Кариерен форум с амбиция за развитие на активно гражданско общество у нас

0
източник - Karieri.bg
източник – Karieri.bg

Ре-Акт/Яна Караманчева

„Кариера с Кауза“ събира на едно място неправителствени организации, предлагащи работа, стаж и доброволчество

На 31 май в двора на Софийския университет ще се проведе второто издание на „Кариера с Кауза“ – първия по рода си форум за кариерно развитие, посветен изцяло на професионална реализация в неправителствения сектор. Основна цел на събитието е да запознае търсещите стаж, работа или доброволчество със свободните позиции в неправителствените организации, заявили участие във форума. Едновременно с това събитието цели да представи сектора като надежден работодател и да обърне внимание, че придобиването на работен опит може да бъде полезна дейност, постигната в името на значима за обществото кауза. По време на събитието ще се проведат и две специализирани обучения за хора, които искат да стартират собствена неправителствена организация и да превърнат своята идея в реалност. Чрез тях „новобранците“ в сектора ще получат практически насоки за това какво е НПО, как се регистрира, защо е важно да имаме повече граждански организации и т.н.

„Скучната работа убива“ е посланието на тазгодишното издание на форума. „Провокацията е съвсем умишлена“, коментира Любен Георгиев, председател на управителния съвет на Сдружение „Ре-Акт“, организатор на събитието. „Целта ни е да насочим вниманието на обществеността към поемане на повече отговорност за ситуацията, в която живеем, и проблемите, които ни заобикалят. Няма нищо по-жизнеутвърждаващо от това човек да допринесе с лични усилия за дадена кауза“, допълва той. Според него голяма част от българското общество не е образовано да бъде активно и инициативно, да се бори за правата си. Една от основните цели на „Кариера с Кауза“ е да се превърне в достъпна платформа, чрез която хората лесно да открият инициатива, отговаряща на техните интереси. Чрез кариерния форум организаторите искат да предизвикат хората да бъдат фактор за промяна в нашето общество, да бъдат социално отговорни и да припознаят в гражданския сектор реална възможност за подобрение на днешния бит. „Кариера с Кауза“ образова активните хора, като ги насърчава, и припомня, че промяната в глобален мащаб започва с промяната в нас самите“, споделя Любен. Той смята, че именно неправителственият сектор дава онази сила на гражданското общество, която действа като катализатор за добри практики. Чрез него всеки би могъл да бъде полезен със своя лична експертиза, стига да има желание за действие.

Събитието е подходящо както за хора, които имат желание за доброволен труд, така и за търсещите стаж и работа в сектора, независимо дали имат натрупан трудов опит в дадена сфера или са в началото на кариерното се развитие. Едно от важните предимства на неправителствения сектор е, че той предлага също толкова добри възможности за старт на успешна кариера, колкото и работата в частния. В много случаи средата дори е по-благоприятна. Отговорни дейности и свобода при взимането на решения са сред водещите плюсове, които подпомагат формирането на управленски качества в младите специалисти. Плаващо работно време също е от значение, особено когато се търсят позиции за доброволчество или стаж през свободното време. Сред най-важните предимства обаче несъмнено се нарежда фактът, че работата е обвързана с кауза, ценна и полезна за обществото.

„Кариера с Кауза“ се стреми да отговори на потребностите на млади и активни хора с различни интереси. Тази година кариерният форум ще събере на едно място близо 50 неправителствени организации, развиващи дейност в обществени сфери като екология, подпомагане и развитие на гражданско общество, човешки права, култура и туризъм, човешки ресурси, благотворителност, здравеопазване, социални услуги и други. Сред участниците посетителите на форума ще срещнат представители на Junior Achievement, CVS България, Фондация „Заедно в час“, ICanToo, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Асоциация на обединените европейски студенти (AEGEE-Sofia), Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР), TimeHeroes, Сдружение „Политроник“, Сдружение „Holiday Heroes“, Фондация „Open Space“, Асоциация „Родители“, Организация за съвременно изкуство „36 маймуни“, както и много други. Допълнителна информация относно участниците и предлаганите от тях свободни позиции ще бъдат публикувани в сайта на събитието –http://karieraskauza.eu/

Организатор на събитието е Сдружение „Ре-Акт“ – неправителствена организация, която работи за нуждите на българските младежи и децата в неравностойно положение. От създаването си през 2010 г. сдружението реализира редица проекти, сред които „Практически умения за професионална реализация“ по програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия, оборудването на библиотека и компютърна зала в Дом за сираци „Асен Златаров“, както и редица обучения на възпитаниците на ВУИ „Ангел Узунов“ в гр. Ракитово. През 2013 г. организират първото издание на кариерния форум „Кариера с Кауза“, който привлича 33 неправителствени организации и над 1 000 посетители. Повече информация относно дейностите на сдружението е достъпна наhttp://re-act.bg/

Публикувано в брой 37 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *