Победата на Протестна мрежа над ЦИК

0
източник - offnews.bg
източник – offnews.bg

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА
На 7 май активисти на Протестна мрежа внесоха в Централната избирателна комисия (ЦИК) сигнал срещу ПП „Атака“ за нерегламентирана агитация по време на предизборна кампания. Под претекст за търговска реклама на ведомствената телевизия на партията се разпространяваха рекламни материали – билбордове и др, съдържащи лика на партийния лидер и името на партията. Впоследствие възниква казус и за наличен номер на бюлетината на партията върху билборд, който „рекламира телевизията“.
(пълният текст на сигнала – http://www.protestnamreja.bg/protestna_mreja_cik_ataka/)
На 9 май ЦИК отхвърли сигнала на Протестна мрежа. По решение на ПМ в тридневния срок за обжалване двама от подписалите сигнала внесоха жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК.
На 15 май ВАС разгледа жалбата и реши в полза на Протестна мрежа: „Изложените от Централната избирателна комисия мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства“. Без право на обжалване сигналът бе върнат за преразглеждане със задължителни предписания към ЦИК.
ЦИК беше принудена от ВАС да вземе решение за отстраняването на носителите на нерегламентираната реклама.

#САМОУВАЖАВАЙТЕСЕБЕ…

Всичко опира до самоуважението – да мислиш, да не се съгласиш, да се противопоставиш и да не се откажеш.
Разказвам ви това, защото тази победа в съда е емблематична като многохилядния поход по Цариградско шосе, като палатковия лагер пред НС, като окупацията на Университета, като подкрепата ни за Майдана в Киев, като отвращението ни от тоталитаризма, изразено в боядисването на неговите светини, като непримиримостта на всеки от нас да реализира своя Протест. Тази победа в съда означава неща, които никой никога не може да ни отнеме. Означава, че
Съдебната система работи

Според съдебното решение на ВАС ние спечелихме, при това по безапелационен и унизителен за ЦИК начин. Освен че комисията няма право на обжалване, тя е длъжна не просто да преразгледа решението, но и да отсъди в наша полза. Най-важният за мен извод е, че имаме инструмент, с който да си върнем държавата.

Видяхте ли, че можем да си върнем Държавата!!!“

Този мой емоционален коментар под статия за решението на ВАС събра толкова одобрение, колкото и самата публикация, и стана мото на деня, защото носи надежда.

Върнахме си малко от държавата, когато не позволихме на мафията легитимно да поеме ДАНС, когато не позволихме на Цеко да заграби Витоша и да сече на Пирин… Връщаме си държавата, когато принуждаваме Орешаро да се измъква през задните изходи. Връщаме си я чрез посещенията ни в Брюксел, показвайки на Европа, че имаме различно мнение от правителството ни, представляващо клонираната мафия на Путин. Връщаме си държавата, когато покажем един стилизиран среден пръст пред Народното събрание, връщаме си я с всеки изминал ден шествие – над 300 дни. Връщаме си държавата, когато се съпротивляваме срещу нищожества и откровени национални предатели като Бареков и Сидеров, които разпространяват лъжлива пропаганда, човеконенавистничество и призовават България да излезе от Европейския съюз. Когато се борим с пропагандата, на която ни подлагат. Връщаме си държавата, когато искаме референдум и когато не позволяваме да се нарушава националният ни интерес със строителство на атомни мощности и „Южен поток“. Връщаме си държавата всеки път, когато гласуваме, когато мислим, когато осъзнато сме тук – по всеки този начин.

Никога не съм разбирала онова клише, продукт на плоския нисък дух: „Обичам родината, мразя държавата“. Подобно разделение правят хора, които са лишени не от отговорността къде са се родили, а към какво общество принадлежат. Никой не решава къде ще се роди и коя ще е родината му, но от всички нас зависи в каква държава ще живеем. Всеки иска да отиде в чужбина, защото там било по-добре. Но там е добре, защото хората сами са си го направили така. Докато много хора все още се колебаят дали да останат тук, ние от ПМ отказваме да си тръгнем. Мазохисти сме, можем да го изтърпим – заради ината и самонадеяността ни, че искаме промяна и знаем, че можем да я постигнем.
Протестна мрежа всеки ден доказва, че можем, защото

Протестна мрежа е работещ инструмент за граждански контрол.

Когато ЦИК ни писа мейл да доуточним същността на подалата сигнал срещу партия „Атака“ Протестна мрежа, ние отговорихме с определението, публикувано на сайта: „Среда и инструмент за самоорганизация на граждани със собствена позиция, без значение от пол, раса и политически пристрастия, протестиращи срещу която и да е неправда. ПМ е създадена с цел да бъде коректив на всяко управление“.

Но както тогава, така и винаги преди това, ние все се опитваме да търсим помежду си обяснение какво точно е Протестна мрежа. Как да поставиш определение на група хора – незнайно колко и къде, – които блокират кръстовища, организират протести, изразяват публично мнения и позиции, водят просветителска дейност по гражданско поведение и са непримирими в лудостта си да доказват на Лошите, че няма да им позволят комфорта на самозабравата?
Моето определение за Протестна мрежа е просто – това е общност, в която хора с непримиримост отстояват самоуважението си… като в онези думи на Ганди: „Ще ни затворят, ще ни отнемат собствеността, но не могат да ни отнемат себеуважението, ако ние не им го дадем“. Няма да ви карам да четете „Моя път към истината“. Изгледайте поне филма „Ганди“ като практическо ръководство по отстояване на самоуважението.

Публикувано в брой 38 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *