Що е то отворен код и има ли почва в България?

0
str. 5 - lefthandedtoons.com
Карикатура:lefthandedtoons.com

60 416 666 без ДДС. Това е сумата, предвидена от МС още през 2012-та година, с която да бъдат закупени 96 000 копия с безсрочен лиценз на тогава все още несъществуващия Windows 8. Повечето от нас дори не могат да си представят такава колосална сума. Разбираемо, още тогава тази обществена поръчка породи доста големи съмнения около себе си, които не стихват и до ден днешен. Годината вече е 2015-та, но икономически България не е помръднала и милиметър напред.

Точно обратното – финансовите проблеми в държавата се задълбочават все повече и е, меко казано, цинично да се дават луди пари за софтуер, който така или иначе никога няма да се използва. Причината – повечето административни компютри в България все още не са преминали дори към Windows 7. Още, Windows 8 като цяло изисква доста мощни компютри, което значи, че трябва да се закупят и нови машини, които да работят с новата операционна система. Това означава, че цената на цялостния преход към Win 8 със сигурност ще надхвърли горепосочените 60 млн. лева. Повечето от нововъведенията на операционната система изискват touch screen устройства. Още с излизането си беше заклеймен като „лоша версия“ поради проблеми със съвместимостта с по-стари програми, както и заради чиста и проста нестабилност на системите, работещи с тази операционна система. Сигурността също не е на нужното ниво (както и при всички останали версии на Windows).

За наше щастие има една проста алтернатива на всичко това – отвореният код. За незапознатите: отворен код не значи, че всеки може да влезе в системата ти и да застраши сигурността ти. Не, отворен код означава, че всеки може да го нагоди според собствените си нужди и потребности и в същото време сигурността му да е в пъти по-гарантирана, отколкото при използването на Windows. Нещо повече – отвореният код е безплатен.

В целия свят все повече държави преминават към отворения код. За тях това е голямо постижение, защото в крайна сметка те не взимат една огромна сума от джобовете на данъкоплатците, за да закупят софтуер, който никога няма да бъде използван. Такива държави са: Македония, където 180 000 компютъра на държавната администрация работят с Linux (най-известната операционна система, базирана на отворен код); Бразилия, където 50 000 училища или 35 000 000 ученици използват софтуер с отворен код; Малайзия, където всички държавни агенции работят под Linux; Русия, където има преход към пълно преминаване под Linux; Франция, чиято полиция заявява, че е спестила 50 млн. от такси за надграждане на софтуер, след като преминава под Linux, френският парламент също работи с Linux; Германия, където университетите използват Linux за нуждите на своите студенти и преподаватели, бюрото по труда в Германия също работи под Linux; Чехия, чиито пощенски служби работят с безплатен софтуер; САЩ: Министерство на отбраната, Федералният съд, Пощенски служби, Подводният флот и Федералната авиационна администрация функционират с Linux. Сайтът на Белия дом е изцяло отворен код. Уолстрийт е доверена на Red Hat Enterprise Linux, въпреки че е най-голямата стокова борса в света; цялата администрация в Мексико работи под Linux; Китай, чиято държавна банка е заложила на отворен код във всичките си 20 000 клона; Румъния, макар и от скоро, заяви, че започва преход към Linux, който трябва да завърши през 2020 година във всички румънски институции. И това са само няколко примерни държави. Обхватът на отвореният код и безплатен софтуер е много по-обширен.

В България обаче, когато стане въпрос за свиване на коланите с цел пестене на някакви пари, всички по високите етажи започват да се правят, че това не се отнася за тях. Днес се дават 60 млн. без ДДС за софтуер, утре се дават няколко милиона за нови коли на НСО, вдругиден депутатите решават, че заплатите им са ниски, и слагат по една-две нули отзад. Подобен е и случаят с неизказания отказ да се премине към Linux базирана операционна система в българските институции и администрация. Не е трудно да се достигне до извода, че вероятно са обещани доста „тлъсти“ комисионни и бонуси за определен кръг от хора. Оттук и нежеланието за промяна. Никой не твърди, че този преход ще бъде напълно безплатен, тъй като така или иначе трябва да се наемат специалисти, които да поемат обучението на администрацията. Със сигурност ще има и грешки, докато персоналът навлезе в новата система. Но това, разбира се, е една инвестиция, която в дългосрочен план ще спести милиони на българската държава. Небезизвестен факт е, че възможностите на Linux отдавна са се изравнили с тези на Windows. Всички задачи, които досега са се вършили с Microsoft Office, могат да се свършват и с алтернативни безплатни програми и то без компромис в качеството и след минимално обучение. Сигурността на Linux е в пъти по-добра и ефективно ще защитава личните ни данни. Трябва да споменем и факта, че Linux може да се модифицира според нуждите на всяка институция, като се добавят нови функции, нов интерфейс и други. Нещо напълно невъзможно за Windows. Но най-големият плюс тук е, че едно евентуално въвеждане на операционна система, базирана на отворения код, ще допринесе изключително много за по-бързото и ефективно въвеждане на задължителното за всички европейски членки електронно правителство. А защо не и да постави основите на така желания електронен вот в България.

За съжаление обаче гласът на IT-специалистите и отделните български граждани остава нечут от българските правителства независимо от множеството ползи, които тази промяна може да донесе на страната ни. За пореден път българските управници доказват, че открито работят срещу собствената си държава и нейните интереси. Към този момент обаче кучетата продължават да си лаят, докато Windows-ът си върви.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *