България каза: Орешарски, върви си

0
Протестът на артистите в подкрепа на Ранобудните студенти; снимка - Тихомира Методиева
Протестът на артистите в подкрепа на Ранобудните студенти; снимка – Тихомира Методиева

Събирането на съсловни общности е сигурният признак, че подкрепата за протеста и желанието за промяна в страната обхваща все по-голям брой граждани.

Преподаватели

32-ма преподаватели от различни университети отидоха на среща с Президента на България г-н Росен Плевнелиев, за да изкажат своето силно безпокойство от случващото се в страната и да предадат Отворено писмо

г-н Плевнелиев започна с думите, че живеем във време на исторически шанс, но и на исторически срам. И продължи:

  • Протестът е нещо положително, защото ни пука, а не сме безразлични;
  • Задаваме нов дневен ред;
  • Проблемът с олигархията е вече посочен;
  • Институциите обслужват един автобус хора;
  • Промяната ще се случи само при споделени ценности и работа за постигането им ден след ден;
  • Трябва не да се смутим и поемем към Терминал 2, а да запретнем ръкави;
  • Младите хора, студентите, имат позиция – значи са готови да поемат държавата в свои ръце.

А какво се случва сега ли?!

на студентите – контрастуденти

на протестите – контрапротести

на гражданите – контраграждани …

Имаме сериозен проблем, защото политиците не искат да чуят хората.

доц. Кристиан Таков: Събуждането е оглушителен факт. То е във всяко кътче, на всяко място. Сметката на това правителство ще бъде плащана от следващите поколения. Правителството днес си позволява да извади от най-черните подземия най-гнусните зверове, за да остане на власт. Това е национално предателство.

проф. Калин Янакиев: Нарушени са човешките ни права. Насилието спрямо студентите е документирано. Все по-тревожно е увеличаващото се полицейско и жандармерийско присъствие.

проф. Александър Кьосев: Спешните проблеми скриват стратегическите. Единството на нацията е преди законите, дори преди Конституцията. Единството на нацията е воля на хората да живеят заедно. Как ще живеем след всичко това? Сред пустош в душите ни?

Информационни технологии

Изпълнителните директори на 36 български софтуерни компании излязоха с обща прокламация, в която призовават за незабавна оставка на правителството и Народното събрание. Те изразяват и своята подкрепа за Ранобудните студенти, като започват и онлайн подписка, към която призовават да се присъединят и други представители на софтуерни компании. „Това не е подписка на софтуерните компании, а гражданската позиция на изпълнителни директори на софтуерни компании. Не целим да прикрием компаниите си, а е принципна позиция, че според нас фирмите не трябва да участват в политическите процеси и не трябва да са обвързани с политически партии и тези връзки между бизнес и политика са сред причините, които правят България неработеща в момента“, коментира пред „Дневник“ Явор Джонев, съосновател на „Сирма груп холдинг“, една от големите групи български софтуерни компании. Той е и зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Артисти

Над 200 артисти излязоха на протест в деня на Св. Климент Охридски, за да изразят подкрепата си към студентите и да поискат оставката на правителството. Актьори, режисьори и други хора на изкуството са част от гражданския протест още от 14-ти юни. Така те с лицата си свидетелстват за автентичността на протеста и дават гласност на исканията ни. В понеделник те се организираха като гилдия заедно да шестват за оставка с надеждата, че протестът им ще получи отзвук и подкрепа.

Акцията им включваше шествие от градинката Кристал до Народното събрание и Ректората на Софийския университет и после към НАТФИЗ, за да изразят подкрепа към своите колеги студенти, които протестират активно вече повече от месец.  Пред парламента артистите изпратиха във въздуха фенери с надписи: „Стига с този театър”, „Ние оставаме, Вие не”  и „Оставка”.

Гражданската позиция на артистите е важна не само защото са обществени личности, но и поради изключително изострената им чувствителност към всяка човешка несправедливост .

Ден след акцията на своя фейсбук профил актьорът Ивайло Захариев сподели: „Силно вярвам, че ние артистите имаме мисия по-голяма от това просто да бъдем известни и да забавляваме хората с творчеството и личния си живот. Трябва да сме двигатели на пробуждане, на позитивна гражданска промяна, трябва да бъдем пример за своите съграждани и сънародници. И в тази връзка искамоставка веднага!”

Лекари във Велико Търново

Студентите, окупирали Аудитория 321 във Великотърновския университет, получиха тази седмица писмо от група лекари в града, което изразява безусловна подкрепа и призив към смелост, вяра и борба за бъдещето на България. Писмото е емоционално и обявява заставането на цялото гражданство във Велико Търново зад студентите, които организираха и няколко поредни шествия в търсене на обществена подкрепа за действията си.

Публикувано в брой 18 на вестник Протест““

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *