Виктор Димчев: Протестът ми дава увереност

0
снимка - Васил Гарнизов
снимка – Васил Гарнизов

Виктор Димчев е на площада всяка вечер вече близо четири месеца. Ще го видите с фотоапарат, спорещ разгорещено, защитаващ своята кауза – България. В живота си отвъд протеста Виктор е продуцент, сценарист, фотограф и, както вече стана ясно – патриот.

Какво е за теб протестът? Какво ти даде? И какво ти взе?

Протестът е видимата част от недоволството на българите, неусетната промяна, която настъпи сред гражданите на България в следствие на безумните действия на политици и администрация, контролирани от мафията.

Протестът ми даде увереност, че не сме загубили битката за ценности и морал, потъпквани от почти цялата върхушка на обществото ни, най-вече политическата. Протестът ми отне правото да се предам, отне ми мислите в посока емиграция, отне ми свободното време, което пилеех за лични цели – сега го отдавам изцяло на България и съм щастлив.

А кой е най-големият успех на протеста до момента?

Това, че успя за говори открито за проблеми, които преди това бяха обществена тайна – олигархия, мафия, корупция по всички етажи на властта, безобразни назначения, действия против интересите на страната. Всичко това се знае от тесен кръг хора и именно благодарение на протестите стана обществено достояние.

Може ли недоволният човек да е градивен и каква е енергията, която отвежда всички тези хора на площада вече толкова дни?

Може, стига да знае от какво е недоволен. До тази година всички в България знаеха, че пътят, по който вървим, не е правилен. След протестите българите продължават да не знаят накъде вървят, но вече са убедени, че там, където ги водят партиите на прехода, няма нищо особено интересно. Именно тази вяра в новото българско начало извежда хората на улицата толкова много време.

Има ли решение тази ситуация? И какво ще се случи след това?

Има, разбира се. Решението е елементарно, но точно в това е неговата сложност. Преходът в залеза на Третата българска държава ще доведе до възхода на Четвъртата. Дали ще позволим още веднъж да ни баламосат, както преди 23 години, е въпрос на избор. Лично аз и много от хората от моето поколение не сме съгласни с това и ще отстояваме тази позиция. Дали ще успеем предстои да научим.

Вярваш ли в Протестна мрежа и как тя помага случването на нещата?

Протестна мрежа е най-успешната обществена организация, участвала в политиката поне от бунтовете през 96–97-ма и тогавашната синдикална дейност. За първи път в историята на България самосформирана гражданска организация успява да противостои на политическия елит, при това в крайно враждебна среда. На фона на това стоте дни протест са само фон на много по-дълбоки процеси.

Какво пожелаваш на всеки, който все още има сили и вяра да е на площада?

Да не се отказва. Шествията са само видимата част на протеста. ПМ показа, че има много повече начини да се противостои на мафията. Именно там трябва да бъдат реализирани силите, които са ни останали. Вярата е задължителна за успеха на всяко дело.

Публикувано в брой 10 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *