Какви права имам като потребител?

0
източник - Secure.citizen.org
източник – Secure.citizen.org

Често се говори, но малко се знае какви са правата ни като потребители. Добре че си имаме един Европейски съюз, който периодично да приема нови и нови директиви, за да сме “по-малко прецакани”. Не че много се съобразяват с тях у нас, но това е друга тема. Настоящият материал има за цел да ви запознае с основните ви такива и към кого да се обърнете, ако те са нарушени.

Основно, основно, основно ваше право е да получавате информация. Запомнете го и не спирайте да искате такава за стоките или услугите, които си купувате – нямат право да ви я отказват. Можете да задавате всякакви въпроси, а отегчените продавачи да ви отговарят, колкото и да не им се иска. Желаете ли да изпробвате уред, не могат да ви откажат. Ако не закупувате местен продукт – следете пише ли името на вносителя. Абсолютно задължително е да е посочена на видно място цената – дали на етикет върху това, което сте си избрали, до него, под него, над него, в каталог – да я има. И то крайната цена – с включено ДДС, такси, описание за брой ли е, за литър ли, за килограм ли, според мярката и разфасовката. Още по-задължително – има ли опасности, свързани с обичайната употреба, използване или поддръжка на стоката или услугата, условията за употреба, влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или използване,срока на годност – когато е приложимо. Ако не са ви предупредили или пък закупената вещ се окаже дефектна, имате право на обезщетение. Когато влизате в магазин или друг търговски обект, имайте предвид, че според Закона за защита на потребителите:

Чл. 6. Търговецът е длъжен да определи специално обозначени места, отделени от местата на останалите стоки в търговския обект, и предварително да информира по подходящ начин потребителите, когато предлага:

  1. употребявани стоки;
  2. нехранителни стоки с изтекъл срок на годност, чиято продажба не създава опасност за живота и здравето на потребителите;
  3. стоки с отклонения от предварително обявените показатели, чиято продажба не създава опасност за живота и здравето на потребителите;
  4. стоки с намалени цени.

Следете за това и не се колебайте да подадете сигнал, ако не е спазено.

Сега да си поговорим малко за договорите, които сключвате – било с мобилен оператор, доставчик на интернет или тв услуга, за покупка на някаква вещ, за кредит дори. Знаете си, но да повторим – четете внимателно какво подписвате! Вече не се допуска дребен шрифт, но все пак – имайте едно наум. Имате право да се откажете от договора в 7 или 14-дневен срок, ако още не сте получили стоката/услугата. Не следва да дължите санкции или неустойки за това си решение. Четете внимателно и други ключови точки – срок, условия, неустойки при предсрочно прекратяване, суми, права, задължения. Срочен договор може да стане само с вашето знание и съгласие безсрочен.

Следваща спирка в краткия ни наръчник – доставките и гаранциите. По закон  срокът за доставка не може да е повече от 30 дни, ако, разбира се, не сте се уговорили друго. При неспазване на това, имате право да посочите друг, удобен за вас срок. Ако и той е нарушен, съвсем основателно може да развалите договора, като трябва да си получите обратно всичко заплатено, стига да има такова, и не дължите неустойки. Окаже ли се, че това, което сте поръчали и получили, не отговаря на описанието по договор, продавачът е длъжен да го приведе във вида, посочен в него,  и то за своя сметка,като отново има фиксирано време – един месец. Не го ли направи, имате право да си получите обратно парите и да развалите сделката. Относно гаранциите – запомнете, че те трябва да са задължително в писмена форма или на друг траен носител, за да може винаги да имате достъп до тях. И не ги изхвърляйте – да, за някои дребни и евтини вещи го правим – е, по-добре не. Не се знае кога ще ви потрябва. Не си мислете, че не важат и няма да ви обърнат внимание. Същото важи и за касовите бележки – пазете си ги. Имайте предвид, че ако закупената стока се повреди и ви я задържат за ремонт, с времето, в което е поправяна, трябва да се увеличи гаранционния срок, а условията в гаранцията остават същите  – не могат да ви ги променят.

Сега за рекламациите – имате право на рекламация, дори да нямате гаранция. Рекламация може да предявите, когато откриете несъответствие между това, което сте си купили, и това, което пише в договора за покупката. Отивате при търговеца, уведомявате го устно или писмено за проблема, като си носите платежния документ, и решавате как да бъдете удовлетворени – дали искате да смените вещта, да отстранят неизправността й, да върнат парите, които сте дали. Изборът е ваш. Важи и за услуги, не само за стоки. Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

И малко информация за онлайн пазаруването, така модерно в момента. Преди да си поръчате каквото и да е, проучете търговеца. Сайтът може и да ви е доста шарен и симпатичен, но проверете има ли упоменати имената и адресът му. Изисквайте ги! Ваше право е, ако ви се откаже такава информация, не купвайте. Внимателно проверете колко струва избрания от вас артикул – отново, цената трябва да е с включено ДДС и такси, осведомете се за цената на доставката, за чия сметка е и условията за плащане. Внимавайте и с личните данни – все пак доста често плащанията се извършват с дебитна или кредитна карта. Погледнете хубаво уеб-страницата – ако започва с https:// вместо със стандарното http:// – това показва, че комуникацията е кодирана, значи всичко е наред. Можете да върнете покупката си в 14-дневен срок, без да дължите обяснения и неустойки, само че най-вероятно транспортните разходи ще са за ваша сметка. Правото на рекламация важи и за онлайн търговията – ако има проблем, възползвайте се от него.

На финала – институцията, която гарантира, следи, контролира и реагира за спазването на правата ни, е Комисията за защита на потребителите. В интерес на истината, дали заради натиска на ЕС, но работят хората, даже много. Заринати са от жалби. Можете да подадете вашата, да зададете въпрос и да попитате за правата си по следния начин:

 

  • на телефон 0700 111 22
  • на email info@kzp.bg
  • на място, в териториалното поделение на Комисията във вашето населено място
  • чрез електроннта форма в сайта на Комисията – www.kzp.bg

Съветваме ви и да се запознаете със Закона за защита на потребителите. – важно е да знаем правата си.

И, умоляваме ви – не си затваряйте очите пред безобразията на търговците. Изисквайте от тях, подавайте жалби, търсете истината и ни пишете, за да разкажете за вашата победа или загуба в борбата с институциите. Заедно ще ги накараме да заработят.

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *