За клоуните и изборите

0
снимка - Михаил Самарджиев
снимка – Михаил Самарджиев

Празниците минаха и заминаха, даже нови идват, а абсурдите на родната политическа сцена са си все същите. Тези абсурди обаче вече се пръснаха по листи и пекат кебапчета, точейки зъби за твоя глас на 25-ти май. Предизборната кампания стартира официално (не че не сме в такава от няколко месеца) и тепърва ни очакват циркове, евтини номера и богати, плачещи за бедните. Клоуните са тук и вече припкат по градове, села и паланки, където обещават работни места, високи пенсии, здравеопазване, образование, таблети… А в същото време Народното събрание си е все така оградено, полицаи все така надничат зад загражденията и съпътстват всяка вечер протестиращите граждани – все така нечути вече 320 дни.

Ясно е, че евроизборите всъщност са репетиция за предсрочни такива и могат дори да доведат до тях. Може би си отчаян от лицата, които се надяват да стегнат куфарите за Брюксел (виж листата на ДПС на стр. 4), може би си откри името в нечия партийна подписка, без да си се подписвал (стр. 3) и сега съвсем се отказа да гласуваш. Само че не трябва да подценяваме този си инструмент, едно от най-силните ни оръжия – нашия вот. Да, алтернатива няма, но има много читави хора, поставени на неизбираеми места, които с преференция можем да качим нагоре. Има и няколко незвисими кандидати, което прилича на мажоритарен вот. Статуквото не се руши лесно. Отказът на хората да гласуват за него е добре дошъл – така то се възпроизвежда и става още по-здраво.

Започнахме да посочваме и да се борим с клоуните и да извоюваме своите малки победи срещу тях, време е окончателно да ги свалим от сцената. Предлагам да опитаме още на 25-ти май. Дотогава обаче се подготви за много циркови спектакли, читателю. Не че не си свикнал да те подценяват и да ти се подиграват, правят го от години. Време е да спреш да си само зрител на представленията, а да заемеш мястото си на режисьор.

Публикувано в брой 36 на вестник „Протест“

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *