Класически сюжет

0
снимка - Васил Гарнизов
снимка – Васил Гарнизов

Всяка година преди коледните и новогодишните празници се повтаря един и същ епизод. Със сериозен тон, задължително в централните емисии на ефирните телевизии, се прочита съобщение на Главна дирекция „Национална полиция“ гражданите да не оставят домовете си без надзор в случай, че отсъстват за продължително време. Често съпътстват репортажи за това как да оставяме ключа на съседите, как да оставим лампа да свети или радиото да работи, как е разумно най-после да си инсталираме система за защита.

Изобщо обирът, извършван по време на коледно-новогодишните празници, си е класика. Неслучайно филмът „Сам вкъщи“ сe излъчва неизменно вече повече от 20 години. В началото на историята добронамерен полицай посещава къщата на семейство Маккалистър, за да предупреди стопаните да вземат всички предохранителни мерки в случай, че ще пътуват. А се оказва, че семейство Маккалистър наистина ще пътуват, но също така, че добронамереният полицай е всъщност предрешен обирджия, който събира информация за безпроблемен грабеж.

Миналата година правителството реши добронамерено да направи празниците по-дълги и обяви 23 декември за почивен ден. Какво пък, добре дошло, въздъхнахме си ние, още потиснати от спомените за многохилядния полицейски кордон на жълтите павета и кадрите с блъскани, ритани и арестувани студенти. И всички някак се настроихме за дълги и скучни празници. Повечето фирми пуснаха служителите си в отпуск от 21 декември до 6 януари, със сигурност намален интензитет на работа бе плануван от редакции на медии, обществени служби, организации от гражданския сектор и политическите партии.

Внезапно на прага на голямата ваканция заваляха неочаквани събития.

На 20 декември, петък, екоминистерството след няколкомесечен конкурс обяви имената на директорите на областни екоинспекции в най-големите областни градове, както и на най-големите национални паркове. Самите назначения са такива, че ако си от екоминистерството, е съвсем естествено да изпитваш желание поне две седмици да не се говори за тях, а после да отговаряш: „Ама ние ги назначихме още миналата година, защо чак сега се сетихте?“. Верни кадри на ДПС, по правило без образование по специалността, бивши депутати на БСП, хора със заслуги.

Някъде след обяд на 19 декември се разбра, че Народното събрание стартира мълниеносна процедура по избор на главен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Длъжността е значима, натоварена със значителни пълномощия, създадена след натиск от Европейската комисия. Според стартираната процедура документите трябваше да се внесат до 27 декември, т.е. 3 работни дни след това. Самите документи, наред с различните копия от дипломи и свидетелства за съдимост, трябваше да съдържат и подробна автобиография, писмени мотиви, концепция за длъжността и други сериозни занимания за писане в нощта на Бъдни вечер и дните на голямата ваканция. Макар че още на 19 декември беше ясно, на 27-ми се оказа, че единствената мислила, писала, събирала свидетелства за съдимост и заверявала копия от дипломи в празничните дни е съдия Веселина Тенева от ВАС, председател на състава по делото срещу Ахмед Доган за феноменалните 1,5 млн. лв., изплатени за хидроинженерните му умения по Цанков камък.

Естествено сега текат два спокойни месеца, в които Народното събрание ще мисли как да гласува по кандидатурата на съдия Тенева. И на никого другиго. Странно наистина, защото предишният главен инспектор подаде оставка още на 25 октомври, а още по-странно е, че мандатът й беше изтекъл още в началото на 2013 г.

Но ако тази процедура беше обявена на 19 декември, какво мислим за процедурата по избор на изпълнител на българския участък на „Южен поток“ с възложител държавната БЕХ? Конкурсът бе обявен на 21 декември, а крайният срок за подаване на документите е 10 януари. Добре е да се има предвид, че изпълнителят ще отговаря за практически всички дейности по изпълнението на участъка: проектиране на съоръженията, доставка на материали и оборудване, строителни дейности и обучение на персонала. Заявената стойност на българския участък последно стигна до 3,5 млрд. евро и до 10 януари големият печеливш трябва да е подготвил и предал оферта за всичко това. Естествено времето отново съвпада с голямата ваканция у нас. Е, нищо, затова пък другаде Рождество се празнува на 7 януари, а и там едва ли са били изненадани от стартираната на 21 декември процедура.

Накратко така се случиха процедурите по избор на ключови длъжности в опазването на околната среда, съдебната власт и изпълнител на най-голямата обществена поръчка в България за няколко години напред.

И така тази година имаме класически сюжет – за едни голяма ваканция, за други – време за вършене на важна подмолна работа, докато празнуващите пътуват, изключват новините и се отдават на семейни забавления и любими хобита. Във филма, с който започнахме, перфектният план се обърка, защото малкият Кевин, останал по погрешка у дома, прояви изключителен кураж и изобретателност. Как ще завърши нашият Коледен обир – предстои да разберем.#

Публикувано в брой 22 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *