Кой и за какво се бори – АБВ

0

abvРедом с листите на партиите, борещи се за нашия глас и място в Парламента на изборите през октомври, ще разглеждаме и програмите им – какво обещават, как ще го постигнат, с какво прекаляват… Смятаме, че е редно да не гласуваме по симпатии, за лидери и лица, а за политики. Работещи такива. В това издание на рубриката ще разгледаме програмата на „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ)

Партията на бившия президент Георги Първанов има шансове да мине 4%-тната бариера. Да видим какво предлага.

На първо място, дали защото бивш държавен глава стои зад АБВ, от формацията акцентират върху преминаването ни към президентска република. Смятаме, че това е тема, която би искала допитване до гражданите чрез референдум, дано го направят, ако един ден случайно вземат властта. Друг странен момент е как виждат реформата в общините – с второ равнище на местно самоуправление, на ниво 6-те планови региона. Струва ни се излишна допълнителна администрация, която не е сигурно, че ще реши проблемите в тези региони.Съгласни сме с идеята им да се даде повече правомощия на местната власт, но бихме искали да чуем и как това няма да се политизира напълно – опасяваме се, че тази власт ще бъде на партията, от чието гнездо са областните управители, кметовете и общинските съветници.

Да видим как Гоце ще бори корупцията – със създаване на агенция. Поредната. То не бяха комисии,агенции, какви ли не структури, пък една не я ограничи тази корупция. Тук минус от нас. Още една агенция искат от АБВ – за обществени поръчки, под чиято шапка да се провеждат те. Поредно излишно раздуване на администрация, без да има оценка необходимо ли е и до какво ще доведе. Не е това начинът да се разреши проблемът с достъпа до публични ресурси, затова още един минус. Ще сложим плюс на идеята всички разплащания над 1000 лева да минават по банков път, макар че може да завишат малко сумата. Темата за офшорните фирми и тук е застъпена – от партията искат недопускане на достъпа им до публични фондове и до собственост на медии и финансови институции. То и Пеевски написа закон за тях, ама…Така че не възлагаме големи надежди на тази точка.

Що се отнася до приоритетите им в областта на националната сигурност, голяма черна точка – по барековски са за военно обучение на учениците, МВР да брани границата от емигранти/сигурно и АБВ ще строят огради/, социални придобивки за заетите в сектор Отбрана, още една агенция – този път за военно-промишления комплекс. Плахо се прокрадва изразът “борба с организираната престъпност”, но нищо конкретно. Повече симпатии щяха да спечелят, ако бяха поработили нея.

Продължаваме с до болка познатите ни електронно правителство и намаляване на бюрокрацията, повече прозрачност и промени в изборния кодекс. Няма да ги коментираме, защото и ние ще се повторим. Отиваме на здравеопазването, където също няма изненади – електронна здравна карта, демонополизация на НЗОК, безплатни профилактични прегледи и безплатно здравеопазване за деца, майки и бременни. Отново никаква визия как да се случи и големи дози популизъм. Слаб 2 и тук. Сега към образованието – тук на моменти се появява и нещо различно от традиционното. Като например идеята за нов закон за БАН. Със сигурност там има нужда от дълбоки реформи. От АБВ ще решават проблема с ранното отпадане на децата от училище със санкции и ще учат средношколците как да бъдат активни граждани, също и ще създадат технологични паркове и инкубатори. Поредна пожелателна програма, среден 3 им пишем за нея.

Социална политика – ще откриваме работни места на воля, нищо че не знаем как. Общо взето това. От партията също са за ваучери за социално подпомагане, минимална почасова ставка на труда и създаване на условия за почасова заетост. По отношение на пенсиите си искат швейцарското правило, както и да отпадне таванът на пенсиите за стаж. Нищо различно и конкретно и тук. Следва точка в програмата, насочена към развитие на потенциала на младите хора. И тук съчинения по картинка, много обещания, никаква конкретика – ще им се осигуряват стажове, облекчено кредитиране, пак ще връщат семейното подоходно облагане, ще стимулират доброволчеството и участието на младежи в научни изследвания, предприемачество и иновации. Въобще, куп обещания, които звучат страхотно, но от опит знаем, че рядко биват изпълнени.

Да се спрем на икономическата политика – нали са “леви”, АБВ обещават прогресивно облагане на доходите, като са успели да измислят и нов данък – върху операциите на финансовите пазари/как, кога, защо, какъв ще е ефектът – и ние се чудим/. Против отглеждането на ГМО култури са, ще се борят за повече местни продукти по витрините на магазините и облекчаване административните изисквания към фермерите. Интересна е идеята да се отдават общински земи с цел осигуряване на заетост, остава да видим и при какви условия би се случило това. Подкрепяме и данъчните отчисления към общините, които предлагат – така те биха разполагали с повече средства и биха вършили повече неща – подобряване инфраструктурата, почистване на дерета и корита на реки/поне се надяваме/, възможно е да раздвижат икономическия живот в региона. Разочаровани сме обаче, че са силно за АЕЦ “Белене” и “Южен поток” и никакво намерение нямат да се опитат да минимизират зависимостта ни от Русия, така че минус и тук.

Слаба програма за партия, съставена от доста образовани и опитни хора. Нито дума за опазване околната среда, казуса КТБ, превантивни мерки срещу бедствия, подобни на тези от лятото. Дано за следващите избори се подготвят по-добре.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *