Гаф на седмицата – 02.12 – 08.12.2013г.

0
източник - businessinsider.com
източник – businessinsider.com

1. Сергей Станишев: Не сме се отказали от АЕЦ „Белене“.

След като държавата похарчи през м. януари около 20 милиона лева по настояване на тогавашната опозиция за референдум по темата, след като резултатът беше красноречив с оглед на гласувалите, след решение на Народното събрание, след редица обръщания и отлагания във времето, седмица преди Арбитражната комисия да реши съдбата по делото срещу България, лидерът на БСП ясно и категорично заяви, че нова АЕЦ ще се строи. Ако управляващите останат на власт.

2. Министърът на екологията Искра Михайлова заяви, че се готви актуализация на концесионния договор с „Юлен“ АД за ски-зона „Банско“.

Според нея използваните в момента площи ще бъдат включени в новия договор, за да няма неяснота в правото на ползвателя да се разпорежда. По този повод от коалиция „За да остане природа в България“ предупреждават, че всеки опит да бъде променен концесионният договор за ски-зона „Банско“ ще представлява на практика узаконяване на нарушенията там, което ще бъде възприето от обществото като опасен прецедент. Още през 2011 г. след геодезични измервания, възложени от самото екоминистерство, стана ясно, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата концесионер ползва с 65 ха повече, припомнят еколозите за пореден път в пресинформация до медиите.

3. „Южен поток“ в настоящия си вид няма как да оперира на територията на ЕС, са заявили представители на Европейската комисия на специална среща в Брюксел. Клаус Дитрих Борхард, директорът за енергийните пазари в ЕК, е посочил три съществени проблема в междуправителствените споразумения. Първият е правилото за разделяне на собствеността – т.е. този, който предоставя и транспортира газа, не може да е и производител, тъй като това води до заплаха от налагане на монопол. Вторият е липсата на гаранции за достъп на трети страни – т.е. други производители да могат да я ползват на конкурентни начало. И третият е свързан с тарифите, които не бива да са различни за различните доставчици на газ. „Комисията прегледа споразуменията и стигна до заключението, че нито едно от тях не е в съответствие с европейското законодателство. Казахме на държавите, че имат задължение да предоговорят споразуменията с Русия“, заявил Борхард, който е добавил, че Комисията има начин да накара държавите да направят това. Очаквайте подробности в следващия брой на вестника!

Публикувано в брой 19 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *