, сърби и албанци срещу Груевски

0

MakedonijaМакедония. Около 2000 протестиращи излязоха пред правителствената сграда в Скопие във вторник, за да поискат оставката на министър-председателя си, предаде „Ройтерс“.

Консерваторът Никола Груевски, който вече девет години държи властта в западната ни съседка, е забъркан в пореден конфликт с лидера на социалдемократите Зоран Заев.

През последните месеци Заев пуска в публичното пространство записи, които по думите му включват гласа на Груевски и висши държавници, обсъждащи партийни назначения, избор на съдии и подправяне на избори.

Груевски отрича обвиненията и обяви записите за дело на чужди шпиони.

Гражданското недоволство обаче се отприщи с пълна сила във вторник, когато Заев обнародва поредната серия записи, този път уличаващи Груевски и вътрешния му министър в опит да покрият смъртта на 22-годишен мъж, пребит до смърт от полицай по време на тържество след изборите през 2011.

ВМРО-ДПМНЕ отрече обвиненията срещу Груевски и вътрешния му министър Гордана Янкулоска и на свой ред обвини Заев, че експлоатира трагичната смърт за политически цели.

Протестиращите – македонци, сърби, албанци, се събраха до правителствената сграда часове след пресконференцията на Заев.

По данни на македонското вътрешно министерство, поне 10-има полицаи са били ранени по време на двучасовия протест. Според протестиращите, най-малко 10 от техните хора са били ранени.

Очаква се шествията да продължат и през следващите дни. #

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *