Новите другари на Орешарски

0
източник - nasul.tv-2
източник – nasul.tv-2

Обичам усмивката на Орешарски по време на поредния му гаф. Поводът за написването на този текст е новите другари, с които нашият премиер обича да се обгражда. Както знаем, в дипломацията трябва да се внимава с кого сядаш на една маса, с кого разговаряш и се срещаш и т.н. Справка – скорошният скандал на наши депутати, които отидоха на среща с управляващите в Сирия. Подразбира се, че един министър-председател би седнал на маса с хора, които са представители на държави, с които България има някакви връзки – икономически, политически или някакви други.

Но Орешарски пò ги разбира нещата и е по-отворен към света, затова обича да сяда да вечеря с държавници, управляващи „с характер“. На фейсбук профила на румънския президент Виктор Понта се появи снимка, на която виждаме българския премиер в компанията на украинския държавен глава Виктор Янукович и, забележете, узбекистанския президент Ислам Каримов. Кадърът е направен по време на посещението в Сочи, където се откриха зимните олимпийски игри. Снимката скоро бе премахната, но тя остана на сайта на nasul.tv.

Както знаем, в Украйна от няколко месеца има мощни протести срещу управлението на Янукович, а той, вместо да послуша народа си, изпраща срещу него армия и полиция, като по този начин изправя „свои“ срещу „свои“. В очите на Европа този президент в момента е нещо като диктатор, който връща общественото развитие в едни други времена. Достатъчно е да си припомним опитите за прокарване на закон, който да ограничава протестите в Украйна. Впрочем през тоталитарните времена Янукович е съден за грабеж и нанасяне на средни телесни повреди. Което не ми звучи като „политическа репресия“.

Но кой е Ислам Каримов? През 1990 г. той става президент на Узбекистанската съветска социалистическа република (УССР), а след обявяването на независимостта на Узбекистан през 1991 г. печели първите президентски избори и оттогава до днес управлява страната. Но как? С насилие, жестокости и изтезания. Полицията изнасилва жени, корупцията е превзела държавата, за свобода на словото и вероизповеданието не може и дума да става. Каримов е един от най-жестоките азиатски диктатори в днешно време.

Това са новите приятели на Пламен Орешарски. Явно за него пътят към развитието на България сочи на Изток, в Средна Азия. Там е демокрацията, там са човешките права! Тези в ЕС на Запад говорят за демокрация, ама не разбират.

Или пък просто нашият премиер се събира с Янукович и Каримов, за да обсъдят помежду си как да действат в страните си – споделяне на опит един вид. Защото ако се замислим, паралелите между управлението на тримата съвсем не са малко – изпращане на огромно количество сили на реда срещу протестиращия народ, полиция, която бие и арестува без причина, цензура на медиите, корупция и изнасилвания. А може би нашият премиер има топла връзка с узбекския президент и заради това, че и двамата са били част от комунистическия апарат до самото му сгромолясване.

И още ли се чудите как Орешарски, Янукович и Каримов намират общ език?

Публикувано в брой 27 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *