Нашите предложения за събота, 6 декември

0

rp_kultura-300x2201111.jpgЗнаете, че на 6-ти декември честваме един от големите празници у нас – Никулден /честито, именници/. Това е обаче и ден на банкера, и празник на редица градове у нас. Няма как да не започнем с Бургас и тържествата там, които са наистина много и разнообразни, ще споменем само някои от събитията

. В 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.В 10.15 часа в Регионалния исторически музей ще се открие експозицията „История на Бургас“. В 10.30 часа, градинката до Часовника ще се състои освещаване на Никулденска обредна трапеза и после забава с постановката „Рибарят и златната рибка“. Ще има и игри за малки и големи – изработка на черноморски риби от различни материали,изрисуване на морски фигурки от стереопор и др. Пак от толкова, но пред храм „Свети Николай Чудотворец“ има Рибен курбан за гражданите и гостите на града, който продължава с празничен Никулденски концерт с участието на Лазар Налбантов, Бинка Добрева, Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“ към НЧ „Пробуда 1880“ , Танцова формация „Младост“, Детска фолклорна формация „Звъника“, школа по гайда при НЧ „Паисий Хилендарски“, Детска фолклорна формация при читалище „Св. Св. Кирил и Методий“,  пенсионерски клубове: „Трета възраст“, „Златна есен“, „Демокрация“ и „Здравец“ и др.  На Морската гара ще има изложба на фотографии и детски рисунки на ученици от школите към ОДК – Бургас на тема „Аз и моят град Бургас“.  В КЦ “Морско казино” пък ви очакват също изложби, коя от коя по-интересни. Ние препоръчваме „Подводен свят“ – екзотични аквариумни рибки”, но разгледайте и останалите. От 17.30 часа на площад „Тройката“ започва още един концерт с участието на Георги Христов, Deep Zone Project, „Вакали“, Симфоничен оркестър и Смесен хор  на Държавна опера – Бургас, ПФА „Странджа“, Милица Гладнишка, Еделина Кънева,Любомир Денев, Венцислав Благоев, оркестъра и хора на държавна опера – Бургас с диригент  Йордан Дафов. Ако пък носите името на св. Николай Чудотворец, не пропускайте в 13.30 часа да се щракнете с адашите ви на площад ““Атанас Сиреков“ за Златната снимка на именниците. Още много събития има в града, посетете сайта на общината за повече информация.

6-ти декември е и празник на Царево, Симеоновград, Николаево и др. градове и села, като всички от тях са подготвили тържества и забави.

И във Велико Търново не е скучно – от 10.30 часа на сцената в парк “Марно поле“ ще се състои празника “Зелена, бяла Коледа с приятели от Германия“ Ще се рисуват коледни торбички с боички с участието на посолството на Германия, От 11.00 часа пред сградата на общината пък ще се състои празнична програма “На Никулден във Велико Търново“, както и кулинарна изложба-базар и демонстрация на различни ястия.

Във Варна от 17 часа на площада до сградата на общината започва концерт по повод запалване светлините на градската елха, участват детски хор „Добри Христов“ и вокален ансамбъл „Звездни струни“ при ОДК – Варна, балет „Мелади“, детско шлагерно студио „Да“, Средношколски гайдарски оркестър и Средношколски танцов ансамбъл към НГХНИ „Константин Преславски“ и детски танцов ансамбъл от СОУ „Елин Пелин“, а в 17.45 ще се състои и самото запалване, последвано от тържествена заря.

Добрич открива Коледния си базар – намира се на площад “Демокрация” пред фонтана и ще бъде там до 6 януари.

Елена също ще празнува Никулден – в градчето от 11 часа ще се раздаде рибен курбан на жителите и гостите на града.

В Пловдив на тамошния коледен базар ще се проведе още един – Рождествен благотворителен пазар, от 10 до 20 часа на площад “Стефан Стамболов“, като събраните средства отиват за финансиране на проект „Превенция на изоставянето на деца в институция“ – целта е да се подпомагат самотни майки и многодетни семейства, които са затруднени в отглеждането на децата си и има опасност да ги оставят за отглеждане в институции.

Благотворителна инициатива има и в столицата – от 11.00 часа в Националния дворец на децата ще се състои благотворителна арт работилница “Дари Коледно вълшебство за болните деца“.- малчугани изработват украса, която ще бъде поставена в 14 болници в страната, където други техни връстници ще прекарат празниците. Водещи са Димитър Рачков и Бате Енчо.

След като се разходите из базарите и площадите, погледате тържествата и хапнете по шаран, ви каним на театър. По традиция започваме със столицата и Народен театър “Иван Вазов”. Цели 3 пиеси ви чакат там. На голяма сцена се играе комедията “”Работно време” от гениалния Камен Донев и с участието на куп звезди – Антон Радичев, Мария Каварджикова, Илияна Коджабашева, Валери Йорданов, Марта Вачкова, Карла Рахал и др. Голям смях и не само. Започва в 19.00 часа. Пак от толкова, но на камерна сцена, триото Нона Йотова, Иван Юруков и Дарин Ангелов представят “Царството земно” под режисурата на Елена Панайотова. На сцена на последния етаж от 19.30 часа Валентин Ганев представя “Контрабасът” от Патрик Зюскинд. На открита сцена “Сълза и смях” се поставя “За теб” – пиесата е на Яна Борисова с участието на Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев, струва си да й се насладите.

Скачаме в “Зад канала”, където ще се играе “Скъперникът” от Молиер, донесъл “Икар”-и на Владо Пенев и Александър Кадиев. Участват още чаровната Албена Михова, Евгени Будинов, Луиза Григорова и др. Смехът и доброто настроение са ви гарантирани. Началото е в 19.00 часа. Новото в репертоара на “Българска армия” е “Емигранти” с Милен Миланов и Александър Дойнов, режисира Диана Добрева. Започва в 19.30 часа. В “199” ви канят на “Чинечита” със Стефан Мавродиев, Виктория Колева и Милко Йовчев от седем вечерта. Една история за театър с режисьор Емил Бонев.

В ДТ “София” съботната вечер от 19.00 часа е за “Покана за вечеря”, поставена от Тея Сугарева. Тази история за самота разказват Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Мартин Гяуров, Пламен Манасиев и Антон Григоров.  Култовата комедия “Ало, ало” може да видите на сцената на театър “Възраждане” под режисурата на Роберт Янакиев. Начало – 19.00 часа, в любимите герои се превъплащават Свежен Младенов, Мира Върбанова, Ивет Радулова, Яна Кузова, Филипа Балдева, Анатоли Лазаров и др.

На камерната сцена на Младежкия театър “Н.Бинев” вижте “Буре с барут” – играят Ивайло Драгиев, Васил Дуев, Петко Венелинов, Кире Гьоревски, Мила Люцканова, Борислава Стратиева, Лора Декова, режисира Ана Батова, като само да отбележим, че пиесата е за над 16-годишни. “Сфумато” представя “Между празниците”, а Ателие 313 – “В края на ноември”.

Варна, за вас – Драматичен театър, “Паметта на водата”, 18.00 часа.

За децата:

  • Пловдив, кукления театър, 10.30 и 11.45 часа – “Звездичка за Коледа”
  • Ловеч, кукления театър, 11 часа – “Добрата магьосница”
  • Враца, кукления театър, 10.30 часа – “Тримата снежковци”
  • Велико Търново, 11 часа, читалище “Искра”, “Коледният бал на Пепеляшка”
  • Варна, кукления театър, 11 часа – “Кой каза мяу”
  • Бургас, кукления театър, 11 часа – “Оттук оттам”
  • “Кокошка с брошка” във “Възраждане”/11 и 12.30 часа/, “По следите на дядо Коледа” в кукления театър, салон “Гурко”/10.30 и 12.часа/, пак там, “Коледен карнавал” от  16.30, в зала Янко Сакъзов” от 10.30 и 12 часа е “Топлата ръкавичка”, “199” –  11.30 часа – “Неродена мома”, “Пинокио” – МТ, 11 часа, в НАТФИЗ също има детско представление, в Ателие 313 – “Пепеляшка”, 11 часа. В Сатирата от 11.30 часа е “Шумът на върбите”, на открита сцена “Сълза и смях” от 11 часа – “Магьосникът от Оз”.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *