Гражданското общество проходи

0
снимка - Васил Гарнизов
снимка – Васил Гарнизов

В средите на будните хора все по-настойчиво се говори за наличието на гражданско общество в България. Ясно е, че близо 10 месеца правителството се прави, че не чува призивите ни за оставка, но хората спечелиха много от протестите. Какво е то – вече открито се говори за проблемите, те не биват подминавани с лека ръка, Ранобудните студенти измиха лика на студентското общество и показаха, че младежите не са влезли в университета, за да ходят по дискотеки и да харчат парите на родителите си, а имат гражданска позиция. Хората вече имат много по-голяма политическа култура. Е, това не са ли успехи на протеста? Да, в България вече има гражданско общество. Макар и крехко, но го има. Вярно е, че се нуждаем от гражданско образование, което трябва да намери своето измерение и в училищата (на стр. 7). Но вече като общество сме с една идея по-високо.

Щяхме ли да говорим днес за монополи, за икономически обвързаности, за ограбването на българите, ако народът не беше надигнал глас? Едва ли, но за щастие се събудихме. И самият факт, че държите вестник „Протест“ в ръцете си, е достатъчно доказателство за това (на стр. 6).Наближават избори и референдум, на които трябва ясно да покажем неодобрението си към сегашната власт и система на управление, на която се нагледахме 24 години. Обществото узря за промени, които неизменно ще настъпят, без значение кой ще поеме кормилото на властта. От нас обаче се изисква да се ограмотяваме политически и да възпитаваме децата си как да бъдат граждани.

Все по-голяма става сагата и около Крим и Украйна. Западът и Русия си играят на санкции, докато от бившата съветска република се къса жива плът. И нашите политици сега се сетиха, че трябва да вземат отношение по повод този конфликт. Президентът Росен Плевнелиев свика КСНС, на който се взе решение, казано с половин уста, че не подкрепяме санкции срещу Русия, защото това водело до рискове в икономиката ни (на стр. 3).Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не изпусна шанса да заяви подкрепата си към Русия и да обяви ЕС за „гей-евросъюз“, което може да изглежда мъжествено в очите на част от избирателите му. За нас не е. И продължаваме да смятаме, че поведението му е не само недържавническо, но и ненормално.

От настоящия брой занапред в. „Протест“ започва да представя на читателите си кандидатите за евродепутати на основните партии. В тези представяния нямаме намерение да пестим критиките си към фигурите, които евентуално ще представят България в ЕП. Време е българинът да знае за какви хора ще гласува на изборите, а не да разчита на празни обещания и харизматични образи, постоянно натрапвани ни от Пеевските и други медии. Защото тези хора не са в кожените си кресла благодарение на някого другиго, а на нас. И от нас зависи дали ще прекратим престоя им във властта, който с всеки един ден става все по-вреден за България (на стр. 4).

Публикувано в брой 33 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *