Азбука на изпразнените от съдържание думи

0

dfddsfdЕжедневно социални мрежи, медии, журналисти, политици и общественици ни заливат с тях. Повтарят ги до втръсване, преекспонират ги до посиняване – клишета, красиви фрази, изтъркани муцуни, омръзнали персони и всякакви други имена и думи, които май отдавна загубиха смисъла си и се превърнаха в кухи обвивки без съдържание. Подредихме си ги по азбучен ред:


Административни облекчения за бизнеса. originalЕдва ли има политическа програма, в която да не е записано това, едва ли има министър или премиер да не го е превърнал в неделима част от речника си. Истината е, че го чуваме постоянно, но така и не го виждаме на практика. Свидетели сме на шумно рекламирани опити за намаляване на бюрокрацията, които в повечето случаи не работят. Пример: от 10 страници, данъчната декларация за юридически лица тази година вече е 4. Шестте липсващи обаче са намерили място като отделни приложения към нея, които не са задължителни, но пък ако не попълните тях, трудно ще сглобите необходимите ви четири.


Бойко Борисов 0,,16777968_303,00Мда, знаем, че сам Бог го е изпратил на тази земя, за да спаси грешните ни души, но все пак има и други политици и интересни личности, не е нужно да отразяваме и коментираме всяка негова изява или изказване. А магистрали, премиери, детски градини, метро, снимки с магнолии и синьо око е имало доста преди той да изгрее на сцената. Ще ги има и след него. Да се внушава, че е спасител на нацията, бастион на законността и еврофондовете и единствен радетел на справедливостта, е смешно. И доказателства в подкрепа на обратното ще намерите, стига да ви се чете и мисли критично.


Волен Сидеров 23Наистина ли още някой продължава да го отразява, че го и слуша/чете, че и му се възмущава, че се и ядосва? Той отдавна не е фактор, ние сами го легитимираме с осигуряването му на трибуна и поле за изява.


Гражданско общество 88Събуди се, играе роля в процесите, коректив е на властта. Всъщност кой/кои са това гражданско общество? Играе ли роля наистина и не е ли твърде рано да твърдим, че се е родило и действа? Прекаленото му натрапване го обезкръвява и предизвиква много въпроси, а когато няма кой да отговори, следва свиване на рамене и нова порция раздразнение и досада.


Делян Пеевски делян пеевски 1118_crПрекрасно е, че има кого да обвиним за всичките злини и нещастия, сполетели великата ни страна. Само че постоянното повтаряне на името му не решава проблемите, а по-скоро ни прави апатични към тях. Пеевски ще падне, друг ще го смени. Проблемът е в системата, която възпроизвежда такива като него и може би е време да се заемем с нея, не да сочим с пръст продукта й, горди, че сме го разобличили.


Енергийна независимост Sonnenenergie 2Е, как сме толкова зависими, като постоянно депутати, министри и знайни и незнайни експерти мърдрят как да се случи? От толкова умуване и повтаряне на израза вече не се и надяваме да се случи и дори не се вслушваме в поредния коментар по темата на някой от гореспоменатите.


Жертва funny-crying-celebrities-12-widescreen-wallpaperДнес всеки се чувства жертва – и в пряк, и в преносен смисъл. Едни са жертви на система, други на медии, трети на цензура, четвърти на натиск, пети на световен заговор, шести на задкулисие…и така до безкрай.


Здравнонеосигурени Top-5-Healthcare-2Милион ли са, два ли са, не е важно. Вече не ни и интересува, просто защото ни писна да слушаме как страда здравеопазването от тях и как ще измислим гениална стратегия за справянето на проблема, а пък те продължават да са си все неосигурени и да приемат с всеки следващ месец нови лица в трупата си.


Интеграция for-the-birds3Роми, бежанци, деца в неравностойно положение – всяка сутрин ни обясняват от някой сутрешен блок по телевизиите как трябва да ги интегрираме, но това не се случва, макар че едни хора прибират не малко пари за това. Спряхме да отразяваме подобни разговори, защото те си остават в студиата, а гетата, лагерите и домовете си ги има, приемайки все повече и повече обитатели.


Йордан Цонев a.k.a Данчо Ментата. yordn_tsonevЕдна от най-популярните фигури в ДПС. Изявява се като компетентен по темите бюджет и финанси и като съавтор на прословутия закон за офшорките. Вярвате или не, е и член на временната комисия, разследваща източването на КТБ. Доста дразнещ образ, символизиращ какво всъщност е ДПС и кой управлява в действителност. Предпочитаме да не го гледаме от малкия екран, но няма изгледи това скоро да се случи.


Корупция. 36374889-corruptionВ съдебната система, в митницата, в администрацията, навсякъде. Корупцията отдавна е част от ежедневието ни и никак не ни прави впечатление, когато чуем за някакъв нов случай или за това как от утре ще се борим с нея с поредната комисия.


Лустрация 0,,15742608_303,00Закъсняла и необходима. Факт. Но ако смятаме, че с нея ще се решат проблемите на неслучилия се преход и че това ще отприщи вълната на благополучието, справедливостта и законността и всичко ще се подреди от само себе си, грешим.


Мерки. 10246608_827937727218799_2646226720259780192_nВзимаме превантивни мерки, после мерки, след като нещо се случи, но само на думи. Така че като чуем, че се предприемат мерки, просто махваме с ръка и свиваме рамене.


Независима съдебна система Judges-hammerИ съдии, и кукловоди твърдят, че аха и да се случи. Но и двете страни спъват процеса. Точно затова изразът се е превърнал в нарицателно за нещо, за което много се говори, но никак не се работи по постигането му.


Оставка 87Днес, всеки ден, във всяка минута някой иска нечия оставка с повод и без повод, друг я подава, или пък не. И така самата дума вече предизвиква смях и досада и не гледаме на нея като на нещо всъщност доста отговорно и сериозно.


Протест 152Ежедневно някъде някой за нещо протестира, къде основателно, къде не, а социалните мрежи позволяват на когото му хрумне да организира демонстрация срещу каквото се сети. Така че непрестанното споменаване на думата протест започна да предизвиква насмешки и да отегчава, а превръщането му в част от битието ни всъщност го отслабва като инструмент за натиск над властта и промяна и привлича все по-малко съмишленици.


Реформи761638-l Не вярвам да има по-споменавана дума в медийното пространство, и не само. Няма политическа програма, в която да не е изписана на всяка страница, няма политик, който да не я употребява по минимум осем пъти на ден. Всеки говори за тях, но никой не ги е виждал. Затова като чуем “реформи”, просто изключваме и спираме да слушаме нататък – няма какво ново да чуем, а постоянното им използване всъщност ги лишава и изпразва от съдържанието, което носят.


Саниране zx620y348_1774917Нещо като “магистрала” в предишния кабинет на ГЕРБ – мантра, която ще чувате през целия мандат на правителството, че и след това. Вече ни докарва ироничните усмивки на лицето, да видим след време как ще е.


Трол The-Hobbit-An-Unexpected-Journey-Dwarves-vs.-TrollsИнтернет потребител, често с фалшив профил, нает, за да разводнява теми и дискусии, да налага мнението си предимно с агресивни изразни средства и капс лок. Но хора, не е ок да наричате всеки инакомислещ “трол”, изчерпва се. Просто приемете, че има и личности с различна от вашата гледна точка, опитайте се да ги убедите с аргументи и цивилизован тон, а не с писания тип “блокирам те, трол мръсен, кой ти плаща, скрий се в мишата си дупка”.


Универсален vintage-universal-number-one-wood-handled-food-chopper-1-700И лека полека всичко ни стана универсално – почистващи препарати, прах за пране, зарядни и дистанционни устройства и какво ли още не. На всяка опаковка, във всяка реклама. Кое не е универсално се пита в задачата?


Формат truman-show-theВсяка уважаваща себе си рейтингова телевизия задължително трябва да има в програмата си поне няколко риалити формата, където хора, в повечето случаи известни в общественото пространство, преминават през какво ли не, за да приковат вниманието на драгия зрител. Част от предаванията акцентират върху обикновения човек, като му обещават да го направят звезда, стига той да може да пее/танцува/готви/има фалирал ресторант или какъвто и да е талант или простотия, напиращи да бъдат показани пред възможно най-голяма аудитория. Други пък искат да ни убедят, че и звездите душа носят и ни ги показват в най-различни ситуации. Резултатът е, че всички се възмущаваме от тези продукции, но не отлепяме очи от екраните, когато се излъчват.


Хаос 0481509001426509848_0Във всяка, всяка, всяка сфера на живота ни. Хаос в системи, на пътя, при бедствие, при кандидатстване за място в детска градина, гимназия или университет. Пропил ежедневието ни, настръхваме всеки път, когато чуем думата, защото тя вече не е прецедент, а начин на живот.


Цензура 11183441_948321841855157_5967137699359029881_nВсеки се чувства цензуриран, ако някой му размаха пръст, помоли го да си мери думите, не е съгласен с него или, не дай си Боже, го блокира във Фейсбук. Така не разбираме вече какво наистина е цензура и къде са границите й.


Чуждестранни инвеститори Uncle-scrooge-mcduck-36749825-1440-900Що е то и има ли почва у нас? Леят се гръмки слова как ще ги привличаме, чертаем планове как ще налеят милиарди и ще осигурят работа за всички, пък те май не щат и да чуят за нас, а малцината прецакали се от тях скоро се изнасят. Но не важно това – важното е да споменаваме ежеминутно как ще ги омаем, че не идват не е наш проблем.


Шарли Ебдо 16040420987_53e33a7381_bВсички сме Шарли, независимо в чия Пеевска медиа работим или че не сме прочели и една книга през живота си. Милионите профилни снимки Je suis Charlie не увековечиха списанието като синоним на свободата, а превърнаха израза в пореден инструмент за събиране на лайкове и начин да покажем колко сме актуални и разбиращи световните събития.


Щети zx620y348_2434987След бедствия, след фалита на КТБ, след неусвоени средства по еврофондове и нереализирани проекти. Всеки ден ни се съобщава, че ще плащаме такива, така че вече хич не приемаме сериозно това, а като част от битието ни.


10940628_10152641183868683_6208108559138974663_nЪ. Като “ъъъъъ”, с което 95% от населението започват разговор или отговарят на въпрос на живо (да, във Фейсбук всички сме умни и умеем да се изразяваме).
Ь. Като Ко?Нье. Не е забавно вече, да си знаете.


Южен поток105280602552930a2a54eb3887009384_v4big Неизвестни и въпроси тук  много, но споменаването на неосъществения проект с повод и без повод ни кара просто да спрем да се интересуваме от него, а това не е в полза на никого, освен на определени кръгове и техните фирми, които разчитат на него като възможност да донапълнят банковите си сметки.


Яне Янев яне яневСкок-подскок, от флашка на флашка и от сутрешен блок на сутрешен блок, Яне скочи право в креслото на съветник на човека, за когото твърдеше, че ще вкара в затвора. Политически хамелеони винаги ще има, добрата новина е, че сега не го гледаме и слушаме ежедневно как “громи” статуквото.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *