Истината за настроенията в страната

0
снимка - Тихомира Методиева
снимка – Тихомира Методиева

Социологическо проучване на „Алфа рисърч“, проведено през втората половина на м. септември, показва някои ясно изразени тенденции и настроения сред населението на страната по отношение на управлението на страната и очакваните нови избори.

Израз на кризата на доверие в институциите е застопоряването им на дъното на общественото одобрение. Това задълбочава текущите политически и икономически проблеми, както и общата нестабилност на управлението. Само една пета от гражданите оценяват положително развитието на страната след изборите през май, за 41% няма ясна посока, а други 38% са категорични, че е отрицателна. За мнозинството от българите изходът от нестабилността е в нови, по-скорошни (37%) или проведени заедно с европейските (39%) избори. Само 23% – колкото са и привържениците на правителството – смятат, че то трябва да изкара пълния си мандат.

  • Пълзяща делегитимация на институциите – едва 23% се доверяват на правителството. Рейтингът на Народното събрание спада до критичните 11%. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани.
  • Слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната – социалната, се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение. Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12% подкрепа, здравеопазването и еврофондовете – 15%. Липсата на обществено доверие прави много трудни действията на правителството, тъй като поставя под въпрос водените политики, дори и в тях да има разумни стъпки.
  • В условията на криза на институциите и политиките преобладаващата част от гражданите живеят с усещането не за стабилизация, а за неизбежни предсрочни избори. 76% от хората смятат, че е нужен предсрочен вот.
  • Сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ (17,9% за БСП и 17,1% за ГЕРБ). Тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван. ДПС (6,1%) и Реформаторският блок (7%) са другите две сигурни парламентарни партии, ако изборите бяха днес.
  • Три месеца след излъчването на правителството мнозинството от членовете на кабинета са неразпознаваеми за хората, а тези, които са способни да дадат мнение, ги оценяват критично. Всеки втори жител на страната не е в състояние да посочи нито едно име на министър, който се справя успешно с работата си. В дъното на таблицата са министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов (отрицателен индекс от минус 3,9), финансовият Петър Чобанов (-4,4) и здравният Таня Андреева (-7,2).

Публикувано в брой 11 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *