„Южен поток“ – енергийна (не)зависимост

0
източник - Bulfoto
източник – Bulfoto

Целият проект поставен под въпрос

Европейската комисия категорично отсъди, че проектът за тръбопровода противоречи на европейското право и на поетите ангажименти на страната в Европейския съюз

Още в брой 15 на в-к „Протест“ ние предупредихме за сериозните проблеми, които очакват България при изграждането на проекта „Южен поток“. В статията „Южен поток, източни интереси“ на Михаела Лазарова и Пенко Пенков бе зададен въпросът: „КОЙ печели?“, при наличието на толкова много неясноти и обвързващи клаузи в договореностите между двете страни. Отбелязахме, че Европейската комисия няма да погледне с добро око на този проект, който българската държава с гордост декларира като приоритетен и едва ли не спасителен за икономиката и бъдещето на страната.

В онзи момент все още не бе достъпен договорът за газопровода. Министър Стойнев тогава заяви, че ще бъде оповестен след подписването му, което противоречи на всякакви намерения и практики на прозрачност и участие на гражданските структури в обсъждането. Очевидно бе, че по тръбата ще тече зависимост и политика, не газ, като дори не става дума за интерес на руската държава, а за руски корпоративен интерес на наша територия.

Тази седмица Европейската комисия потвърди нашите прогнози и със страшна сила удари страната ни, заедно с другите европейски участници в проекта.

Изявлението на ЕК

„Южен поток“ в настоящия си вид няма как да оперира на територията на ЕС, са заявили представители на Европейската комисия на специална среща в Брюксел. Клаус Дитрих Борхард, директорът за енергийните пазари в ЕК, е посочил три съществени проблема в междуправителствените споразумения. На първо място това са правилата на ЕС за това, че една компания, в случая „Газпром“, която е и производител, и доставчик на газ, не може едновременно да притежава продукцията и мрежите за разпространение, защото създава предпоставки за монопол.

На второ място трябва да се осигури достъп на трети страни до газопровода, който да не е дискриминационен. По тази причина „Газпром“ не може единствен да има правото да е доставчик.

Третият проблем е свързан с тарифите, които не може да са различни за различните доставчици на газ. „Комисията прегледа споразуменията и стигна до заключението, че нито едно от тях не е в съответствие с европейското законодателство. Казахме на държавите, че имат задължение да предоговорят споразуменията с Русия“, заявил Борхард.

По-късно Европейската комисия заяви, че двустранните договори за изграждането на газопровода „Южен поток“ между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са в нарушения на законодателството на Европейския съюз и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

„Това, което мога да кажа, е, че междуправителствените споразумения няма да бъдат основата за изграждане или функциониране на „Южен поток“. Защото ако държавите членки или засегнатите държави не предоговорят, тогава комисията има пътищата и начините да ги задължи да го направят. А „Южен поток“ не може да действа според сегашните споразумения.

Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно „Газпром“ управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения. Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда „Южен поток“ да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност“, се казва в официалното изявление.

Реакцията на Русия

За момента обаче изглежда, че Москва не е доволна от развитието на нещата и няма намерение да договаря отново споразуменията. Представителят на „Газпром“ Александър Медведев подчерта, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток“. Зам.-министърът на Руската Дума Анатоли Янковски от своя страна подчерта, че договорите, сключени от Русия, отговарят на международното право и ЕС няма отношение към тях.

Междуправителствените споразумения за строежа на „Южен поток“ имат превес над законодателството на Европейския съюз, заяви накрая руският министър-председател Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

След среща със словенския премиер Аленка Братушек той изтъкна, че Европа ще получи газ по „Южен поток“ в съществуващите срокове. „Не се съмнявайте“, увери Медведев.

Какво ще се случи?

Европейската комисия обаче все пак ясно заяви, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта „Южен поток“ със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с „Газпром“. „Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях също може да бъдат предприети наказателни процедури“, допълни говорителят на ЕК.

Покрито предизвестие

Безспорно скандален факт е предадената от БНР тези дни информация, че още през м. август еврокомисията е провела среща с представителите на България и другите страни, сключили такива споразумения, и ги е уведомила, че те трябва да се предоговорят.

Попитахме в статията в брой 15 какво ще последва за страната, ако се окаже в ситуация на спрян проект поради неспазване на „Третия енергиен пакет“ и диверсификация, а „Газпром“ реши да ни съди за неустойки? Отговор на този въпрос все още няма, а сякаш никой в страната не е наясно какво предстои. Организират се панически срещи с представители на Европейската комисия, а външният министър Вигенин дори заяви, че отговорност на ЕК е да подпомага процеса и да го доведе до успешен край.

Договорът за „Южен поток“ с Руската федерация е сключен през 2008 година и няма как да сме сбъркали сега, заяви премиерът Пламен Орешарски, като не коментира дали договорът за газопровода ще бъде преразгледан.

Нови заеми

Междувременно Агенция „Ройтерс“ съобщи, че руският газов гигант „Газпром“ трябва да изхарчи общо 23 млрд. долара между 2011 и 2017 година за разширяване на местната газова система, за да може газопроводът „Южен поток“ да се свърже с Европа, което повишава цената на целия проект с около 20 процента. „Газпром“ не уточнява на какво се дължи това повишение. Но ако строежът на тръбата стартира, българската държава ще трябва да вземе нови заеми, за да получи допълнително финансово, икономическо и енергийно поробване от страна на Москва.

С „Южен поток“ правителството за пореден път доказа, че голямата външна политика е твърде голям залък за него и е или напълно неспособно да управлява, или е твърде зависимо да защитава националните интереси и правото ни като страна – членка на Европейския съюз. Едното е по-страшно от другото, но и двата извода са необходим и достатъчен повод за оставка.

Публикувано в брой 20 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *