Листопад – ПП „Зелените“

0
източник - legend.az
източник – legend.az

Представяме ви и евролистата на ПП „Зелените“. Поместваме само първите 4-ма кандидати. 01 - Atanas Chobanov

 

 

 

Atanas_Chobanov1. Атанас Чобанов – съ рогата напредъ. „Зелените“ се опитват да се разграничават максимално от партийното статукво, поради което се отдръпнаха и от Реформаторския блок през лятото. На този фон поставянето на Чобанов начело в листата изглежда нелош ход. Той е главен редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“, който от създаването си през 2010 г. досега не е спрял да вади почти ежеседмично смущаващи разкрития, свързани основно с далавери и тъмни сделки на народни представители и хората около тях. Историята с незаконните помощи, които настоящият министър на инвестиционното проектиране Иван Данов е получавал във Франция, както и скандалът с платените партийни интернет писачи „Тролгейт“, са само някои от разследванията на сайта. Макар че не е съвсем без политическо минало (участвал е в листата на „Синята коалиция“ на предишните евроизбори), Чобанов си пасва с прокламираното от „Зелените“ разграничаване от статуквото, а и дава малко по-сериозно изражение на иначе предимно екологичната им платформа. Учил Лингвистика във Франция. Живее там от 1990 г. Един от основателите на вестник „Парижки вести“, сред инициаторите е и на кампанията през 2007 г. за освобождаване на българите в чужбина от задължителни здравни вноски. Ще е интересно да го видим в европарламента.

 

02 - Daniela Bojinova2. Даниела Божинова – вторият водач в листата. При евентуален евродепутат от „Зелените“, Божинова и Чобанов ще си поделят по 2,5 г. от мандата. Даниела Божинова вече си е типична „зелена“. Един от тримата съпредседатели на партията, участник в много екоинициативи. Беше част от евролистата и през 2009 г. Завършила е Арабистика и Английска филология в СУ, специализирала е Човешки права в Швеция. Работила е в Северна Африка, а след това и като регионален директор на програми за САЩ за развитие на гражданския сектор в България. Владее шест езика. Интересен факт е, че е първият български гражданин, който печели дело срещу отказан достъп до обществена информация.

 

03 - Borislav Sandov3. Борислав Сандов – още един съпредседател на партията, с което нещата малко заприличват на РБ, но пък тук политическото минало на кандидатите се изчерпва предимно с екопротестите от последните години. Борислав Сандов е завършил География и Управление на водни и климатични ресурси в СУ, работи във Фондация за околна среда и земеделие. И той е участник в предишната евролиста. Понастоящем се занимава с проекти и активизъм в областите климат, енергетика, земеделие и храни. Сред организаторите на почти всички „зелени“ протести от последните години – през планини, морета и гори, та до АЕЦ „Белене“. През лятото си имаше вътрешнопартийни проблеми, свързани с неясната позиция на „Зелените“ спрямо Реформаторите, но след последвалото разграничаване от тях нещата се уталожиха.

 

04 - Nataliq Dimitrova-Popova4. Наталия Димитрова-Попова – и тя покрива критериите за средностатистически „зелен“. Един от съоснователите на партията през 2008 г., участник в различни екоинициативи. Възпитаник е на Американския университет в Благоевград, където е завършила Приложна икономика и Бизнес администрация. По-късно следва Управление на градската и околна среда в Холандия. Работи като консултант и ръководител на множество еко- и граждански проекти. Също участник и в предишната евролиста.

 

„Зелените“ е доста симпатична партия, възникнала покрай екопротестите преди около 8-9 години, и поне засега успява да се опази от нездравословни коалиции с различни политически антики. Съставът ѝ е предимно млад и без политическо минало, имат и сравнително ясна платформа, обединена около екологията. Само с едната природа обаче трудно голям брой избиратели ще ги вземе насериозно, затова ако „Зелените“ искат да се превърнат в реална алтернатива на сегашното статукво, им предстои много и усилена работа в следващите години.

Публикувано в брой 38 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *