Долу мръсните ръце от Карадере

0
източник - gowhere.bg
източник – gowhere.bg

20-ти март. Първа пролет. Международен ден на щастието. И на протест – многоброен протест, който премина по маршрут Министерски съвет – Народно събрание – Орлов мост, припомни си 14-ти юни миналата година и за пореден път показа, че има граници, които не следва да се преминават.

Поводът? Правителството великодушно разреши в Карадере, едно от малкото останали непокътнати кътчета у нас, да се построи ваканционно селище. Инвеститор е офшорката „Мадара Юръп“ АД, която ще изкупи имоти на „Блек сий инвестмънт тръст“ ЕАД, „Бългериан пропърти инвестмънт тръст“ ЕАД и „Мадара бяла“ ЕАД, придобити основно чрез заменки. Архитекти на проекта са прочутият Норман Форест и не кой да е, а братът на Сергей Станишев – Георгий Станишев. Планът е той да се разростре върху 210 декара, където да бъдат построени 1200 жилищни единици, 3 хотела, СПА център, заведения и кой знае още какво. Към изпълнението му може да се пристъпи след като инвеститорът получи статут за такъв клас А, както и разрешение по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда). Всичко това сериозно се разминава със заявката на БСП, че ще се бори срещу застрояването на Черноморието. От левицата дори внесоха проект за мораториум за забрана строежите там. Пролича си колко популистки е бил. Такъв е и законът за офшорките и участието им при разпореждането с публични ресурси, по-известен като „Законът на Делян Пеевски“, който уж ограничава това, но пък се оказа, че има куп изключения. Като такива минават и упоменатите по-горе.

Карадере попада обаче освен в рамките на „Натура 2000“ и в защитена зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици, както и в защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Това обаче очевидно не притеснява нито властта, нито инвеститорите. Проектът беше на път да се осъществи още през 2007 г. и то на по-голяма площ и с по-сериозни обекти, които да бъдат построени, но икономическата криза тогава спря тези намерения. Днес обаче те отново са на дневен ред.

Очаквано, това нямаше как да бъде подминато без реакция от страна на еколози, природозащитници и граждани, които няколко години вече с протестите си успяват да спасят малкото останали небетонирани места в страната ни. За няколко часа в социалните мрежи хиляди подкрепиха протеста под наслов „Да спасим Крадере от застрояване“. Недоволството си пренесоха и на площада – повече от 2000 се събраха на площад „Независимост“ и се почувстваха като в първия ден от масовите протести през миналата година. Някои удобни медии веднага реагираха, точно както миналата година – като извадиха една нула от бройката на събралите се, за да омаловажат пред обществото мащаба на случващото се. Но хората реално се събраха, за да напомнят, че търпението им отдавна е изчерпано и всеки подобен опит на която и да е власт да лее бетон върху защитени територии ще срещне сериозна съпротива. Че са будни и готови да реагират на всяка несправедливост и на всяко безумно действие на настоящото правителство. Както и да му напомнят, че е време да си ходи.

Публикувано в брой 32 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *