Пеевски си отива, да живее Пеевски

0
снимка - Евгени Димитров
снимка – Евгени Димитров

“Един успял мъж на 33”

На 21 години Делян Пеевски става член на НДСВ и съветник на министъра на транспорта Пламен Петров. На 25 е следовател в Столичната следствена служба. Пак на толкова става заместник-министър към Министерството за бедствия и аварии. През 2009 г. вече е в отбора на ДПС и е народен представител, чиито присъствени дни в Парламента могат да се преброят на пръстите на двете ръце. Такъв е и през 2013 г. И не само това – след набързо прекроен закон е избран е за шеф на ДАНС, което доведе до масови протести, продължаващи до днес. По данъчни декларации – сиромах, по начин на живот – на светлинни години от сиромашията: притежател на медии, веригата търговски обекти Lafka, Винпром Пещера, имоти безчет…

Всичко това е известно. Вече и децата знаят КОЙ е Делян Пеевски. През цялото време той мълчеше – не отрече, нито потвърди нищо, и едва преди няколко седмици, заговори за “моите медии”, за срещи с бившия външен министър Цветан Цветанов, за чадъри, за дела, решавани на “четири очи”. Защо след 8 месеца мълчание Пеевски на практика си призна, че е лошият герой? А приятелят му Цветан Василев настоя Европейката комисия да отрече очертаните в последния й доклад икономически и юридически обвързаности между него и “успелия млад мъж”

Защото Пеевски е само една бухалка, един обикновен инструмент на скрити фактори, които дърпат конците без да излизат напред. Пеевски залязва, ще го смени друг. И докато го преекспонират в общественото пространство като низвергнат и ни занимават с драмата му, ще се роди нов “успял”. Това развитие вече започна – един от първите му симптоми е оттеглянето на руската инвестиционна компания VTB Capital от приватизирания от нея преди две години Булгартабак холдинг. Същевременно тя продаде дела си на анонимното офшорно дружество „Ливеро естаблишмънтс“, най-вероятно свързано с Цветан Василев, който пък е свързан с VTB – банката притежава близо 10% от капитала на неговата КТБ (Корпоративна търговска банка). Тоест, не става дума за изчезване, а прегрупиране на играчите.

На какво се дължи това?

Мафията и олигархията никога преди не са били назовавани така директно, при това с конкретни имена и фирми. Никога преди не е имало толкова интензивни призиви за бойкот на стоки и услуги, произвеждани и разработвани от мафиотски структури. За успеха на този бойкот говори паническото прегрупиране на собствености и фигури. И това е само началото – една от големите победи на протеста. Очаква се този пробив да се разшири с възраждането на отделните съсловия. Години наред различни власти разбиваха съсловията, разединяваха ги, противопоставяха професионалисти от една и съща среда едни на други, купуваха ги.Успешно бяха обезличени и деактивирани синдикатите – голямата надежда за катализатор на съсловните протести.

Други намериха сили да се обединят – да застанат зад общи каузи и идеи, зад конкретни искания. Загърбиха различията, запретнаха ръкави и заработиха заедно. Студенти от различни висши учебни заведения изоставиха лежерния си студентски живот и без страх от последствията се събраха в аулата на Софийския университет, за да положат началото на една нова България – тази на младите, дейни и мислещи хора. Инициираха дебати и дискусии, блокади и шествия. Преподаватели застанаха зад окупацията на СУ – над 600 от тях я подкрепиха с подписа си, и продължават да инициират различни протести – акции с книги, с конституции, за честването на смъртта на Васил Левски. Актьори организираха шествие и пуснаха китайски фенери във въздуха с искане за оставка. В театрите, след почти всяко изпълнение, публиката чува няколко думи от режисьора за актуалната политическа обстановка и призив правителството да си ходи. Лекари заплашиха със стачни действия, когато плащанията към болниците бяха преустановени в края на миналата година. Те непрестанно атакуват бюджета на здравната каса и цялостната политика на държавата в сектора, като дори й посочват как да реши прикривани от години проблеми. Предприемачи от ИТ-сектора подписаха декларация с искане за незабавна оставка с декларация, която говори за обещаваща комуникация между отделни агенти в бранша и вдъхва надежда за евентуални съвместни действия по конкретни каузи. Превозвачите заплашиха с ефективна стачка, ако не бъдат задоволени исканията им да се премахнат пречките в упражняването на дейността им. Еколозите и природозащитниците – една от най-стабилните и целеустремени групи, успяла да спре скандалните промени в Закона за горите с блокада на Орлов мост през 2012 г., продължават да отстояват неприкосновеността на естествените ценности на България, посочвайки текущи некоректни подмени в локалните устройствени планове, незаконните строежи, манипулирани в угода на частни интереси съдебни решения. А във вторник на пресконференция в БТА от Сдружението на собствениците на преместваеми обекти заявиха, че ако не се вземат мерки срещу утвърждаващия се монопол на “Табак Маркет” АД за разпространяване на цигари и за инвазията на “Лафка”, ще организират местни и общонационални протести.

Съсловията се реорганизират и дават заявка за радикална корекция на модела не само в отделните браншове, а впоследствие и в по-широк спектър. С избистрена визия и конкретни искания, студентите станаха още по-коректни индикатори за посоката на промените. Преподавателите имат заслуга за зрелите и експертни оценки на недостатъците на образователната система. Държавна подкрепа за културата е възможна само при единни действия на хората на изкуството, а проблемите в бранша съвсем не са само финансови. Съвсем естествено е лекарското съсловие да даде реакция на неадекватните промени в системата на здравеопазването, които ги превръщат в кръстоска между спасители на човешкия живот и административни сътрудници. Малкият и среден бизнес ще противостои на монополистичните клики, които имат интерес от унищожаването му; отстоява правото си да работи, да се развива и да осигурява работни места.

Най-тъмно е преди зазоряване.

Конфигурациите на задкулисието се прегрупират, но автентичните съсловия се готвят за активна реакция. Естествените икономически и обществени закономерности на демократичната стопанска система са на страната на честната инициатива. Волята за промяна и упоритите протестни действия, в които намира израз тя, няма да се задоволят с катарзис на хартия. Те ще настояват докрай да видят катарзис на дело.

Публикувано в брой 28 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *