Марина Стефанова: Заедно тренираме гражданство

0
източник - личен архив
източник – личен архив

Марина Стефанова е експерт по корпоративна социална отговорност, идеалист по убеждение, майка на три деца и практикуващ гражданин

 

 

Какво е протестът  за теб?

Протестът са хората – живи, със собствено мнение, непримирими. Протестът е пространство – на автентични емоции, на свежа енергия, на споделени ценности. Протестът е разговор – със себе си, с другите, със системата. Протестът е ново начало.

Как протестът променя обществото ни? А нас самите?

Протестът е огледало. Всеки, който се погледне в огледалото, започва да се променя. Автоматично. То показва най-добрите и най-нелицеприятните ни черти. И това е най-голямата му ценност. В оглеждането си едни в други ние се учим – да бъдем човеци, да бъдем граждани.

Кои за теб са най-големите успехи на протеста?

Заедно сме.Тренираме„гражданство“. Да си гражданин е професия за цял живот. Това е много време. Хората се уморяват. Но когато сме заедно, по-лесно ставаме с „ранобудните студенти“ и по-късно лягаме с „интернет лумпените“. Учим се по-бързо, чрез действия, а не чрез празните думи в кварталната кръчма.  

Радват ли те Ранобудните студенти? Какво искаш да им кажеш?

С всяко свое действие ние градим живота си. И не само нашия. Техните действия помагат на тях, на нас, на целия ни народ, да променим живота си за по-добро. Благодаря.

А след оставката какво?

И преди, и след оставката имаме много работа. Всеки, от своята камбанария, със своя скорост, сили и възможности. Към една цел – да се самовъзпитаме като информирани, активни, силни и свободни граждани. Това изисква много и систематични тренировки, без почивен ден. Тренировки в будност, снижаване на летвата на търпимост, избягване на компромисите. Трябва спешно да върнем справедливостта в нашето общество.

България в твоите мечти е…

На всеки човек, на всеки народ, се случват лоши неща, но… какво от това. Това не е извинение за нашето положение, нито оправдание да не го променяме. Ние може би нямаме равен старт, но имаме равни възможности и отговорност да направим от себе си най-доброто, на което сме способни.  И малко повече. На нас ни е дадено толкова много – климат, вода в изобилие, разнообразна храна, стратегическо местоположение, прекрасно историческо, образователно и културно наследство. А такова голямо мрънкане пада… Понякога се чудя как не ни е срам!

В моите мечти българите сме здрави, работливи, честни, усмихнати, образовани, уважавани и емпатични. Пеем често и редовно участваме в доброволчески инициативи. Истински Човеци.

Живеем свободни в мислите и действията си, умеем да се самоуправляваме, изискваме от себе си най-доброто и намираме щастието си в даването, а не в получаването. Мерим успеха отвъд предмети, грамоти и евтин ПР, чрез стойността на създадените от нас полезности. Ангажирани сме да усъвършенстваме себе си и не превръщаме воайорството в национален спорт.

Децата ни живеят в безопасна страна, в която има справедливост и се цени образованието. Има толерантност, почтеност, солидарност и взаимно уважение.

Работим за: 1) бързо и справедливо  правораздаване; 2) намаляване на нормативната уредба до здравословните 350, но приложими закони; 3) постоянно действащ форум на заинтересованите страни, който включва равни квоти на представители от централна и местна администрация, бизнес асоциации, синдикални, граждански и потребителски организации, образователни и научни институти, младежки формирования, които текущо обсъждат стратегиите и приоритетите за развитие на България; 4) издържаме малобройна професионална администрация, която осъзнава ролята си на „служител, а не властител“ на своите граждани и защитник на техните интереси и вложения/данъци; 5) поддържаме лоялна и свободна конкуренция в предлагането на публични услуги – здравеопазване, образование, социално включване и т.н.

Наши приоритети са образование и заетост през целия живот, защото краденето не е „работа“. Трудът създава блага и съответно отразява признанието на отделния човек в обществото.

В поредицата „ТОП 50 на най-влиятелните българи“ има само 3 политици (за храна на жълтите хроники), а мнозинство са доказани български духовници, таланти и ерудити в областта на образованието, науката, културата и спорта, свободни журналисти.

Гражданите са осъзнали ролята си на потребители и със собствените си инвестиции диктуват промените в  разпределението на наличните ресурси и пазарното предлагане, а не очакват държавата да ги информира, защитава, лекува, ощастливява или обратното.

Промененият чл. 1 на Конституцията на Р. България гласи, че гражданите са субекти, а не краткотрайни материални активи или стокови запаси за държавната машина.

И както в една прекрасна приказка, старите богове (БКП, БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ, НДСВ, Н.ПР., СС, ББ, Цв.Цв., ИК, АД) са забравени и българите искат и могат сами да управляват живота си. С положително мислене, образование, активност, отговорност. И много съпричастност.

Публикувано в брой 16 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *