Нобелова награда за мир – 2014 година

0

nobelprizeЧестито за спечелването на Нобеловата награда за мир 2014 на 17- годишната пакистантска активистка за образование Малала Юсуфзай и индийския защитник за правата на децата Кайлаш Сатярти. Това е международно признание, че образованието и зачитане на правата на децата са важни за борбата срещу екстремизма и поддържането на световния мир.

Малала беше простреляна от Талибаните в Пакистан през 2012г. заради това, че не се подчини на техните заповеди момичетата да спрат да ходят на училище. Въпреки обстоятелствата, Малала вече се бори в продължение на няколко години за правото на момичетата до образование и чрез примера си показва, че децата и младите хора също могат да допринесат за подобряване на техните собствени ситуации.

В Пакистан тя  символизира екзистенциалната борба на страната срещу ислямисткото насилие. През 2009 година Малала се издига като автор на анонимен блог, в който описва живота в градчето Суат в момент, когато бойци, въоръжени с калашници, тероризират жителите на долината и затварят училищата, където са били образовани момичета.

Кайлаш показа голяма лична смелост като поддържа традицията на Ганди с различни форми на мирни протести и демонстрации с акцент върху експлоатацията на деца с цел финансова печалба. Той също е допринасъл за развитието на важни международни конвенции за правата на децата.

В интервю за The Times на Индия преди около четири месеца, Кайлаш беше казал: „Моята философия е, че съм приятел на децата. Аз не мисля, че някой тряба да ги вижда като жалки индивиди за благотворителност. Това е реторика за стари хора. Хората често се отнасят към детинското поведение като глуповато. Този начин на мислене трябва да се промени. Искам да изравним игралното поле, където ще можем  да се учим от децата. Нещото, което може да се научи от децата е прозрачност. Те са невинни, директни, и нямат пристрастия.“

Тази Нобелова награда е емблематична за хиндуисти и мюсюлмани, индийци и пакистанци, чрез нея се включат в обща борба за образование и срещу екстремизма.

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *