Гаф на седмицата – 28.10 – 03.11.2013г.

0
източник - businessinsider.com
източник – businessinsider.com

1. Гълъбин Боевски се завърна изненадващо в България, докато държавата смята, че той е в затвор в Бразилия, изпълняващ ефективна присъда. По думите на журналиста Иван Рачев пред Дойче веле: „Българските власти са длъжни да започнат предварително производство срещу българи, които са задържани в чужбина по обвинение за престъпление, извършено в чужбина. Това гласи Инструкция номер 1 от 2004 г. за работата и взаимодействието на разследващите органи, която до този момент не е отменяна. Към Националната следствена служба има и специализиран отдел за престъпленията, извършени в чужбина. Още тогава, при ареста на Боевски в Бразилия през 2011 година, прокуратурата е трябвало да се самосезира, както го е правила при далеч по-кокошкарски престъпления, научени от медиите.“ Боевски прелита два континента и се прибира у дома с такси. Ако случаят не беше с популярен български гражданин, можеше да мине и съвсем незабелязан. До този момент все още никой не е поел отговорност, както и обяснение какво всъщност се случва с всички българи, които са подведени под отговорност някъде по света. Държавата остава за едни майка, а за други – мащеха.

2. Само два дни след гласуването за удължаване на мораториума върху продажба на земи на чужденци, Бойко Борисов заяви: „Подведохме се от популизма“ и каза, че натискането на копчето от страна на всичките му 97 депутати се дължи на “временна лудост”. Това се случва, след като внезапно става ясно, че решението няма никаква правна стойност, но удря жестоко по имиджа и позициите на България в Европейския съюз. Случва се след реакция от ЕНП, в което строго и категорично се осъжда всеки опит България самоволно да опитва да променя клаузите по присъединителния си договор. Случва се, когато реакцията на обществото съвсем не се оказва онзи положителен отзвук, на който се е надявал. Популизъм е цялата политика на окупаторите на парламента.

3. Премиерът Пламен Орешарски заявява за оправдание пред европейските институции и медии в отговор на въпроса какво се случи при гласуването на мораториума: „Атака е опозиция в този Парламент“. Г-н Орешарски, забравяте, че тази партия Ви държи на власт, че тя осигурява възможността на този парламент да съществува. Г-н Орешарски, ако Атака е опозиция в това Народно събрание, това значи, че Вашето правителство няма достатъчно подкрепа да управлява и трябва незабавно да си отиде.

Публикувано в брой 14 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *