Гаф на седмицата – 10.03 – 16.03.2014 г.

0
източник - businessinsider.com
източник – businessinsider.com

1. Срещата на управляващи с представители на над двеста български медии, проведена на 10 март 2014 г. под надслов „Открито управление“, бе превърната в средство за евтин популизъм и политическа пропаганда. Продължилото почти три часа събитие премина в обстановка на пълен управленски комфорт и почти никакво задълбочаване по конкретни теми, като дългите политически речи преобладаваха пред задаваните въпроси. Срещата се превърна в удобен, неофициален старт на предизборната кампания за двете управляващи политически сили и за пореден път илюстрира беззъбата медийна среда у нас.

2. Парламентарната комисия по култура и медии привика на изслушване Съвета за електронни медии (СЕМ) по искане на депутата от БСП Антон Кутев. Причината е проведеното преди време от страна на СЕМ изслушване на Генералния директор на БНР Радослав Янкулов във връзка със сигнали за липсa на плурализъм в предаването на журналиста Петър Волгин „Деконструкция“. Кутев обвини СЕМ, че избирателно следи за липса на плурализъм само в едно конкретно предаване, вместо из целия медиен ефир, и даде повод за поредни безсмислени престрелки между опозиция и управленци на тема „медийна свобода“. Подобен тип изслушване е абсолютен прецедент и събуди силни подозрения за оказване на политически натиск.

3. Държавата ще трябва да плати 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания „Лев Инс“, основана от Алексей Петров. Причината – забавен с година лиценз още през далечната 1999 г. Делото за пропуснати ползи от страна на „Лев Инс“ е спечелено през 2010 г. По неизяснени причини обаче решението на съда не се привежда в сила от Министерски съвет вече повече от 3 години. Резултатът – допълнителни 1 млн. лева лихви.

Публикувано в брой 31 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *