Седмичен обзор – 10.02 – 16.02

0
източник - bulgariaoggi.com
източник – bulgariaoggi.com

Изминалата седмица доказа съществуването на Огледалния свят. Някой, досущ като теб, в образа отсреща, прави същото като теб, но точно наобратно.

На конгреса на БСП Станишев обяви, че „капитализмът е провал“ и още: „Днес имаме правителство, което чрез своята програма подложи на ревизия дори ценностната система на Прехода. Защото се обяви, че икономически активната държава е нещо добро и необходимо, че приватизацията не е панацея, че свободният пазар не е добър регулатор сам по себе си“. Чудесно, въздъхнаха социалистите, на кошмара „капитализъм“ му се вижда краят. И за да е пълна радостта, Станишев произведе новината за референдум за отмяна на плоския данък.

На 11 февруари обаче, на форума „Правителство-бизнес“, пред стотици представители на бизнеса в съседна зала на НДК, премиерът Орешарски, редом до вицепремиерката Бобева, направи следните изявления: „Няма да има одържавяване на фирми и държавата няма да даде и лев за придобиване на производствени активи“, „Данъците ще останат на сегашните си нива от по 10% за доходите и за печалбите на бизнеса“, „Постепенно ще се разширяват здравните услуги, които се поемат от частните здравни фондове“ и прочие намерения за либерални икономически политики. Човек би казал, че това са форуми на две антагонистични партии. Истински Огледален свят – говори Станишев, а отсреща в огледалото неговият образ Орешарски говори нещата с обратен знак.

Тази седмица всички разбраха, че протестиращите от миналото лято не са прави в твърденията, че Делян Пеевски е неподходящ за шеф на ДАНС, защото, освен всичко останало, нямал опит в системата. МВР потвърди, че Пеевски е прекарал 40 работни дни в последните години до тогавашния министър на МВР Цветанов. Трябва да се съгласим, че 40 срещи са внушителен опит. През тази седмица те обясниха по правилата на Огледалния свят своите контакти. В ролята на огледалото, което изкривява образите, се яви главният прокурор Цацаров, защото и двамата взаимно се обвиниха, че са оказвали натиск чрез него.

По време на вота на недоверие за политиката по сигурността министър Йовчев обвини предишните управляващи в пропагандни и неефективни медийни акции срещу престъпността. Същият ден обаче всички телевизии показаха в новините си как началник-жандармерист командва: „Качвайте се и потегляте!“ – и около 150 екипирани мъже влизат в камионетките и потеглят да „освободят“ българските села от престъпността, където според печатни медии са посрещани с хляб, сол и сълзи като „братушки“ и „освободители“.

Но във всички тези случаи огледалният образ не е съвършен. Шампион в Огледалната седмица е Цветан Василев, собственик на КТБ. По повод откритата преди дни производствена мощност за стъклени изделия в гр. Парачин, Сърбия, присъстващият на откриването Николич представи Василев като “инвеститор” в този значим обект, чиято обща стойност е над 100 млн. евро. От тази страна на огледалото обаче Василев се представя единствено като кредитор, финансиращ сделката, поради забраната една банка да използва повече от 25% от активите си за финансиране на дружества на свързани лица. Така Цв. Василев от едната страна на огледалото е собственик, почитан от президента на страната, а от другата – финансиращ банкер.

Публикувано в брой 27 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *