Прогресивни размисли

0
Снимка - Илияна Новакова
Снимка – Илияна Новакова

Докато пиша тези редове, ГЕРБ повеждат протестите (всъщност преучредяват, ’щото тях ги няма отдавна) и прекратяват окончателно надеждата за гражданска победа…

Не бързайте да се радвате на евентуалната оставка и предсрочни избори. Макар вече ключови фигури да дават сигнали за неизбежността на поисканата от площада преди почти 1 година оставка, някои факти провокират у мен повече угриженост, отколкото облекчение.

Всъщност трябва добре да знаем, че в най-новата българска история няма правителство, което да се е оттеглило заради уличен натиск. Той може да е бил повод, но никога причина. Оставка се е подавала, защото се е преценявало, че е по-изгодно за управляващите да сдадат властта и да се явят на предсрочни избори. Нямайте съмнение, че и сега ще е така, ако се случи.

А какъв по подходящ момент за това от сега? За никого няма съмнение, че ДПС и ББЦ играят заедно. Преди 3 дни изборите показаха, че двете партии са незаобиколим фактор (над 28% подкрепа) и правителство без тях няма как да се сформира. Самият Бареков пък заяви, че му се управлявало с БСП; макар и неговата дума да няма никаква стойност, това си е някакъв знак. Т.е. логично е да се запитаме – ако днес има оставка, кой ще управлява? Имате ли някакво колебание, че опитните играчи са пресметнали всичко и не рискуват?

На наивниците, които биха се зарадвали на една коалиция между ГЕРБ и ДПС и биха я нарекли „алтернатива“, ще им кажа да не се залъгват. Словесните пируети на Местан не могат да заблудят никого, че БСП и ДПС не са генетически, икономически и политически скачени съдове. Въобще няма да коментирам колко нелепо пък ще е да очакваме някаква „алтернативност“ от коалиция ГЕРБ–ДПС или ГЕРБ–ББЦ. Разместването на 1-2 трибуквия в демократичната фасада няма да промени олигархичния грабеж и продължаващото мафиотизиране на държавата, което ни мотивира (или поне някои) да протестираме миналото лято.

Разбрахте ли какво стана сега в последната една година? Създадоха Бареков – една контролирана опозиция, за да опитомят народното недоволство, натрупвано през годините и разпалвано от протестите. Реално ББЦ е рожба на протестите по един извратен начин. Тя е имунната реакция, която олигархичният организъм създаде, за да се пребори с опасните чужди тела, които го атакуваха.

В крайна сметка, правителството ще подаде оставка само ако стоящите зад него са сигурни, че ще се възпроизведат във властта. О. Не бързайте да се радвате, защото те не бързат да си тръгнат.

Публикувано в брой 40 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *