Отказвам да мразя по сценарий

0
снимка - Тихомира Методиева
снимка – Тихомира Методиева

Кой трупа активи от насаждане на страх и омраза

Просто не може да мразим някого заради цвета на кожата му. Не може!

Престъпленията са престъпления, независимо кой ги е извършил. А заглавия в стил „циганин наръга възрастен човек“, „алжирец удуши трима и закла осем“, „турци вилнеят еди къде си“ са най-старият и мазен, гаден медиен трик. Неговата цел е единствено да припознаем враг в лицето на даден етнос или друга група и да отклоним вниманието си от нещо друго.

Днес вниманието ни трябва да бъде отклонено от действията на управляващите и от протеста срещу тях. Вечерните емисии на телевизиите да бъдат изпълнени с новини за смърт и гнет. Така, седейки на дивана в хола с ракийка в ръка, да се разгневим на виновниците, да се разлютим по балкански и да почнем да ругаем с омраза в сърцето всички различни етноси повсеместно. Журналистът Георги Милков написа много точно в една статия за „24 часа“: „Да се бият африканци по улиците според някои е чудесна идея. Така всички забравят за протестите, за студентите и за всички останали наши проблеми и започват да се занимават със сирийците“.

Иначе се сърдим на западняците, че ни имат за измет, ама баш по тоя начин третираме ония, над които смятаме, че доминираме по неясни признаци.

Днес научих и за побоя над бате Асен (Кисимов), който изпя „Къде ми са детските книжки“ през 1995 г. Тоя благ човек, всеобщ любимец, бил пребит от група гологлави момчета, които го помислили за турчин. Моля? Че и турчин да е?

Хайде вместо да се хващаме в старите медийни клопки, да си турим глава на раменете и да се запитаме: КОЙ има интерес медиите да бълват тая смрад? КОЙ има интерес да всява страх и омраза? КОЙ има интерес да отклонява вниманието от своите престъпления? КОЙ има интерес българинът да се маринова във фашистки гняв? КОЙ ще дойде на бял кон и ще размаха пръст срещу изкуствено създадения враг, още повече – ще се разправи с него?

Не че се съмнявам в твоята прозорливост, читателю, но ще си позволя да очертая някои факти, които никак не бих сложила в графата „Съвпадения“.

ВМРО и движение „Национална съпротива“ участват в общо шествие под надслов „България на българите, бежанците вън“ и предупреждават, че ако управляващите не вземат мерки, ще вземат в свои ръце съхраняването и защитата на живота и имота на всеки български гражданин, както намерят за добре;

– В цялата страна стърчат билбордове на телевизията на ПП „Атака“ – „Алфа“, безплатен вестник „Атака“ и негов двойник – „Вестник за метрото“ – заливат София, г-н Волен Сидеров обикаля страната и прави срещи в стил предизборна кампания;

– По данни на „Алфа рисърч“ през септември доверието към „Атака“ е 1,5% и няма как да е повече, след като националистите очебийно подкрепиха коалицията БСП–ДПС;

Учредяване на „Националистическа партия на България“ на 09.11.2013 г. – По информация на Нова ТВ в нея влизат и всички подразделения в страната на „Кръв и чест“ – международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г. и обявена за незаконна в Германия, Русия и Испания. Партията, която все още чака решение за регистрация от съда, вече има патрулни групи, които очевидно залагат на саморазправата: „Не сме въоръжени, само следим и наблюдаваме и когато има нещо, се намесваме при необходимост“.

В коментар за „Капитал“ Зорница Стоилова пише: „Националистическите формации (зло)употребяват с обществените страхове, за да печелят подкрепа. Когато има ясен враг, те са във възход. А бежанците са просто твърде удобен и силен коз, за да не бъдат използвани в навечерието на очертаващата се като ожесточена предизборна кампания.

Според Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ националистическият вот се състои от два елемента. Първият е рационалната подкрепа на идеологията, а вторият е социално-емоционалната реакция, която се увеличава при криза. „На нея именно се дължат амплитудите в националистическия вот“, отбелязва Димитрова.

Аз не знам кой какви планове има и с кого се съюзява, за да ги осъществи. Знам само, че всяка партия получава по 12 лева на година за всеки глас в своя актив (за онези, които са минали прага от 1% на последните избори). Няма да се поддам на тази манипулация. Отказвам да играя тяхната игра. Отказвам да мразя по сценарий.

Публикувано в брой 16 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *