Въображаемо интервю – Яне Янев: ,,Съдебната система не може да осъди престъпниците, които й поднасям на тепсия.”

0

rzsВъпреки, че от РЗС официално обявиха, че предвид новия си пост Яне Янев трябва да ограничи публичните си изяви, ние все пак го открихме за интервю. Почти. Ето някои от нещата, които сме сигурни, че би ни споделил ако имаше възможност.

Защо така с лошо, г-н Янев?

Не ви разбрах?

След новото ви назначение внезапно решихте да ограничите публичните си изяви. И сега вместо да си говорим на живо, се налага да ви правим въображаеми интервюта.

Е, хайде сега…

Защо се скрихте така? Обикновено не си затваряте устата?

Никога не съм се крил. Просто съм изцяло погълнат от новата си длъжност. Нямам време за медии.

Вие? Последния път, когато заемахте подобен пост, слаломирахте между сутрешните блокове като Тед Лигети?

Всички правим глупости като млади. Но ето – помъдрях с възрастта. Вече давам само въображаеми интервюта. Всъщност май трябва да ги огранича и тях…

Докато сме на тема журналисти – от години сипете почти ежечасно всякакви сигнали за корупция и злоупотреби по различни партии, а така и не сте обелил дума за Бареков например.

На умряло куче нож вади ли се? Бареков си има достатъчно проблеми в момента. За какво съм му и аз?

Дали няма връзка с това, че едно време май живеехте в студиото му? Дори Бойко Борисов не гостуваше толкова често.

Бяха тежки времена за мен. Запорирани имоти, лихви по кредити, взривове пред офиса… Опонентите се опитваха да ме смачкат. Все някъде трябваше да се спи, нали така? Да не очаквате да стоя бездомен?

И понеже го споменахме – нещо за премиера?

Коя премиера?

Онази, която щяхте да уволнявате.

Подхвърлил съм нещо си преди години и вие сега ще ми го натяквате вечно. Журналисти…

Беше повече от подхвърляне – цялата ви предизборна кампания премина под мотото ,,Ще уволня Борисов“. Какво се промени?

Ами нали за да промениш врага си трябва да го опознаеш отблизо? Или както стана модерно да се казва напоследък – ,,да реформираш системата отвътре“.

Т.е. ГЕРБ вече не е,,най-корумпираната партия на прехода“?

Не, разбира се. Нали при предишния им мандат сам си направих и оглавих Комисия против корупцията по високите етажи. След мандата ми корупция в ГЕРБ вече няма. Изкорених я. Питайте тъщата на Цветанов дали се шегувам.

Как вървят делата за клевета? Водите ли си официална статистика?

Ох, там е сложно. Да кажем, че това е нещо като игра, с която депутатите се развличаме. Единият нарочно обижда другия и впоследствие го осъждат с 20 000 лв. за клевета. На следващия месец победителят е длъжен да върне обидата, съответно и парите обратно. Играта продължава докато единият от двамата не умре и другият не забогатее с 20 000 лв. Нямате си идея какъв купон пада. А и адвокатите ни и без това скучаят открай време.

Последно обаче осъдихте Сидеров за цели 50 000 лв., задето ви нарече ,,презерватив на Бойко“…

Ами инфлация! Не може да караме вечно с тарифите от 90-те. Виждате ли докъде ни докара Преходът? Нищо, не го мислете Волен. Нямате си идея как мисля да го нарека идния месец.

Като стана въпрос за Сидеров – спомняте ли си, че го издигнахте за кмет преди години?

Е, казах ви вече – всеки е правил простотии на младини. А и по това време Сиси Боата колеше и бесеше в БЗНС. Не гледайте мен.

За Анастасия Мозер ли говорим?

За кого друг? Щях отдавна да съм превърнал Земеделците в първа политическа сила ако не беше тя.

А после отидохте в ОДС. Откъдето ви изгониха за купуване на гласове.

Поредни грозни клевети. Търсеха си повод да се отърват от мен. Станах неудобен – бях на път да разкрия всичките им партийни далавери и да ги вкарам в затвора. Познавате ме – мислите ли, че не ми стискаше да го направя?

А сега сте в РЗС. Това не е ли класически пример за партийно хамелеонство?

Дума да не става. Аз съм пример за последователност и принципност. Не можете да отречете, че говоря едни и същи глупости навсякъде, където отида.

Както и да е – от години размятате различни сигнали за корупция из публичното пространство. Откъде тая информация?

Казвал съм го неведнъж – сигнали от гражданите. Пощенската ми кутия прелива от сигнали от гражданите. Сигнали, сигнали, сигнали. Ходя по улицата и получавам сигнали. Спя и получавам сигнали. Гледам звездите и получавам сигнали. От години не съм ходил на ресторант или кино – не ме оставят на мира от сигнали. Превърнал съм се в самоходната съвест на нацията, какво да се прави…

Хм, а откъде обикновен гражданин може да има информация за имотните декларации на Цветанов или пък за корупционните схеми на Мургина?

Ха! Не знаете какви неща можеха да се намерят в sofianci.com едно време. Жалко, че го закриха. Не беше случайно.

Оставаха подозрения, че сигналите ви са тенденциозни и са средство за разчистване на политически сметки?

Инсинуации. Яне Янев не е маша за всяка ръка. Запомнете това.

Но прави впечатление подозрителният ви синхрон с ДАНС – размахвате по телевизията някоя папка и час по-късно спецслужбите започват проверки.

Ами взел съм им страха. Знаят, че ако не действат, утре може да погна и тях. Не се е родил човекът и не е създадена агенцията, за която да не съм способен да изфабрикувам флашка с компромати. Знаете го.

Прави впечатление и друго – че 99% от сигналите ви се оказват обикновена пушилка и медийни фишеци.

Не ме карайте да завеждам дело за клевета и срещу вас. Това, че съдебната ни система е некадърна и не може да осъди престъпниците, които й поднасям на тепсия, не е моя вина.

На финала сме. Отдъхнете си. Какви са бъдещите ви творчески планове?

На прага съм да разкрия чудовищна корупционна схема в с. Бракьовци, но не мога да ви издам нищо повече засега. Но ще ви кажа, че скандалът ще предизвика сеизмични последици из цялата родна политическа общественост. Ще хвърчат депутатски глави, ще се раздават доживотни присъди, ще се строят допълнителни затвори. Ще бъде въздадена повсеместна справедливост. Мутрите ще бъдат заличени, олигарсите – разорени, задкулисните играчи – извадени на светло. Преходът е към края си. Доверете ми се. Да съм ви лъгал досега?

 

 

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *