Нека бъдем независими!

0
снимка - Васил Гарнизов
снимка – Васил Гарнизов

Активни приятелю,

Днес е 16-ти септември, а в края на седмицата идва един голям български празник. Вече 105 години България е независима от Османската империя. Колко време обаче ще отнеме на българското управление да скъса с олигархичните си зависимости? И кога най-сетне българските правителства ще поставят приоритетите на гражданите си пред интересите на кръговете, които ги финансират?

Според статуквото на подобни въпроси се дават неясни отговори в бъдеще време. Нашият отговор няма да е удобен. Нашият отговор е СЕГА! Но… това зависи от всички нас и от готовността ни да отстояваме тази кауза. Този процес няма да свърши нито с оставката на правителството на Орешарски, нито с решаването на казуса „Корпоративна търговска банка“ и медиите на депутата от ДПС – Делян Пеевски. И все пак това е една от първите крачки по пътя към крайната цел (първите две крачки направихме през февруари и през юни, излизайки на улицата).

В Деня на Независимостта бихме искали да те поканим на глобален протест за „НЕЗАВИСИМОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ“, за да заявим заедно своята позиция: Ние искаме да живеем в независима страна с независими политици. Ние ще се борим срещу всяко едно правителство, което обслужва интересите на които и да е олигархични кръгове и икономически групировки. Ние ще се борим срещу всеки политик, който обслужва интересите на всяка друга държава (била тя Русия, САЩ или Китай) пред тези на България, чиито гласоподаватели са го избрали за свой народен представител. Ние се събудихме и нямаме никакво намерение да заспиваме отново.

– Хубаво! – ще кажеш ти. – Но какво конкретно да направя аз, ако искам да живея в една независима от олигарси и от чужди интереси държава?

На първо място: бъди независим, приятелю. Независима държава се гради от независими граждани. Бъди критичен към случващото се. Бъди критичен към медиите, които четеш (да, бъди критичен и към нас!). Всяка вестникарска новина проверявай в три различни медии, един път вярвай и знай, че истината е винаги по средата.

На второ място, приятелю: отстоявай независимостта си. Вече видя, че си силен, не се оставяй да те убедят, че нямаш власт да промениш света. Всички ние имаме тази власт и даваме по нещо от себе си за промяната. Отстоявай независимостта си не само на площада, а и в работата си, в дома си, докато се разхождаш.

Бъди информиран, приятелю. Съжаляваме, че го повтаряме за пореден път, но ако ти не знаеш какви са ти правата, никога няма да знаеш кога те са погазени и как да ги отстояваш.

Чувствай се свободен да добавиш своите точки към този списък, защото до момента няма универсална рецепта за това как човек да бъде независим, но всеки от нас е открил своя индивидуален начин.

И тъй като добре знаем какви индивидуалисти сме ние, българите, позволи ни да добавим още само едно, приятелю. Септември е месецът на два големи български празника: Съединението и Независимостта. Ние намираме в това съвпадение нещо повече от щастлива случайност. В тези думи се крие единствената възможност за постигане на каквато и да е цел. Колкото и да сме независими, ние сме свързани помежду си. Тъкмо затова трябва да общуваме помежду си с толерантност и разбиране дори когато не приемаме чуждото мнение. Нека преди да търсим нещата, които ни разделят, да търсим тези, които ни свързват.

Последната молба идва на фона на продължаващото още от първия ден на протестите разделение на десни и леви, февруари и юни. Разделение, удобно подклаждано от нашите управници и обслужващите ги медии. Разделение, проникващо дори сред десетките протестни групи, всяка една от които отлично знае как да постигне заветната оставка по своя начин, затова се сърди на другите групи, които работят за оставката по своите си начини.

Нека не се оставяме да ни разделят, да се борим заедно и да уважаваме усилията, които всички полагаме за постигане на:
О-О-О-О-С-ТАВ-…!

Публикувано в брой 7 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *