Седмичен обзор – 24.02 – 02.03

0
снимка - Йоана Райчинова
снимка – Йоана Райчинова

Има дни, в които оптимистите надигат глава. Изминалата седмица беше такава.

Тази седмица оптимистът отчете повишаване на дела на западните инвестиции в българската икономика. Руската ВТБ продаде дела си в „Булгартабак“ на лихтенщайнската компания „Ливеро Истъблишмънт“. Сделката буди такова голямо доверие, че Комисията за защита на конкуренцията заяви, че не подлежи на регулация, защото собственикът е физическо лице. Прекрасна новина – приказно богат лихтенщайнец – както би казал оптимистът – швейцарец – ще притежава предприятието, около бизнеса на което се върти голяма част от бюджетните субсидии, поминъкът на цели региони и голяма част от бюджетните приходи от акцизи. А както е тръгнало – и търговията на дребно с тютюневи изделия, пакетирани храни и вестници. Наистина фирмата е офшорна, физическото лице е неизвестно, но, както знаем, наскоро беше подготвен нов закон за ограничаване влиянието на офшорните фирми, тъй че всичко е под контрол.

Като говорим за приказно богати хора, тази седмица активисти на Протестна мрежа внесоха в прокуратурата сигнал за организирана престъпна група в лицето на Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. В сигнала е събрана информацията за незаконно финансиране на свързани лица от българска банка, за укриване на необяснимо имотно състояние от български депутат и незаконно финансиране на новопоявила се българска партия. Още на следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на лицата, за които се отнася постъпилата информация. Както казахме, това е седмицата на оптимиста – в нея гражданите сезират институциите, а институциите се отнасят сериозно към подадената информация. В някоя друга седмица прокуратурата ще обяви Василев, Пеевски и Бареков за изрядни във всяко отношение личности, достойни да бъдат избирани за шефове на правителство, специални служби и дори на прокуратурата след изтичане на настоящия мандат и напълно непознати един на друг. Тогава може да започне и проверка срещу гражданите, внесли сигнала, но да не говорим така в седмицата на оптимиста.

В седмицата на оптимиста лидерът на БСП Станишев и на ГЕРБ Борисов едновременно обявиха, че вече кворумът в Народното събрание не зависи от „Атака“, а от напусналите групите на БСП и ГЕРБ депутати, присъединили се към партията на Николай Бареков. За Станишев това означава, че правителството вече не е зависимо от „Атака“, пък за Борисов – възможност да се види Бареков дали наистина е „център-дясно“. Как Станишев и Борисов решиха, че кворумът зависи от тримата доскоро зависими от тях, а не от независимата „Атака“, остава напълно неясно. Но тяхното мнение беше потвърдено от Бареков, който дори каза кога ще бъдат изборите за парламент, т.е. докога ще крепи кворума. Волен Сидеров пък нищо не каза. Странно, Станишев, Борисов и Бареков втълпяват нещо, което не е никак очевидно, а Сидеров мълчаливо се съгласява. Но да не се затормозяваме в седмицата на оптимиста,  днес е времето да сме спокойни, че мнозинството не зависи от Атака .

Накрая още нещо хубаво от седмицата на оптимиста. Февруари мина, а правителството не национализира „Химко“, заплащайки 50 млн. лв., както министър Стойнев беше обещал. В някоя друга седмица обаче е напълно възможно да похарчи много повече за нещо още по-глупаво.

Публикувано в брой 29 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *