Двете лица на подземна София

0

UntitledКоя си ти и откъде излезна –

Още го нямаше подлеза там…

I.

Иска ми се да ви напиша един романтичен материал, посветен на подлезите в центъра на София – онези с музикантите, старите книги, сладкарничките… Нали знаете?

И хайде, стига за малко с това метро. Знам, че всички обичаме да се возим в него, закъснявайки за пореден път, въоръжени със слушалки, книги и всевъзможни други артефакти, които да блокират евентуално нежелано съприкосновение с друго човешко същество… под земята! За подлезите като култура да поговорим!

Image_1866706_126Чувала съм по-големи от мен да казват, че в месеците след 10-ти ноември подлезът на Софийския университет загъмжал от плакати и позиви за сформиране на всевъзможни групи и клубове по интереси. Хората били в еуфория – защото, нали знаете – сдружаване на граждани до 1989 година, ама другия път. Ами то ако им разрешиш да се сдружават, юношите бледни може да почнат да се събират да слушат упадъчна музика по мазетата и отидè то.

Но да се върнем в сегашно време. Днес подлезите в широкия център на столицата са манна небесна за бързащия работещ или работещия бързащ. Едно от предимствата на най-оживените столични подлези е процъфтяващата търговия. Под „Орлов мост“ има магазинче с дрехи втора употреба от онези, където нищо не е по-скъпо от 15 лв. и никога не знаеш дали няма да изскочи някое съкровище. Точно отсреща е тарабата с книги, също втора ръка, важи и същият императив за съкровищата.

Подлезът срещу спортното министерство, под кръстовището на „Васил Левски“ и „Гурко“, пък спасява от всякакви капризи на времето. Ръкавици за 3 лв. през зимата, чадър за 5 лв., когато вали, и слънчеви очила за 10 лв., когато пече. Въобще търговията по тези места процъфтява и това е трогателно и прекрасно. Освен сувенирните магазини за мускалчета на „Сердика“. Те са… твърде а ла Алеко Константинов.

Подлезите в централната част на града са и любима сцена за изява на любимите ни улични музиканти. Китари, цигулки, кларинети, от Миле Попйорданов до Лунната соната. Каквото и да е, рядко може да те подразни. И ей така понякога слизаш под земята за точно една минута и половина и, преминал отвъд, излизаш на кръстовището една идея по-вдъхновен. +1, ако междувременно си и „обеднял“ с петдесет стотинки, пуснати в каскета на хубавата млада китаристка, която свири „Stand by Me“. Така привличаш вниманието и на други, по-забързани минувачи, които с удоволствие биха се заслушали в музиката, стига да успеят за момент да излязат от филма.

 

II.

ОБАЧЕ, докато аз обаче ви разказвам приказки от 1001 нощ, подлезите в крайните квартали на столицата и повечето градове в страната предимно са онези места, където минувачи нападат други минувачи с нож например.

podlezi-grad-dobrich-12Или където се спъваш в изкъртена плочка, която няма как да видиш, че е изкъртена, защото споменах ли, че няма осветление (докато Европа чака да ѝ покажем някаква си адаптирана среда за хора с увреждания и майки с детски колички).

На 14-ти октомври 2014 г. една жена обаче намери смъртта си под кръстовището на бул. „България“ и „Академик Гешов“. Експертизата по случая установи, че причината е била необезопасен перваз и Столична община тутаткси започна амбициозен ремонт.

Естакада на два етажа… в памет на загиналата може би. В крайна сметка, година и половина по-късно, реновирането на подлезите по „България“ тъкмо попривършва… И се оказа, че Илия, колкото и да се преоблича, на европейски подлез няма да заприлича. Подлезът на „Гешов“ пак се разпада – както по-всяка вероятност и останалите.

Обществен дебат по темата, разбира се, се възбуди, но най-вече в медиите – съгласете се, държавата ни е изправена пред толкова по-големи проблеми! Така де, някои неща търпят отлагане, а това, че някой е усвоил 100 единици сума за ремонт, 10 единици е дал на този, осигурил му поръчката, 30 е похарчил за самия ремонт (възлагайки дейностите, съответно, на свои хора), а другите – за Бог да прости, трябва ли пак да обясняваме схемата?

Тъй подлезите си остават местата, за които от малки знаем, че „оттам не се минава“ – и претичваш набързо през адски натоварени кръстовища без пешеходен светофар, прескачаш някоя и друга мантинела и… си готов.

Освен ако не е подлез в центъра на София ☺

8d519b5785cd

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *