Кой и за какво се бори

0

източник - sociopatas.com

Редом с листите на партиите, борещи се за нашия глас и място в Парламента на изборите през октомври, ще разглеждаме и програмите им – какво обещават, как ще го постигнат, с какво прекаляват… Смятаме, че е редно да не гласуваме по симпатии, за лидери и лица, а за политики. Работещи такива. Започваме с платформата на БСП и по-точно коалицията „Лява България“.

На пръв поглед – нищо ново. Същите цели и обещания, каквито си спомняме от вота през май миналата година. Естествено, почти нищо не успяха /или не искаха/ да изпълнят, с което със сигурност разочароваха част от избирателите си, въпреки че твърдят обратното. „Изпълнихме редица от поетите от нас предизборни ангажименти, но не успяхме да извършим радикалната промяна, която обявихме“ пише в обръщението на социалистите към потенциалните избиратели. Е, заявки за такава промяна няма.

Да започнем с любимата на БСП тема – прогресивното облагане. Едно си баба знае, едно си бае – от време оно обещават да го въведат, да го играят като Робин Худ – взимайки от богатите, да помогнат на бедните, но все не се случва. Разказвали сме ви неведнъж за плоския данък, приходите, които е акумулирал през годините, как това е едно от най-добрите решения в областта на данъчното облагане през годините и че именно БСП, като част от тройната коалиция през 2008 година, го въведоха. Не сме категорично против прогресивен данък, но смятаме, че на този етап той ще доведе предимно до укриване на доходи и по-голяма безработица – редно е данъците да растат, когато растат и самите доходи, когато има растеж на икономиката, a не за да се запълват дупки в бюджета и да се печели електорат с раздаване на социални помощи. Друг момент в програмата на левицата е въвеждането на семейно подоходно облагане – обяснено възможно най-просто, това е възможност на хората с едно или повече деца да ползват данъчно облекчение при определени условия /най-често брой деца и средства, които получава/. Така те ще плащат по-малко данъци. Естествено, БСП не посочва тези условия, твърдят, че са в процес на обсъждане. Към момента такива облекчения ползват младите семейства с ипотечни кредити, този тип облагане съществуваше до 2008 година, но беше отменен след въвеждането на плоския данък. Едни му симптизират, защото стимулирал раждаемостта, според други обаче той е дискриминационен спрямо хората без такива, които поемат данъчната тежест. Заявки за въвеждането му имаше и миналата година, но това така и не се случи.

След прогресивния данък не можем да не обърнем внимание и на друга любима на другарите тема, а именно – реиндустриализацията. Обичат си те да наливат нашите пари в доказано вече неработещи дружества, които така и не влизат в икономиката, а безвъзвратно потъват в нечий джоб. Защото не е номерът само да захраниш със средства някое предприятие – без оценка, анализ и визия как да се промени работата му, как ще се управлява и контролира, за да започне да генерира приходи, цялото упражнение е безсмилено. Сама по себе си идеята не е лоша – има редица страни, при които са налице положителни ефекти. Но според визията на БСП и компания това си е чиста национализация, каквато едва ли искаме. А и на фона на кризата в държавните финанси в момента тази идея е доста скъпо удоволствие. Не че подкрепяме да се затварят предприятия, осигуряващи прехрана на стотици хора /макар някои от тях да не получават възнагражденията си с месеци/, само че все си мислим, че има и други решения – например приватизирането им и търсенето на инвеститори. Разбира се, не по начина, по който се извърши приватизацията досега.

За „Южен поток“ ли питате? Даа, тук е – няма как да минем без него. Без АЕЦ „Белене“ – също. Заемат почетно място в платформата на „Лява България“. Няма смисъл да повтаряме едно и също – колко нерентабилни са, какви санкции ни чакат от Брюксел, как и сега имаме свръхпроизводство на ток, а никакви перспективи да увеличим износа му. Интересите на Русия и в частност на Путин обаче винаги са били водещи за нашите приятели от БСП и те неведнъж са доказали, че се борят за постигането им на всяка цена. Все пак са посочили, че са категорично против санкциите срещу им. За ядрената енергетика да говорим ли? Няма нужда – свидетели сте и на Чернобил, и на Фукушима. Не става въпрос само за безопасността на централите, но и за радиоактивните им отпадъци. Все пак трябва да отбележим и че има една точка, по която сме съгласни със социалистите, а именно че не приемат прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ. Те са и срещу премахването на ограниченията при пускане на генномодифицирани продукти (ГМО) на пазара и в околната среда, а тази тема, както знаем, е широко коментирана и неведнъж е изкарвала хората на протест. Друг е въпросът, че не казват как ще контролират това.

БСП не са сред феновете на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, за което ви разказахме в предишен брой. И има защо – все пак те мразят всичко, което произлиза от Америка. Призовават за изготвяне на обща национална позиция по отношение на проекта. А тъй като и ние не му симпатизираме особено, ще сложим крехко плюсче тук, като, разбира се, очакваме да видим какво ще предложат.

Не можем да не споменем и заявката им за контрол над монополите, с която печелиха симпатии и на миналите избори за Парламент, но така и нищо не се случи, освен че популистки заплашиха ЕРП-тата с отнемане на лицензи. Интересно е и как ще дефинират точно „монопол“, при положение че великодушно се опитват да проправят път на Lafka (не че са само те). Не сме наясно и какво разбират под „господстващо положение“, което също им е трън в очите, и биха ли мерили с еднакъв аршин всички – мълчат си и за БТК, и за медиите на Пеевски, и за разпространителската му група, и още, и още. Отново се обявяват за защита на българските производители, което е чудесно, стига тази защита да не се изразява в идеи като големите вериги магазини да не работят в събота и неделя или да се създадат хипермаркети само за местни стоки, каквито лансираха доскоро. А в такива да се работи с бизнеса у нас в посока създаване на квалифицирани кадри, намаляване административната тежест и отстраняване на проблемите из веригата производител–прекупвач–продавач, защото някак си няма логика да се изкупува килограм домати от хората за стотинки, а ние да си го набавяме за 3 лв.

Интересен момент в програмата на номер 22 в бюлетината е, че се обявява за цялостен преглед на дейността на БНБ, но за случая КТБ – нито дума. Впрочем това е болна тема и за всички останали партии – няма да я срещнете в програмите им. В същото време очевидно, ако се върнат на власт, отново ще бърничкат законодателството в частта за търговските банки, макар да не се справиха особено добре при тези си опити през миналия си мандат. Искат и повече права за вложителите с цел да се намали рискът, който те поемат. Смятаме, че действащото законодателство в момента, според което 196 000 лева са им гарантирани, е напълно справедливо. И че никой не е длъжен да плаща за нечия грешна преценка.

Няма смисъл да ви споменаваме за плановете на партиите от коалицията в областта на здравеопазване, образование, наука, пенсионната реформа и борбата с корупцията и престъпността. Само думи. Всички знаем какво не е наред и какво трябва да се промени. Но нито коалиция „БСП Лява България“, нито редица други формации, влезли в битката за гласа ни, предлагат алгоритъм за справяне с проблемите и обясняват как ще се случат така нужните реформи. На велики идеи сме се наслушали. Делата са малко, заявките за тях липсват, протакането очевидно продължава, отлагането на решенията – също. Левицата не показва, че е готова за такива. Затова и продължаваме да не ѝ вярваме. #

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *