KLETA MAJKA НеРеБе

0

Мишо Паргов

източник - socbg.com
източник – socbg.com

“LO6O MIE” – това е първото нещо, което ми идва на ум, когато прочета как някой тъгува по тоталитарната „Народна“ РБ. Ще направя скромен и далеч не изчерпателен разбор на нещата, по които милеят много хора, от споминалата се НРБ. Очевидно много от тях не помнят или си спомнят само половинчато.

Ще карам по поредния списък с причини, който ми попадна. С други думи „защо не искам да се върне НРБ“:

Образование

Българското образование било абсолютно безплатно, достъпно и качествено. Факт!

Както е факт, че ако партийният предсетател е решил, че баща ти е буржоа, ще видиш университет през крив макарон. За качеството няма да споря, качеството се развали, след като учителите спряха да бият шамари в час, да наказват цял час прав с вдигнати ръце, с лице към стената или на колене върху царевични зърна. Както е факт, че трябваше да учиш историята на БКП наизуст. Както е факт, че трябваше да маршируваш усмихнат под радиоактивния дъжд от Чернобил и да славиш партията майка. Както е факт, че целият учебен материал, който се изучаваше, беше преминал през партийната призма.

Клетва

На света за мене има
две най-скъпи имена –
моята страна любима
и съветската страна.

Култура

Имало естрада, кино, театър. Факт!

Както е факт, че ако нямаше НРБ, пак щяхме да имаме естрада, кино и театри. Както е факт, че със сигурност киното, естрадата и театрите щяха да са много по-развити сега, ако НРБ не беше цензурирала всичко. Както е факт, че слушането на западна музика е било престъпление. Както е факт, че в книжарниците имаше само определени книги, които партията е разрешила да се отпечатат, но дори за тях ти трябваха връзки в книжарницата.

Медицина

Медицината в НРБ била безплатна и качествена. Факт!

Както е факт, че за всичко безплатно плащаме в момента, както е факт, че и нашите деца ще трябва да изплащат, вземаните заеми, за да може да има много безплатни неща, по онова време. Както е факт, че след отварянето на границите голяма част от хората предпочетоха да напуснат този „Земен рай“, докторите и медсестрите не правят изключение.

Жилища

Строяли се жилищни блокове, всеки можел да си ги позволи. Факт!

Както е факт, че национализираха къщи. Както е факт, че отчуждаваха триетажни къщи с декар двор срещу три двустайни панелки, без право на обжалване. Както е факт, че на партийните ръководители им се полагаха безплатно от тези жилища. Както е факт, че обикновените работници трябваше да чакат по 15-20 години, за да се доредят до възможността да закупят такова жилище. Както е факт, че ти трябваше софийско жителство, за да можеш да се преместиш в София, а то не се даваше току-така.

Безработицата

Нямало безработица. Факт!

Както е факт, че всички бездарни, некадърни и мързеливи хора бяха на държавна издръжка, но се водеха на работа. Както е факт поговорката: „Аз ги лъжа, че им работя, те ме лъжат, че ми плащат“. Както е факт, че всички крадяха, защото било държавно.

Равенството

Имало „върхушка“ и „пролетариат“, но разликата не била голяма. На никой нищо не му липсвало. Факт? Ама друг път!

Равенство, но някои бяха по-равни от други. Тук темата е толкова обширна, че ще ми се изхаби клавиатурата, затова само няколко елементарни примера:

-глобяват семейство за дърво, защото било опасно и трябвало да се отсече, пък те не го отсичали. Не го отсичали обаче, понеже е в съседния двор, а в съседния двор живее майката на партиен секретар. Е, нея няма как да я глобят.

-пристигат в ресторант партиец с цяла компания приятели, пият и ядат, стават и си тръгват без да платят – на върхушката им е позволено.

Имало от всичко, да, ама в кореком, където ти трябват долари, а пролетариатът долари няма. За пролетариата няма банани, портокали, няма и “Кока-кола”, за сметка на това има марули обилно поляти с дъжд от Чернобил, докато дори чиниите на върхушката са се миели с изследвана вода от водониски.

Армията

Била огромна, а казармата възпитавала. Факт!

Както е факт, че армията е била ненужно голяма и е струвала доста пари – пари, които и до ден днешен изплащаме. Както са факт издевателствата и гаврите в казармата. Както е факт, че казармата възпитаваше как да се скатаеш, което е от голяма полза впоследствие, когато започнеш работа.

Увереност в утрешния ден

Всички били спокойни, че нямало да ги уволнят, да повишат цените и т.н… Факт!

Както е факт, че вече обясних, за безработицата по онова време. Както е факт, че цените са стояли на едно равнище, благодарение на тези същите заеми, които изплащаме до ден днешен.

Общественото възпитание

У децата се възпитавало уважение към по-възрастните. Факт!

Както е факт, че никой не ви е забранил да продължавате да възпитавате децата си по този начин. Както е факт, че това няма нищо общо с НРБ, а със самите вас.

Дружбата между народите

Всички били другари или братски народи. Факт? Да, ама не!

Друго е факт! Под „всички“ се разбираше от Москва до Източен Берлин. Източен, братски Берлин, който беше достъпен за малцина. Друг факт – на запад от Източен Берлин бяха врагове. Някои все  още ги имат за врагове, главно тези, които тъгуват по НРБ. Е, има и такива, които живеят в прогнилия еврогейски запад и искат да се върне НРБ. Същата НРБ, от която нямаше да могат да излязат, и да искат.

Стоките в магазините

Вярно било, че нямало избор и имало само 2-3 вида салам, но били качествени. Факт!

Както е факт, че сега има много повече от 2-3 вида качествени салами. Както е факт, че сега може да си закупиш без връзки всичко от пиле мляко. Както е факт, че сега, ако искаш да си купиш кола, няма нужда да чакаш 10 години, да ти дойде ред, за да платиш 80 заплати за Москвич. За книгите вече казах.

Сигурност

Нямало престъпност по време на НРБ, а всички престъпници били хващани веднага и получавали справедлива присъда. Факт!

Както е факт, че хора са лежали в трудови лагери, защото са казали виц за партията или нейния вожд. Както са факт хилядите избити без съд и присъда, от ОФ и ДС (Отечествения фронт и Държавна сигурност – бел. #П). Както е факт, че ако си бил внук на партиен член и изнасилиш момиче, няма да има последствия за теб. Както е факт, че не са липсвали банкови обири. Както е факт, че няма данни каква всъщност е била престъпността по онова време, защото партията е криела нивото на престъпност и не знаем реалните данни. Ето един пример: шестима убити и 10 ранени в Студентски град навръх Коледа.

Промишленост

Промишлеността била развита и стари предприятия били национализирани. Факт и още как!

Както е факт, че по-голямата част от промишлеността е работела на загуба. Както е факт, че все още имаме такива държавни предприятия, които са нерентабилни и се издържат от дръжавата. Както е факт, че собствениците на национализираните предприятия са били ограбени благодарение на НРБ, а някои от тях убити.

Напълно съм наясно, че тези, на които НРБ им липсва, няма как да прочетат този текст. Също съм напълно наясно, че и да го прочетат, мнението им няма да се промени. Защо го написах ли? И аз не знам. Знам обаче със сигурност, че ако милеещите за НРБ продължават да се увеличават, за мен място в РБ няма.  ‘Щото тука е така и малкото, които искат светло бъдеще, биват прогонени от многото, на които някой друг им е виновен и продължават да милеят по „светлото“ минало.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *