В подкрепа на младите фермери

0
снимка - Жюстин Томс
снимка – Жюстин Томс

Днес протестиращи против правителството на Пламен Орешарски дойдоха пред Министерството на земеделието в подкрепа на събрали се млади фермери от цялата страна, дошли да изразят своето недоволство от забавянето на стартирането на мярка 112, известна още като Програма „Млад фермер“. Програмата предвижда подкрепа с европейски субсидии за фермери до 40-годишна възраст в стартиране на собствени земеделски програми.

След като от месец май досега програмата не е обявила нито един конкурс, а програмният период изтича след седем дни, група излъгани се появи с конкретни въпроси пред министъра. Минути след началото на протеста заместник-министърът Явор Гечев излезе и покани всички на разговор за изясняване на спорните въпроси.

В голямата заседателна зала на министерството Гечев влезе с думите: „Издействал съм 25 млн. евро за вас, но от тях трябва да платим 4.8 млн. евро глоба, така че давайте съвет какво да правим“. Контриран с думите, че тези средства са бюджетно заложени и предвидени от ЕК, а не допълнително „издействани“, той обясни без особена връзка с темата, че се прави всичко възможно от очакваните от министъра над три хиляди проекта 500 до 800 да получат финансиране. След това върна топката на присъстващите сами да преценят как да разделят и определят „печелившите“ проекти. Тази тактика „разделяй и владей“ е добре позната на тези властови структури, но вече трудно остава незабелязана, дори от непредубедените наблюдатели.

Поставен ребром пред въпроса защо досега не е направено нищо в министерството и усвояването започва седем дни преди края на земеделската година, когато е невъзможно каквито и да е проекти да бъдат подадени успешно, той отговори: „Ако бях зам.-министър на 27 май, щях тогава да пусна всички проекти“. Подобно твърдение е най-малкото голословно, но зад него прозира и обвинение към цялото министерство в некомпетентност и неработещи структури.

Никой не се кани да поеме нито политическа, нито експертна отговорност. Лъжите и манипулациите се трупат една след друга, а реална работа не е свършена, въпреки заявките за провеждане на различна, социална политика, развиваща този сектор, отдавна потънал в дербите на мафиотските структури.

В този момент, като по поръчка, телефонът на репортера на вестник „Протест“ зазвъня с викове „ОСТАВКА! ОСТАВКА!“.

Публикувано в брой 9 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *