Две хиляди германци излязоха на протест в подкрепа на журналисти, обвинени в държавна измяна

0

БЕРЛИН. Близо 2 хиляди души се събраха вчера, 1 август, за да изразят подкрепа за Маркъс Бекедал и Андре Майстер – немски журналисти, срещу които преди дни бяха повдигнати обвинения в държавна измяна, съобщава Дойче Веле. Причината е тяхно разследване от по-рано тази година, което според прокурорите е разкрило класифицирана държавна информация относно правителствени планове за засилване контрола над онлайн комуникациите. Според разследването въпросните планове включват създаването на специален отдел за наблюдение на интернет и в частност – на социалните мрежи.

Това е първото обвинение в държавна измяна срещу немски журналисти от над 50 години. Последното е срещу списание Der Spiegel, още от периода на Студената война.

Шествието се проведе по централния булевард „Фридрихщрасе“ и спря пред Министерството на правосъдието, като протестиращите издигаха лозунги с надпис: RIP Democracy”, „Измяна? Който реагира така панически, значи има какво да крие“ и др.

Бекедал и Майстер са журналисти на сайта Netzpolitik.org, който е специализиран в областта на дигиталната политика и интернет правата. От медията обявиха, че повдигнатите обвинения са не само атака срещу тях, но и срещу свободата на словото.

beckedahl_meister_netzpolitik
Маркъс Бекедал и Андре Майстер

Протестът срещна масово обществено одобрение, както и широка подкрепа от журналистическата гилдия. Германската журналистическа асоциация (DJV) нарече обвинението „недопустим опит да се затвори устата на двама критични колеги“.

В резултат от силните обществени вълнения, от прокуратурата обявиха, че на този етап оттеглят обвиненията в държавна измяна срещу двамата журналисти, поне докато разследване не установи със сигурност дали публикуваната на сайта информация е била строго класифицирана.

Правосъдният министър Хейко Маас междувременно заяви, че се съмнява двамата журналисти да са искали да навредят на държавата. Социалдемократическа партия и левицата също призоваха прокуратурата да оттегли напълно обвиненията.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *