Условни плевели

0
източник - www.domigradina.com
източник – www.domigradina.com

Понятието плевел в земеделието се отнася до всеки див или полукултурен вид, който се намира в посева (насаждението) от културни растения въпреки волята на човекa. В посева често попадат по различни причини и културни растения, които оказват същите вреди като плевелите, поради което е прието да се наричат условни плевели.

Източник: Уикипедия

България тъне в плевели. Земеделието ни е задушено от процедурни хватки и частни интереси и няма кой да изскубе тези плевели. Те бяха посяти още в зората на така наречените „промени“, когато първите посткомунистически дружества изгряха с нашите пари, изнесени и препрани във външни банки. За кратко с тези средства се родиха Първа частна банка, Мултигруп, ВИС и СИК, роди се спекулата и Магурата, по-късно се появиха кръгове като Орион и Олимп…

БКП/БСП „спечели“ първите „демократични“ „избори“. Многото кавички са наложителни, защото в този момент постепенно понятията започнаха да се объркват. Целенасочено ни бяха подменени плодовете на истинските растения и на плевелите и затънахме в буренясала почва. Парите от комунизма влязоха в бизнеса и започнаха реално да влияят на икономиката на страната, за да може властта да се осъществява и с извънпарламентарни средства, което от своя страна да подсигури оставането в парламента и налагането на икономически чадъри – и порочният знаменател да дава отрицателен знак на всяко положително появило се явление. Нароиха се нови и нови дружества, творения на ДС, докато в средата на 90-те години бивши военни от специални части, служители на тайните служби и военното контраразузнаване основаха групировката ТИМ. Зад съкращението стоят имената на Тихомир Митев, Ивайло Каменов и Марин Митев. След като успява за кратък период да акумулира значителна собственост, групата предприема преструктуриране на част от бизнеса си. Легализацията на ТИМ започва на ниво държавни институции. Със своите над 150 фирми и близо 10 000 души, наети в различните подразделения, корпорацията основателно може да претендира за една от сериозните икономически структури в България. Влиянието на ТИМ в отделни сектори на икономиката (като търговията със зърно например) е толкова значително, че стига да иска, тя лесно би могла да влияе на цените в национален мащаб. Концентрацията на толкова голяма икономическа мощ едва ли може да се случи без прякото участие на която и да било власт. Прехвърлянето на незаконно мащабен процент държавни средства в Корпоративна търговска банка, част от структурата на Химимпорт, собственост на ТИМ, както и изкупуването с тези средства на огромен брой предприятия в различни сектори (като Техномаркет, БТК и множество други), показва, че плевелът е забил своите зъби във всички сфери на живота и контролирано владее нашето битие. КТБ е най-бързо растящата банка. Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. За последните четири години банката почти е утроила средствата си. Свързани с шефа й Цветан Василев, компании се появяват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка. Това поражда подозрения за недопустима концентрация на кредити към свързани лица – показател, който заради сигурността на вложителите по закон би трябвало да се контролира от БНБ.

Chimimport_Structure_2013_03Според немския разследващ журналист и писател Юрген Рот „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България“. След като бяха положени всички усилия озъбеното растение да заприлича на истински културен посев, започна постепенното задушаване на реалния малък и среден частен бизнес по места – от зърнодобива, през производството, до износа. Една обиколка из селата на северна България може да даде много ясна представа за феодалната структура на октопода, който не е редовна бизнес структура, макар да прилича на такава. Създадените монополи в летищата, пристанищата, медиите и налагането на контрол над обществените поръчки довежда структурата до положението на политикоопределяща и налагаща кадри институция, по-силна от Държава, съд и прокуратура.

И никой не се кани да запита пред съответните отговорни институции откъде дойдоха парите за началното разпределение на капитала и за зависимостите, които това предизвиква. Групировките днес са навлезли във всички структури на стопанския, икономическия и политическия живот на страната, без възможност за контрол или натиск. Финансовата мощ е толкова голяма, че поставя под страховита зависимост огромна част от населението, работещо под шапките на многобройните компании. Плевелът сякаш е победил.

Днес ти и аз можем да променим това. Защото можем да започнем да се изправяме срещу тези структури и да им заговорим на езика, който те разбират най-добре – потреблението и парите. Всеки малък човек, който решава да не инвестира и да не подпомага някоя от фирмите на олигархията в България, става част от възможността да извоюваме свободата си днес и сега. Ако някой ти каже, че си малък и незначителен и нищо не зависи от теб, спомни си какво е да спиш в затворена стая с комар. А с два комара? А с рояк комари? Ти и аз вече сме мнозина. Днес.

Оставката е само началото. Информираността и личният избор за борба са само началото. Въпросът „Кой предложи Пеевски?“ ще кънти с все по-голяма сила, защото зад него стоят отговори, които са страшни, истина, от която боли. България тъне в плевели. Да я почистим, за да дава отново изобилен плод.#

 

Публикувано в брой 9 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *