Антиправителствените протести в Босна и Херцеговина

0
снимка - Вердан Еминович
снимка – Вердан Еминович

„Народът на Тузла най-накрая каза стига непотизъм, корупция и некомпетентно управление. Нито едно правителство за последните 20 години, не се вслушваше в народа и гнева му.“, Дамир Арсениевич, професор в Университета в гр.Тузла, БиХ.

Протестите в БиХ – едни от най-сериозните размирици в страната от края на гражданската война 1992-95 г. – започнаха на 5 февруари със съкращаването на работници в резултат на приватизацията и фалирането на четири държавни предприятия в Тузла. Скоро протестът прерастна в общонационален социален бунт, завладя около 20 града, повечето в мюсюлманско-хърватската част, но и в столицата Сараево и в някои градове в сръбската част на републиката. Мнозинството от протестиращите са работници и безработни младежи. Четири от всеки десет човека са безработни в БиХ. Протестиращите обвиняват политическата класа, че е единствено заинтересована за собственото си благосъстояние. Искат оставка на местните и регионални управляващи и смяна на тромавата политическа и административна система на управление, която води до политическа и икономическа парализа и уязвимост към корупция.

Стотици протестиращи и полицаи бяха ранени в сблъсъците миналата седмица. Над 100 протестиращи са арестувани. Според международната правозащитна организация, Амнести Интернешънъл, има данни за полицейско насилие на задържани, някои от които под 18 г., както и полицейски побой над поне един журналист.

В резултат на протестите четири регионални правителства се сринаха, включително в Сараево, но премиерът на босненско-хърватската федерация Нермин Никшич отказа да подаде оставка.

Подобно на протестите в България и Украйна, протестите в БиХ изразяват назрялото недоволство в обществото срещу правителствата на прехода към демокртичен режим, които в последните 20 години не успяха да гарантират основни социални и икономически права, концентрираха властта в ръцете на елитите и игнорираха гласа на народа.

Публикувано в брой 27 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *