С голямата лопата – част 2 

0

rp_little-boy-big-shovel-14278622-200x300.jpgНовината за смяната на 24 от общо 28 областни управители може би ни изненада, а може би не съвсем. Свикнахме всяка власт, още незаела креслата си начело на държавата, с голямата лопата да рине оставените от предишната губернатори и да назначава свои лица. Сигурно ни се струва нормално, обаче далеч не е.

Областният управител следва да бъде независима личност, а не послушник на партията във властта, под чиято и зависимост попада и чиито интереси явно ще прокарва. Не знаем дори как очакваме той да върши задълженията си съвестно и с изградена стратегия и ясна визия – та неговият хоризонт е в най-добрия случай 4 години – ако изкара толкова правителството, което го е назначило. Този подход, който се налага последните години, е далеч от децентрализирането на властта. И не води до нищо добро. Да видим обаче кои са новите титани. (Част 1 е публикувана в миналия брой, може да я видите и тук: http://vestnikprotest.com/analizi/politika/s-goliamata-lopata-1/ )

velichkovПазарджик – АБВ се намърда в стола чрез Трендафил Величков. Никаква представа нямаме има ли си и идея от областна администрация господинът – води се журналист, продуцент и редактор. Оглави и листата на партията в Кърджали на парламентарните избори на 5-ти октомври. Едва 34-годишен, Величков е минал и през партията столетница БСП – бил е в националния съвет на младежката формация. Интересен избор, малко странен дори, но да не подценяваме момчето.

 

 

i_sokolovaПерник – за вярната си служба към ГЕРБ и съвестната си работа като народен представител в два мандата поста получава Ирена Соколова. Тя бе и кандидат за кмет на града, но не успя да победи Росица Янакиева. Смята се за близка до т.нар. „котараци“ – пернишките бизнесмени Иван Асенов и Богомил Гьорев. За верните хора на партията винаги пост ще се намери. Иначе по образование дамата е психотерапевт. Няма как да приветстваме с фойерверки този избор, дано поне перничани си я харесват.

 

 

Ralitsa-DobrevaПлевен – Ралица Добрева застъпва тук. Отново със солидна административна кариера – работила е години в Министерство на земеделието, била е и директор на Областна дирекция „Земеделие“ в областта, общински съветник, дейна герберка в района. По образование е агроинженер. Беше атакувана от Митхат Метин от ДПС в миналия парламент, че е назначавала без конкурси в дирекцията – около 24 човека, и че самата тя е заела поста, без да бъде препитана. Дамата далеч не е чиста като сълза, така че тук сме не с едно, а с три наум.

 

 

rozalinpetkovПловдив – още един кадър, назначен от Близнашки, запазва поста си. Това е Розалин Петков, бивш зам.-областен управител и зам.-кмет на града, а също и зам.-директор и главен счетоводител на ВМЗ – Сопот. Има опита за длъжността, да видим как ще работи – радва се и на симпатиите и подкрепата на колегите си, остава да реализира многото проекти, които посочва като свои лични каузи.

 

 

 

oblasten_Petar_VasilevРазград – Петър Василев поема. Икономист по образование, получил тапията от Академията в Свищов, Василев е зам.-директор на РЗОК /Районна здравноосигурителна каса/ в града и – о, чудо! – общински съветник от ГЕРБ. Беше и на трето място в листата им, с която атакуваха Парламента тази година. На фона на други това е по-приемлив избор.

 

 

 

stefkoburdjievРусе – пак ГЕРБ. Стефко Бурджиев, стара пушка, заемаше този пост и преди година. Дълги години е кадър на Министерството на отбраната, после минава към „Гражданска защита“ като ръководител на направление „Радиационна и химическа защита“, преподава и в Русенския университет. Беше кандидат-депутат под номер 5 за изборите на 5-ти октомври.

 

 

 

stpyanbonevСилистра – остава на служба Стоян Бонев, също назначен от служебния кабинет. Отново гърмян заек – бил е на служба в „Митници“ – Силистра, Главна инспекция по труда пак там; образованието си завършва в Свищов. Районът също не е от най-процъфтяващите у нас и трябва доста работа да се свърши, дано Бонев е човекът за това.

 

 

 

dimityrsiarovСливен – губернатор тук вече е Димитър Сяров, адвокат и юрисконсулт в Регионалналния инспекторат по образованието, неуспял кандидат-кмет от Синята коалиция, общински съветник, кадър на ДСБ и водач на листата им в Сливен на парламентарните избори тази година. Млад и кадърен е, пожелаваме му успех.

 

 

 

NedialkoСмолян – Недялко Славов ще седне на трона, подвизавал се е като депутат от квотатата на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, тази година също се пробва, беше на второ място в списъка им с кандидати за Парламента, бил е и зам.-областен управител. Типичен избор на партията на Борисов, нищо особено като заслуги няма, но пък не е късно да се разработи.

 

 

 

veselinpenev

София – тук е забавно. Изборът на зам.-председателя на Народна партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов – Веселин Панев, предизвика не само недоволството на Патриотичния фронт, които отново заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си от правителството, но и на тандема Кунева–Лукарски, които пък се сърдят, че нито един от партията на мадам Йес не се облажи с поста областен управител (РБ имат 5, но нито един не е от Движение „България на гражданите“). Двамата лансираха за поста Стефан Янев, но не ги огря, което доведе до поредна конфронтация в редиците на реформаторите. Пенев обаче не отразява нападките и заяви, че няма да подава оставка. Иначе той бе част и от ДПС преди да се основе НПСД; води се психолог по образование, занимава се с консултантска дейност, кого и за какво консултира обаче не сме наясно. Това напрежение най-вероятно ще му пречи да върши спокойно работата, за която е назначен, та му пожелаваме да успее да се справи.

 

rositsaСофия-област отива при бившия си зам.-управител Росица Тодорова. Освен че е дейна последователка на ГЕРБ, Тодорова е и директор на начално училище в Годеч. През 2011 година стигна до балотаж за кметския пост в община Годеч, но кандидатът на БСП я надви. Считаме, че има далеч по-подготвени от нея за поста.

 

 

 

ranovСтара Загора е за реформаторите. Областен там ще бъде Георги Ранов, общински съветник от СДС, инженер по образование, работил и в „Марица изток“, сравнително ново лице, което се надяваме да върши работата си съвестно в този прекрасен район.

 

 

 

svetlin_boneТърговище – тук пак ГЕРБ в лицето на Светлин Бонев. Човекът е общински съветник, икономист по тапия, работи в сферата на телекомуникациите, пробва се и за народен представител. Не му върви и на Търговище, трети областен за годината, дано поне един оставят малко повече, за да опита да свърши нещо.

 

 

 

dobri_belivanovНа поста в Хасково си остава Добри Беливанов, който го оглави през септември тази година. И той стар административен кадър, бил е главен секретар на областната администрация, два пъти зам.-кмет, зам.-областен, виден деец на ГЕРБ заедно със съпругата си. За поста се спрягаше и през 2009 година по време на управлението им. Е, 5 години по-късно го получи.

 

 

donkaivanovaШумен – Донка Иванова е губернатор, отново кадър на Борисов и компания, отново трудила се като зам.-кмет, общински съветник, директор на училище, дори и народен представител в предходното Народно събрание. Тази година ѝ се размина за малко повторното влизане в Парламента – втора се мъдреше в листата на ГЕРБ, но я изместиха с преференция. По калъп са кадрите на Бойко, с една и съща биография направо.

 

 

dimityrivanovЯмбол – нищо ново и тук, стар областен, че дори и зам.-областен – Димитър Иванов, подобно на колежката си, също доскорошен депутат. Доста млад, едва на 34, а вече нагази в дълбоките води на политиката и още по-дълбоките на местната такава. От групата на ГЕРБ е, тепърва ще видим какво може.

 

 

 

Равносметката: 28 областни управители, 4 стари, 24 нови. От тях може да кажем, че 21 са близки до ГЕРБ, 5 – за партньора РБ, 2 – за АБВ. Повечето са стари муцуни, но има и нови лица, заслужаващи доверие. Смятаме обаче, че начинът да се назначават от Министерски съвет не е най-правилен, защото така се засилва зависимостта на местната власт от централната и намираме за по-редно губернаторите да се избират от първата, не да им бъдат спускани отгоре.

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *