За медийната зависимост у нас

0
Еми Барух и Иван Бедров
Еми Барух и Иван Бедров

Отворено писмо на нашия колега Иван Димитров до редакцията на ,,Дойче Веле“

Уважаема редакция,

По време на пресконференцията на ,,Дойче веле“ на 01.10.2013 г., посветена на случая с временното отстраняване на коментаторите в българското Ви издание, в присъствието на програмния директор Кристиан Грамш, както и на завеждащата секцията за Централна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главния редактор на българската редакция Александър Андреевна, многократно беше повторено, че основният проблем в получилия се казус в свързан с журналистическите стандарти на редакцията. Също толкова многократно беше повторено и желанието от страна на редакцията за решение на неприятната ситуация, разбунила наскоро журналистическите среди в България, които открито показаха солидарност към колегите си.

Пиша Ви най-вече защото поради ограниченото време не успях да задам въпросите си като представител на списвания на доброволни начала вестник ,,Протест“, както и защото освен въпросите не успях да Ви предложа едно възможно решение на тази ситуация. Но позволете ми преди това да задав четирите си въпроса…

Първо, давате ли си сметка как изглежда в очите на българските Ви читатели временното (и доста бързо) отстраняване на Вашите сътрудници? Как изглежда това в една страна, която с всяка година заема все по-ниско място в класациите за свобода на медиите? В една страна, в която колегата Ви Иво Инджев, който вчера се обърна към Вас с въпрос по време на пресконференцията, беше уволнен от най-голямата частна телевизия поради един неудобен въпрос относно имотното състояние на бившия президент Георги Първанов? В една държава, в която разследващия журналист Атанас Чобанов (който снощи също Ви зададе въпрос) е бил заплашван от ТИМ (за които предполагам, не знаете особено много)? И не само от тях? В една държава, в която водещите на сутрешния блок в една от водещите телевизии мистериозно излязоха в непредвидена отпуска, за да се окажат млако по-късно вече водещи в конкурентна телевизия, защото вероятно върху първата медия беше упражнен натиск? В държава, където да си журналист означава прекалено често да си умишлено ограничаван поради натиск от различни страни? Където да си журналист е опасно?

Второ, на нас, присъстващите, не ни стана ясно дали КТБ отрича да има връзка с Пеевски, което твърдение ние сме чували прекалено често. Както и дали обвиненията срещу Еми Барух и Иван Бедров почиват върху отричането на въпросната връзка. Както и върху отричането на факта, че в тази банка в съсредоточена значителна част от държавни пари на България. А също така дали в писмото си КТБ не са намесили в тази история ,,Капитал“ и Иво Прокопиев, както и Джордж Сорос, тъй като в медиите на Пеевски това е една широко застъпена теза. Спомням си, например, как вестник ,,Уикенд“ – ешалонът на жълтата преса в България и съответно вестникът с един от най-големите тиражи в страната, издаде към един свой брой книжка, посветена на президента на България Росен Плевнелиев и на връзката му с Прокопиев, която книжка нямаше автор и беше пълна с твърдения, чиято единствена достоверност почиваше на словосъчетания като: ,,доверен наш сътрудник ни съобщи, че…“, ,,по потвърдена информация…“ и пр. Книжка, в която изключително рядко бяха цитирани източниците на представената информация. Всеки българин, който следи медиите в последните няколко месеца, знае много добре каква би могла да бъде възможната теза на КТБ, защото я е чувал прекалено често. И защото тя му фалшивее…

Трето, защо редица световни медии, които отразиха протестите, от които ,,The Economist”, ,,The Independent” са само една малка част, използваха също формулировката за връзка между медийния кръг на Пеевски и КТБ? И защо върху тях не беше упражнен (поне видимо) натиск от страна на КТБ?

И четвърто, дали всъщност проблемът не е, че става дума за българска редакция и български журналисти, което прави Вашата редакция по-податлива на този български натиск?

Решението, което бих искал да предложа, не изисква пряк отговор на зададените от мен въпроси, а почива директно върху основната тема на пресконференцията: ,,журналистическите стандарти и желанието на ,,Дойче Веле“ да намери изход от неприятната ситуация. За Ваше улеснение ще го формулирам в един последен въпрос:

Би ли се наела Вашата редакция да направи сериозно журналистическо разследване относно собствеността на медиите на кръга ,,Пеевски“, бихте ли разследвали каква част от държавните пари на България са концентрирани в КТБ и бихте ли потърсили възможна връзка между Пеевски и КТБ? И за да бъде извършено това разследване по вашите стандарти, бихте ли наели или изпратили от централата си журналист, който да работи по всички стандарти на Вашата редакция и на Германия? С Вашите между 2500 – 3000 сътрудници по целия свят вероятно няма да Ви е особено трудно да намерите такъв. Може би за него би било интересно по какъв начин се работи тук и до какво ще стигне. А може и след това да му стане интересно да се заеме и с други интересни въпроси, които също така се нуждаят от журналистическо разследване по западни стандарти.

Моето лично и непрофесионално мнение е, че само след подобна стъпка Вие ще успеете да върнете доверието на журналистическата общност към Вашата медия.

С уважение: Иван Димитров

София, 02.10.2013г.#


*В писмото се казва, че журналистът Атанас Чобанов е бил заплашван от ТИМ. Всъщност самият той не е бил заплашван, а колегата му Спас Спасов от Дневник е получил книга с намек-заплаха.

Публикувано в брой 10 на вестник ,,Протест“

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *