Диана Недева: „Доброволческата инициатива не само помага на бежанците, но променя и нас“

0

10498036_922182534489244_4755641105494061982_oС Диана Недева, координатор на проект „Бежанци“, разговаряхме за самия проект, бежанците и доброволците и за събитието „Баба Марта бързала„, което организират на 1-ви март тази година.

Какво е „The Refugee Project“/“Проект „Бежанци“?

„Проект бежанци“ е съвместна инициатива на „Каритас София“ и „Си Ви Ес България“, която цели да помогне на търсещи закрила у нас и на бежанци да се адаптират по-лесно в българското общество. Доброволци към проекта провеждат уроци по български и английски език, музикални, арт и спорни занимания в центровете във Враждебна, Овча Купел и Военна рампа в София. За да улесним процеса на интеграция, който е изключително важен за по-плавното преминаване към живота в България за хората, които са принудени да напуснат страната си, ние максимално много се стремим да разберем техните нужди.

Как се роди идеята за събитието „Баба Марта бързала“ – каква е целта на мероприятието, къде и кога ще се проведе и как можем да участваме?

На 1-ви март от 11:00 часа в Борисова градина организираме забавно надбягване „Баба Марта бързала“, за да можем да осигурим необходимите средства за провеждане на заниманията и да повишим информираността за нашия проект и за положението на бежанците и търсещите убежище в България. Датата не е избрана случайно. Както мартениците, така и бягането е полезно за здравето. Бягането в парка в началото на годината (или поне разходка) по нашето кратко трасе ще даде на участниците един здравословен старт! Бегачите ще получат забавни тениски и аксесоари, с които да се преобразят в традиционните мартенски образи Пижо и Пенда.

Как да помогнем за кауата, ако не можем да присъстваме физически?

Участието в надбягването става чрез предварително закупуване на билет – може да го направите от този линк http://sabitie.bg/event/538. Как и откъде може да си осигурите участие или да подкрепите каузата, ако нямате възможност да присъствате физически, може да научите на страницата на проекта: www.refugeeproject.eu, в секция „Новини“.

Какво е отношението на хората у нас към бежанците? Имате ли много доброволци и желаещи да помагат на бягащите от ужаса на войната?

В българското общество за съжаление все още битуват стереотипи относно бежанците. Доброволческата инициатива не само помага на децата и младежите , търсещи закрила, да свикнат с живота в България, да изучават езика,да разширят социалните си контакти и да се чувстват приети и оценени, но също така и дава възможност на българските граждани да оказват безвъзмездна помощ, да се докоснат до нова различна култура, да променят нагласите на хората от своето обкръжение.

Проектът се осъществява на 4-месечни етапи. Досега над 200 доброволци са взели участие в проекта. Те имат различен опит при работа с деца и различна професионална квалификация, но една обединяваща и изключително силна мотивация да работят с таргет групите и всеки да допринесе с най-доброто от себе си за проекта. Изградените между доброволците и децата отношения на доверие и приятелство спомагат за по-лесното усвояване на учебния материал.

Какви други каузи в подкрепа на бежанците организирате и как може всеки от нас да се включи? Има ли условия, на които трябва да отговарят желаещите да бъдат доброволци?

Всеки желаещ да бъде доброволец, може да следи в сайтовете на организациите и фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/refugeeproject информация за следващия му етап, преди началото му ще публикуваме формуляр за кандидатстване.

Очакваме ви на 1-ви март в 11:00 в Борисова градина. Ако искате да ни подкрепите, регистрирайте се за участие, завържете маратонките и донесете доброто си настроение!

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *