Протестите на българите в чужбина

0
източник - DANSwithme Global
източник – DANSwithme Global

Българската общност по света се събра за шеста поредна неделя на глобален протест в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сидни и Франкфурт, за да подкрепи продължаващите трети месец протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Въпреки че българският парламент се намира официално в незаслужена ваканция до септември месец, протестите срещу него и правителството не стихват. Протестиращите в чужбина българи се обявиха отново за промяна на политическото статукво в България, като първата стъпка към това трябва да бъде незабавната ОСТАВКА на сегашното правителство, нови избори и скъсване с олигархичния модел на управление. Сливането на институциите с организираната престъпност, потъпкването на демокрацията и подмяната на избирателния вот са пагубни за развитието на България и трябва да бъдат категорично прекратени.

Още една мащабна инициатива на протест срещу правителството и политическото статукво в България започна пред изминалата седмица. Българи, живеещи в САЩ, започнаха кампания с призив към американските власти за бойкот на правителството на Пламен Орешарски.

Ето как премина протестът в някои от градовете:

.Сидни, Антиправителствен пикник – Леин Коув Национален парк

сидни1-480x270За осми пореден път българите в Сидни се събраха да подкрепят исканията за оставка на корумпираното правителство на Пламен Орешарски. Анти-правителствения пикник бе на ново място и с участието на нови подкрепления. Всички изразиха възмущение от събитията в България през изминалата седмица, когато правителството организира контрапротест с участието на платени „протестиращи“, на които бе осигурен безплатен транспорт до столицата. Протестиращите българи в Сидни бяха смутени от безотговорното решение на стратезите на БСП да доведат случайни хора пред парламента лансирайки идеята за сблъсъци. Заедно с традиционният протест, участниците в Сидни организираха и псевдо контра протест, участниците в който бяха „въоръжени“ и „платени“ в конвертируема валута. Обилната трапеза и кюфтетата на скара предотвратиха сблъсъци между протестиращи и „контрапротестиращи“. Протестиращите българи в Сидни потвърдиха готовността си да продължат да подкрепят протестиращите в България, в борбата им срещу интеграцията на мафията с държавата, и в исканията им за незабавна оставката на министър-председателя Орешарски.

Мартин Николов, Синди

 

ДАНСwithme започва джаз фестивал в Ню Йорк

ню-йорк1-480x360Като част от глобалната група на #ДАНСwithme, в Ню Йорк започна нова инициатива – джаз фестивал в подкрепа на каузата бореща се за оставка на правителството на Пламен Орешарски и за истинска демокрация в България.

Първият концерт се състоя на 16-ти Август в Бруклин от Росен Неделчев и неговата група Alter View. Те показаха своята подкрепа за #ДАНСwithme с един прекрасен аранжимент на ‘Хубава си Моя Горо’:

По думите на Росен Неделчев и Николай Николов, които организираха това събитие: “Нашата борба не е само политическа – тя е културна . Заплашена е не само нашата политическа свобода, но и нашата културна свобода.” Според тях, това правителство е нелегитимно и оставката на целия кабинет е абсолютно задължителна. Целта на концерта е да продължат протестите по артистичен и цивилизован начин, обединявайки хората около едно културно събитие.

Следващият концерт ще се състои на 21-ви Август в The Kitano Jazz Club в Ню Йорк. Изпълнителите ще са Open Ended, група която се състои от двама от най-талантливите съвременни български музиканти – Асен Дойкин и Петър Славов.

Николай Николов, Ню Йорк

Публикувано в брой 4 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *