Столичани на протест за тротоарното право по бул. „Витоша“

0

Дни след завършването на последния етап от ремонта на бул. „Витоша“, граждани организират протест под наслов: „Кой окупира Витошка?“. Причината за недоволството са многобройните маси, столове и чадъри, които заведенията по булеварда са разположили на пешеходната зона, което затруднява придвижването и свободния достъп до пейките, обясняват съображенията си организаторите на протеста.

По закон, всеки, който иска да използва тротоара за бизнес, трябва да представи проект и да поиска разрешително от районното кметство. Цените за тротоарно право в различните зони на столицата варират между 20 и 30 лв. за кв.м, като в последните няколко години бяха намалявани няколко пъти. Съществува и изискване към собствениците на заведения да очертават с жълто границите, които са им определени по схема, за да се извършва по-лесно контрол. Изискването обаче рядко се спазва.

„Витошка е улица за всички нас: всички трябва да можем да се възползваме от нея и да можем да седнем на сянка, без да ни карат да правим консумация в това или онова заведение. Столична община за пореден път показа абсолютната си незаинтересованост към интересите на своите граждани, като е позволила подобно тротоарно право да бъде предоставено на десетки обекти.“, пишат организаторите от групата „Спаси София“ на страницата на ивента във Фейсбук.  

Исканията са:

  1. Да се преразгледат всички разрешения за тротоарно право така, че заведенията да не окупират и ограничават достъпа до пейките и клоцовете.
  2. Незабавната оставка на главните архитекти на районите „Триадица“ и „Средец“, както и тази на главния архитект на София – арх. Петър Диков, които са пряко отговорни за бутафорната атмосферата на столичното стъргало (а и не само там).
  3. Веднага да се организира и създаде публично достъпен онлайн регистър на всички разрешителни за ползване на тротоарно право, издадени на територията на Общината, придружени от съответните схеми за разполагане на обектите, за да може обществото да знае как Общината управлява обществените пространства.

Протестът е планиран за утре (23.07.2015г.) от 19:00 часа на ъгъла на бул. Витоша и ул. Иван Денкоглу.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *