Листопад – Реформаторски блок

0
източник - legend.az
източник – legend.az

Във второто издание на „Листопад‘‘ – рубриката, която ви запознава отблизо с евролистите на основните политически сили, специален гост ни е „Реформаторският блок‘‘. Оправдават ли реформаторите заявените амбиции за широко гражданско участие в листата, ще разберем по-долу. Поради липса на място, поместваме само първите 8 кандидати.

 

meglena_kuneva1. Меглена Кунева – греда! На хартия Меглена Кунева изглежда като перфектния водач – два пъти министър по европейските въпроси, за кратко заместник-министър на външните работи, първи български еврокомисар. По образование – юрист, специализирала е „Международни отношения“. Като представителност и политическо държание дори минава за светъл лъч в родната политическа картинка. Само че говорим за Реформаторски блок – партия, изявила претенции за пълно скъсване със сегашното статукво и унищожаване на партийното задкулисие. Партия, обещала засилен граждански контрол във властта. Партия, обявила за основна своя идеология промяната. И партия, която едва ли трябваше да слага за водач на листата си „старо“ лице, бивш министър по времето на Тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев. И докато за някои Кунева е главната причина България да е в ЕС, други я считат за основен виновник два от реакторите на АЕЦ „Кузлодуй“ вече да не работят. Името ѝ не остана незамесено и в скандали – през 2010 г. беше назначена в Управителния съвет на френската банка „БНП Париба“. Случаят доведе до разследване на Етичната комисия към ЕК – относно конфликт на интереси. Впоследствие Кунева беше оправдана. Шум около нея се вдигна и покрай преговорите около Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Документът бе заклеймен като ощетяващ основни граждански права, но се оказа, че редица страни, сред които и България, са сложили тихомълком подписа си под споразумението, а Меглена Кунева в качеството си на еврокомисар за правата на потребителите не е реагирала по никакъв начин. Тя от своя страна отрече да е присъствала на обсъжданията, въпреки че името ѝ бе документирано в протокола. Впоследствие Кунева официално се обяви против АСТА, а документът беше отхвърлен след последвалата остра обществена реакция. Като цяло доста спорна кандидатура за, по всяка вероятност, единственото избираемо място в листата.

svetoslav_malinov2. Светослав Малинов – нова греда! Правим важно уточнение – за разлика от всички останали партийни листи тази на реформаторите е единствената, в която липсата на партийно минало и политическа кариера се счита изцяло за плюс. Пак споменаваме, че заявените им амбиции са за активно гражданско участие и налагане на нови лица в политическата среда. На този фон обаче второто място в листата им отново е с партиен вместо с граждански привкус. Светослав Малинов е настоящ евродепутат от ДСБ, член на Европейската народна партия (ЕНП), учaстник в една-две комисии и делегации. Политическата му кариера датира отпреди повече от десет години. Един от основателите на ДСБ, следователно и активен участник в безкрайната и вече втръснала „борба за кокала“ в сините редици през последното десетилетие. Бивш депутат от НС, пак по времето на Тройната коалиция. Фактът, че преди година нарече в интервю Кунева „червена кукувица“, а сега делят една листа, или показва политическа зрялост в името на общите проблеми, или е пореден случай на избирателна амнезия в името на лични интереси. Иначе Малинов изкара далеч нелош мандат на евродепутат и каузите, за които се бори в европарламента, касаеха предимно младите граждани. Кандидатурата му обаче седи доста далеч от представите за промяна и скъсване със сегашното статукво, а визията му си е на добре познатия и позастаряващ партиен чиновник.

bozhidar_lukarski3. Божидар Лукарски – третата позиция не само че отново е партийна, но и две от коалиционните партии в РБ направо щяха да се избият за нея. „Гражданското“ пак остана на заден план за сметка на междупартийните търкания в десницата, докато от СДС и НПСД се дърпаха кой да седи след Малинов в листата. В крайна сметка сагата се разреши в полза на СДС заради по-доброто им квотно разпределение. Случаят обаче отново илюстрира готовността на коалиционните партньори да се хванат за гушите при най-малкия повод и изобщо не е ясно докога лидерите на РБ ще успяват да тушират вътрешното напрежение. Относно Лукарски – юрист по образование. Член на СДС от 1999 г. В момента – неин председател. Краткото му управление засега се характеризира само с факта, че след последните социологически проучвания населението на седми микрорайон на Люлин официално надмина по брой електората на партията му. Лукарски е поредният от листата, който не предлага нищо ново и нищо обнадеждаващо.

korman_ismailov4. Корман Исмаилов – и ако Кунева само подкопава, то лидерът на НПСД със сигурност направо закопава евролистата на РБ. Дългогодишен член на ДПС, натирен от партията през 2011 г. Оттогава изживява житейски катарзис и не е спрял да плюе по Ахмед Доган вече трета година. Библейският гняв на Волен Сидеров застигна и него по време на гостуване в БНР, когато почти се стигна до ръкопашен двубой между двамата. А благодарение на общите му снимки с турския премиер Реджеп Ердоган, които Исмаилов гордо развяваше из медийното пространство, сега на реформаторите непрекъснато им се налага да опровергават твърдения, че получават финансиране от турското правителство. Изцяло негативна оценка за четвъртата позиция в листата.

nikolay_nenchev5. Николай Ненчев – още един юрист по образование. Земеделец по душа – председател на БЗНС. Специализирал е в Европейския парламент. Петата му позиция в листата засилва тенденцията за братска, коалиционна делба на квотите за сметка на гражданското участие.

gergana_nikolova6. Гергана Николова – ето я и нея – гражданската квота! Чак на дълбоката и абсолютно неизбираема шеста позиция. Ако ще левицата да се разцепи на още 16 части, а Бойко Борисов да завещае ГЕРБ на Делян Пеевски, Гергана Николова пак няма дори да помирише избираемата зона. Преференциалният вот също трудно ще ѝ помогне (стр. 4) За справка – дори БСП поставиха две, макар и фиктивни, граждански квоти на избираеми места в листата си. Гергана Николова е човек от площада, без политическо минало, завършила реторика, занимава се с доброволческа дейност в домове за деца, лишени от родителска грижа. С други думи – перфектна кандидатура за настоящата листа. Поставянето ѝ поне в челната тройка би придало на цялата листа съвсем друг облик, би ни убедило, че РБ вземат насериозно Гражданския си съвет. И вероятно би привлякло повече гласоподаватели, отколкото биха привлекли лицата на Кунева, Малинов и Лукарски.

viktor_lilov7. Виктор Лилов – отново гражданска кандидатура. Отново в нищото. Виктор Лилов е арабист, историк, мениджър, продуцент и каквото още се сетите. Също участник в протестите. Политическо минало – никакво. Ново лице – със сигурност. Позиция в листата – умерено безперспективна, клоняща към безнадеждна.

sergey_petkov8. Сергей Петков – тук си имаме един доста успял и интелигентен българин от чужбина. Сергей Петков е консултант по разработка на авиационни технологии в САЩ. В политиката е едва от миналата година (кандидат на ДБГ). Живее в Брюксел – с други думи щеше да си ходи до Европарламента по чехли и халат. Дали трябваше да му се порадваме в челото на листата за сметка на някой недоуспял политик? Да, определено.

 

Публикувано в брой 34 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *