Прокуратурата поиска имунитета на Волен Сидеров

0
източник - news.ibox.bg
източник – news.ibox.bg

Френското посолство в София излезе с остра позиция във връзка с инцидента с лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Сухите данни, които всички чухме много пъти досега. По време на полета София – Варна Сидеров влезе в пререкание с френския дипломат Стефани Дюмортие. Когато разбира, че тя е чуждестранен дипломат, той започва да я нарича с обидни квалификации като „терорист“ и „колонизатор“. След това на летището влиза в схватка с двама мъже, чупи телефона на единия и удря полицай с юмрук в лицето.

На последвалия митинг на партията му във Варна Сидеров нарича всички отразили събитието журналисти „хиени“ и „лешояди“, като завършва с трикратно повторение на мантрата: „Проклети да сте!“. Без коментар.

В София, на митинга си пред Съдебната палата, той се обърна към протестиращите срещу него с думите „хлебарки“ и „нощни пеперуди“. Без коментар.

Ето и пълния текст на официалното съобщение на френското посолство, след което единственият коментар трябва да бъде на Прокуратурата. На 8 януари главният прокурор Сотир Цацаров се произнесе, че има достатъчно основания за предявяване на обвинение и поиска имунитетът на Сидеров да бъде свален. Председателят на НС Михаил Миков от своя страна даде две седмици възможност за „катарзис“. Очакваме. Няма демократичност на устоите, ако подобно поведение се толерира още веднъж и се подмине с поредното услужливо мълчание, в опит властта да бъде запазена на всяка цена.

„Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин му е отправил укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции. Посолството на Франция очаква извинение от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение. Напомняме, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство.“

(По-късно от посолството свалиха от сайта си двете публикации на български и френски език и качиха нова, съкратена версия. Посланикът обясни пред БНТ, че причината за това са някои очевидни, но за съжаление недоказуеми към момента твърдения.)#

Публикувано в брой 22 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *