Мрънкащите орки

0

УводнаТемата за скапаното и сбъркано общество, в което се намираме, е любима на всеки уважаващ себе си нашенски интелигент с достъп до клавиатура. Принципът да се разграничаваш от околните орки чрез назидателни коментари в де що има социална мрежа взе да става колкото трогателен, толкова и отегчителен. Проблемът е, че при всеки по-фрапиращ случай на насилие (самозапалване, убийство, побой над новородено) клишето за скапаното и сбъркано общество се утвърждава. И не заради инцидента. А заради реакциите – на медии, на институции, на същите интелигенти с достъп до клавиатура.

Новият ни случай – медицинска сестра пребива новородено. Жената е с кристално работно досие, в което няма и намек за проявява на преди агресия. Няма и никакви данни да е имала психични проблеми. Хората от обкръжението й пък я описват като забележително спокоен човек, добър колега и работник.

Научихме ли се да реагираме адекватно, а не първосигнално на подобни случаи? Ами не – пак познатият модел, познатите лагери и познатата комплексарщина. Едните от нас бързат да шернат изтеклия клип с побоя (който медиите невинно ни навират) и да се разграничат от злия орк (медицинската сестра), като в пристъп на праведен морален гняв я наричат “изверг“, “психопат“, “чудовище“. Другите пък бързат да пуснат укорителен статус и да се разграничат от първите орки (шерналите клипа), като в пристъп на праведен морален гняв ги наричат по същия начин.

В проведеното упражнение по хуманизъм и мерене на его никой дори не се сети да се постави от другата страна. Постъпката очевидно е ужасна, гадна и неоправдаема, но какво я е предизвикало? Вероятно да се разграничиш от орките, да лепнеш етикет “изверг“, да заключиш, че е “изтрещяла жената“ и да я сложиш в кашона с брак е по-лесно. Или може би е вид успокоение, че на нас такива неща не могат да се случат.

Ами ако могат? На колко от вас ви е ,,падало пердето“? Колко от вас са крещели срещу монитора, удряли са по клавиатурата, хвърляли са мишката? Колко от вас са затръшвали вратата? Колко от вас са хапали възглавницата от яд? Колко от вас са ритали кошчето за боклук и са удряли с юмруци по стената? Кой познава достатъчно добре човешката психика и определя докъде стига границата? Колко от вас познават достатъчно добре параметрите дори на своята собствена? Колко от вас имат представа какво се случва в чуждата глава? Когато караш втора поредна нощна смяна, не виждаш от преумора, вероятно имаш куп проблеми в личния живот, прекарал си последните 20 часа в чистене на подлоги и в смяна на памперси, часът е три сутринта, намираш се в тъмна болнична стая сам, главата ти бръмчи, мозъкът ти е мъгла, заобиколен си от ревящи вързопи, които не млъкват и не млъкват? Възможно ли е в един ужасен момент да започнеш да си изливаш яда върху тях? ОК – повечето хора биха се овладяли. Други очевидно не биха. Всички ли спадат към графата “изверг“, “чудовище“, “психопат“?

След поредните безполезни словесни престрелки, няколко дни по-късно се чу и експертното мнение. Наричат го ,”Burnout” или Синдром на професионалното изчерпване. Свързан е с чувство на физиологично, емоционално и интелектуално изтощение, изчерпване, прегаряне. Разглеждат го като професионален феномен, който може да отключи всякакви поведенчески форми – от най-безобидни до екстремни. И от него не страдат само “извергите“ и “чудовищата“, а според Националното движение на общопрактикуващите лекари – около 70 процента от всички медицински работници в България. Толкоз. Сестрата ще си понесе наказанието. Детенцето, за щастие, вероятно ще се възстанови напълно. Родителите пък май постъпиха най-адекватно от всички, като отрязаха всякакъв контакт с медиите, които за пореден път се издъниха. Заплатите на лекарите и условията им на труд ще останат кошмарни. Burnout-ът ще се вихри. Ами ние?

Няма ли да е хубаво следващия път, преди да си начeшем егото, да раздадем присъдите и излеем злобата, да помислим дали орките, от които толкова всячески се разграничаваме, не сме ние самите? Дали скапаното и сбъркано общество, от което мрънкаме, не е такова заради нас? Дали проклетата положителна промяна не трябва най-накрая да започне да се случва? Колко още пребити новородени ви трябват?

Burnout

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *