Зомбиленд II

0

dsasdsdsПолитическата активност не е грях – даже напротив. Партийната принадлежност – също (говорили сме си и друг път).

Партийната зомбираност обаче E грях – голям, грозен и ръбат. Даже много по-огромен, отколкото изглежда на пръв поглед. Партийната зомбираност е диагноза, зараза, бубонна чума. Според разни легенди можела да се премахва с неконвенционални методи, като тристранна лоботомия, екзорсизъм или дървен кол в сърцето, но поне аз си оставам скептичен относно крайния резултат. Има само един ефикасен метод за лечение на зомбита и всички знаем кой е той.

Всъщност политически активни в България почти няма. Партийни симпатизанти – също. Има само зомбита. Цели армии от олигавени, безмозъчни зомбита. С цветове всякакви. Доскоро може би изглеждаше, че са само червени и само на преклонна възраст, но тъжната истина очевидно е друга. Зомби-епидемията е много по-мащабна и е изпозаразила огромни маси народ. И то не само т.нар. ,,гангренясали“ части от обществото (разбирай – всякаквите чалгализирани форми на живот), но и едно чудо уж интелигентни, способни и (все по-често) млади хора, за които се предполага, че имат нещо различно от фрикасе в главите. Вероятно вие самите вече сте побързали да се разграничите от групата, за която говорим. Тя обаче май съставлява все по-голяма част от населението, затова – помислете си хубаво. Може би бъркате? Дали и вие не сте част от нея?

Обикновено винаги се слагам в кюпа, когато съм решил да си ,,храня“ обществото (разбирай – пиша в 1 л.мн.ч.). Този път обаче не – и без това се чувствам все по-малко част от него. Зомбясвайте си се сами, щом сте решили. Играйте си на стражари и апаши из социалните мрежи, яжте си мозъците, ронете сълзи под партийните знамена, снимайте се с президенти и премиери, губете си времето в партизански ,,дискусии“, докато браните съмнителната чест на съмнителни политици. Тролете на воля, просветлявайте населението, избивайте неверниците. Роптайте срещу всеки, който не се интересува от вездесъщия ви план за Спасение на България™; който има различна от вашата гениална и неподлежаща на съмнения гледна точка; който няма склонност да си приписва надеждите в живота на партийни месии. Приведете му всичките си интелигентни и неоспорими аргументи, размахайте му назидателно пръст, ако не ще да слуша. Въздишайте му снизходително или пък идете и напишете обширен изобличителен материал в личния си блог. Все пак сте единствената незаблудена единица от човечеството, която знае как седят нещата – use your power!

Ако наближава предизборна кампания – удвоете усилията! Удвоете агресията! Наврете кучите синове под земята! Крайно време е да извадим България от дупката! Тия избори са последният ни шанс за Спасение™ все пак…

После по навик вероятно ще отидете да поцъкате ядно с език: ,,накъде, по дяволите, отива България?!“; да излеете някоя друга кофа с мръсотия по политиците (по правилните, разбира се – не по нашите) или пък да теглите поредна майна на заспалото общество, което проспива как ограбват собствената му държава.

Всъщност на никого не му пука. Честно. Но понеже си падате по соченето с пръст и обвиненията – ето ви малко.

Всъщност причината за всичките проблеми, за които толкова се тюхкате, сте вие. Вие сте тесногръдата сбирщина, чиито начин на мислене и манталитет са заседнали някъде в края на XIX в. Вие сте онази огромна противна прослойка, която дърпа обществото назад повече дори и от кифлите, чалгарите, Криско, Веселин Маринов и ТВ ,,Кракра“ взети заедно. Вие сте онези духовно фалирали типове с ампутирано чувство за самоирония, заради които България е страната на ретроградността, на овехтялото мислене, на ограничените възможности. Вие сте онези универсални всезнаещи разбирачи, които изгонихте и продължавате да гоните навън всяка нормална, свободомислеща и необлъчена форма на живот. Вие пълните Терминал 2 с емигранти. Същите вие, които после им се присмивате и сърдите, че са отишли да мият чинии в Ню Йорк или да берат ягоди в Глазгоу. Може би дори това е за предпочитане, отколкото да седят с вас, а? Минавало ли ви е през гумените глави?

Заради вас – зомбитата – моите най-добрите приятели са се пръснали от Чикаго до Бостън. Заради вас ги виждам веднъж на няколко години (ако извадя късмет). Заради вас стоя със слушалки в градския. Заради вас отдавна съм емигрирал вътрешно, а рано или късно – сигурно ще го направя и чисто технически.

Точно заради вас Преходът ще си продължава не 25, а още 125 години. Вие сте късопаметните коне с капаци, които създават и легитимират съмнителни политици. Вие сте тези, които пресъздават и възпроизвеждат наново и наново едно и също статукво с все същата тъпа упоритост. Вашата тъпанарщина създаде Пеевски. Същата създаде моделът #КОЙ. Заради вас има и медийни бухалки – такива са вашите представи за журналистика. Заради вашето болно и потресаващо желание да ,,ви оправи“ месията Х гледаме едни и същи компрометирани и втръснали физиономии. Заради двуседмичната ви памет и избирателната ви амнезия. Заради тоталния ви отказ от мозъчна дейност. Защото иначе сте дървени философи, но винаги ви лъжат евтино. Защото ревете за демокрация, а не ви се излиза от комунизма.

Заради същите вас ,,политика“ от много отдавна е мръсна дума. Вие очернихте и термина ,,политически активен“. Вие докарахте и апатията у останалите. Заради вас избирателната активност всеки път чупи отрицателни рекорди. В крайна сметка – по-добре заспал и незаинтересован, отколкото фанатизиран и безмозъчен.

Кой мислите, че докара и разделението в обществото? Политиците ли? Не – пак вие, зомбитата. Вие пренесохте футболната запалянковщина в политиката и й добавихте тонове помия. Вие превърнахте двойния аршин в начин на мислене. Същите вие, които се ужасявате от простотията на Кирил Добрев, но защитавате тази на Борисов. Които се хилите злорадо на карикатури на Бареков, но получавате кръвоизлив в носа, когато видите такива на Москов. Които се присмивате на Бузлуджа, но пълните арена ,,Армеец“. Които се умилявате от джапкането на Лиляна Павлова в локвите, виждате смисъл в световните конспирации на Сидеров или пък още живеете с надеждата, че Мая Манолова е бъдещето на Кюстендил. Които толкова обожавате да четете критика към чуждите, но сте толкова докачливи за критиката към своите. Които сте си просвоили изконното право да лепите етикети кое и какво било добре за България. Аз ще ви кажа тогава какво е добре – добре ще е да изчезнете. Добре ще е за страната, добре ще е и за човечеството като цяло.

Отдавна се отказах от идеята, че някой от вас ще се превъзпита или промени. Зомбитата явно си остават винаги същите. А методът за лечение – само един. #

iphone-app-iconiphone-app-iconiphone-app-icon

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *