Гаф на седмицата – 20.01 – 26.01

0
източник - businessinsider.com
източник – businessinsider.com

1. Провал на проекта за електронно правителство. Това отчете министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов на среща с медиите, в която трявбаше да отчете успехите на подопечното си ведомство. Изградени са някакви системи по места, но те не работят и не са въведени в експлоатация. Което е още по-лошо, въобще не е мислено за съвместимост на софтуерните структури на отделните министерства и институции. Навсякъде се работи на парче, без координиран план за действие, което води до хаос и липса на всякаква яснота. Преди година в тестов режим са пуснати 5000 карти за електронна идентификация. „Към момента има доста затруднения при работата с тези карти. Аз самият пробвах една такава и не успях да си свърша каквато и да било работа с нея“, похвали се Папазов, без да уточни кой ще поеме отговорност за провала.

2. Общини и министерства да могат да възлагат директно на свои предприятия, дружества и структури изпълнението на дейности, без да бъдат обявявани търгове. Това реши правната комисия към Народното събрание. Единствените изисквания са дружествата или предприятията да бъдат 100% собственост на държавата или на община, оборотът им да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си и контролът на дейността им също да се упражнява от възложителя. Не се уточнява обаче регистрираните до кой момент общински и държавни фирми ще могат да получават директни възлагания и така има реална възможност ведомствата да започнат да регистрират всякакви дружества и да си възлагат без проблем на тях поръчки.

3. „Повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца“. Това бе коментарът на вицепремиера Зинаида Златанова за оценките на ЕК. Без коментар. В същото време външният министър Кристиан Вигенин поиска мониторинговият механизъм на ЕК да бъде прилаган за всички държави – членки на ЕС. „В момента фокусът е единствено и само върху България и Румъния, а не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват единствено и само нас, и по този начин насочват вниманието не към себе си, а към някой друг“, изтъкна той. След това министърът заяви, че България и Румъния са мишени за коментари, които често не са свързани с темата за Шенген. По думите му толкова продължително отлагане на влизането в пространството е прецедент за ЕС. След като приключи с критиките към ЕК, Вигенин си призна, че очаква в предстоящия доклад на Комисията да има критики, тъй като мониторингът обхваща период, в който на власт са били две редовни правителства и едно служебно. Опорните точки говорят.

Публикувано в брой 24 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *