Творци и зрители в подкрепа на „Червената къща“

0
Източник:www.redhouse-sofia.org
Източник:www.redhouse-sofia.org

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ в София затваря врати, гръмнаха медиите и социалните мрежи в последните дни.

Причината е, че Фондация „Гъливер клиринг хауз“, която от 2001 г. стопанисва къщата, не може да плаща наема й към Министерството на културата.

 

„Червената къща“ е била дом и ателие на скулптора Андрей Николов. След смъртта му през 1959 г. неговите наследници я даряват на държавата с условието там да се извършва културна и обществена дейност. През 80-те години на миналия век обаче тя е оставена да пустее и се превръща в истинска развалина. През 2000 г. културното министерство най-сетне обявява конкурс за „стопанин“ на къщата, който да развива в нея културна дейност без наем, като в замяна на това я ремонтира и реставрира. Подписан е договор с Фондация „Гъливер клиринг хауз“ за срок от 10 години.

Така „Червената къща“ се (пре)ражда с пилотни две изложби – „Прополис“ и „Духът намира тялото“, а днес в нея се играят по няколко театрални представления на седмица, провеждат се концерти, фестивали, дебати, постоянно има изложби.

Междувременно обаче Народното събрание приема промени в Закона за държавната собственост и вече не се предвижда опция отдаване без наем срещу стопанисване. Затова, след изтичането на предишния договор през 2011 г., министерството насрочва търг по новия регламент и отново отдава пространството на фондацията, но тя вече е задължена да плаща наем за него.

Творци и зрители започнаха популяризирането на онлайн кампания за спасяването на Центъра за култура и дебат (http://www.peticiq.com/104397), която за два дни събра над 1800 подписа.

„Преди да стане „Червена къща“ тази сграда е била развалина. Сега е пълнокръвен, жив, идеално поддържан културен център“, коментира във Фейсбук Неда Соколовска, режисьор на Студиото за документален театър „Vox Populi“. Премиерата на първото вербатим представление на студиото – „Невидими #1“, което постави началото на серия документални пиеси на социално значими теми, се състоя именно там, в „Червената къща“ през 2011 г.

Призив да се обърне специално внимание на казуса отправи и поетът Манол Глишев в речта си от стъпалата на Народното събрание на протеста срещу избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии, който събра стотици интелектуалци на жълтите павета в сряда следобед.

Министерството на културата на свой ред остана обаче обидено от вдигналия се шум, защото наред със „Спасете „Червената къща“, публикациите по темата предизвикаха и редица коментари, че затварянето на Центъра за култура и дебат е провал и срам за ведомството.

От пресцентъра на министерството възразиха срещу нападките, като обясниха, че винаги са се старали да подкрепят „Червената къща“, но в случая не могат да не я затворят, щом фондацията не може да си плаща наема. Той възлиза на над 93 хил. лв. От тях малко над 79.5 хил. лв. отиват в министерството, а останалите – за частния съсобственик на сградата.

Стойността не можела да бъде намалена, защото така или иначе е най-ниската според действащия Правилник на Закона за държавната собственост – 5.75 лв. за кв. м (общата площ на „Червената къща“ е 966 кв. м). Отговорът звучи окончателен.

Накратко казано, културата и гражданите продължават да нямат пари, а държавата продължава да не е в състояние да направи нещо по въпроса. Каква ще бъде съдбата на „Червената къща“, ще проследим през следващите седмици, а ние пък продължаваме да си задаваме въпроса – защо не фалира БИАД?

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *