Кой и за какво се бори II

0
източник - vesti.bg
източник – vesti.bg
Редом с листите на партиите, борещи се за нашия глас и място в Парламента на изборите през октомври, ще разглеждаме и програмите им – какво обещават, как ще го постигнат, с какво прекаляват… Смятаме, че е редно да не гласуваме по симпатии, за лидери и лица, а за политики. Работещи такива. Във второто издание на рубриката, ще разгледаме програмата на ПП ГЕРБ. Бойко Борисов смята, че креслото на министър-председател му е сигурно, заявява, че има вече и готов кабинет, но нека видим какво пише в програмата им и да преценим изпълнимо ли е.


ГЕРБ твърдят, че е „време за смели решения“. Нищо че бягаха от тях по време на близо четиригодишното си управление. Имаха го това време. И все пак, какво предлагат:

Здравеопазване – според тях не е необходимо да се наливат все повече и повече пари в този така болезнен сектор, а нова система за организацията му. Чудесно. Това всички го искаме. Но какво постигнаха преди? Четирима министри се изредиха в опит да закърпят положението. Посегнаха на резерва на касата и прехвърлиха част от задълженията на държавата към НЗОК, което доведе до още по-големия ѝ дефицит и „похвални“ дейности като спиране на лекарствата за онкоболните. Във фаворити на болниците се превърнаха клиничните пътеки – всеки, на когото му се е наложило да попадне в лечебно заведение, биваше набутан – буквално – в тях. Заплатите в сектора така и не стигнаха поне до нормална сума, отговаряща на условията на труд, в които работят служителите. Продължихме да си плащаме и здравни вноски, и всичко останало, включително даваме и пари в джоба на докторите и сестрите, за да сме сигурни, че ще ни обърнат внимание. Не се реши и проблемът с неосигурените лица, не се повиши събираемостта на здравно-осигурителните вноски, не се работеше в посока превенция – за да не стигаме до лечение. Не посмяха да намалят болничните заведения, уплашени от недоволството на хората – а е факт, че те са твърде много, повечето потънали в дългове, евентуалното им сливане би дало глътка въздух на системата. Да не говорим за приватизация на част от тях или демонополизация на НЗОК – нищо и за това. Пишем всичко това не за да повтаряме опорни точки на БСП, а защото не го виждаме като приоритет за ГЕРБ. И по-важното – не ни казват как ще се справят с тези проблеми. Всичко това ще срещнете в програмата на партията, включително и прословутата електронна здравна карта. Запомнете го, за да знаете после какво са обещали и да прецените изпълнили ли са го.

Образование – съгласни сме с тях, че трябват повече средства за образование и наука. „Образователната система трябва да бъде в синхрон със съвременните образователни модели и новите технологии, с актуалните научни постижения, с потребностите на бизнеса и държавата“ – добре. Само дето това не се случи по време на мандата им. Въведоха задължително предучилищно образование и за петгодишните, безплатни учебници до определен клас, но не решиха проблема с тежестта на ученическите раници – ако имате дете ученик, знаете за какво говорим. Въведоха сума ти външни оценявания – след 4-ти, 7-ми и кой ли още не клас, които по никакъв начин не повишиха грамотността или останалите умения на учениците – има не само родни, но и редица чуждестранни изследвания, които сочат обратното. Не се реши проблемът с тези, които напускат училище много по-рано от връстниците си, нито с никнещите като гъби университети, които предлагат дипломи на килограм, но не и образование. Заслужава си да отбележим, че в програмата срещаме заявка за въвеждане на електронни учебници, което никак няма да е лошо предвид развитието на технологиите и факта, че за повечето деца те са част от ежедневието. Имаме едно наум за идеята им специална програма за възстановяване на училища със слаби резултати, тъй като не сме я видели черно на бяло. Фенове сме и на разработването на учебни програми заедно с бизнеса, защото е повече от ясно, че кадрите, които излизат на пазара на труда, в повечето случаи не отговарят на потребностите му. Като цяло в платформата на ГЕРБ за образованието има страхотни идеи, които обаче не четем как ще се реализират.

По темата за науката – нищо ново, което не сте чували и чели – повече средства, финансиране на научни изследвания, изграждане на високотехнологични паркове и центрове за върхови научни изследвания, иновации и трансфер на технологии към българската индустрия. Скептични оставаме, защото този сектор не беше в разцвет по време на управлението на Бойко Борисов и нищо от това не се случи.

Култура – пак същите стари приказки. Харесва ни, че искат да развиват читалищната мрежа (макар да не разбираме какви ще са „допълнителните източници на финансиране“), защото в много села в страната те са единственото средище на култура. Бюджетите им са минимални и в повечето случаи стигат да се платят консумативите и мизерните заплати на работещите там. Не им остават средства да организират различни инициативи и мероприятия и на практика не допринасят с нищо. Щеше ни се да попрочетем и за това ще се спре ли безумното, фасадно реставриране на разни паметници на културата, за да се налапа някой със средства от еврофондове. Справка – „Кракра“, „Яйлата“. Щеше ни се, но не би, затова минаваме на следващата точка.

Социална политика – наред с останалите баналности, които ще прочетете и в програмата на всяка от останалите партии, тук впечатление ни прави „Изработване на индивидуални социални оценки на социално слаби български граждани и търсене на възможност за социалното им включване и осигуряване на заетост“. Не ни става ясно кой ще изготвя такива оценки и на всеки един социално слаб ли, както и след изготвянето ѝ как ще се осигури заетост. Срещаме отново любимата на ГЕРБ програма „Човешки ресурси“, която обаче осигурява временна такава и на практика замита за кратко под килима проблема, но не води до решението му. Прост пример – една голяма част от хората се хващат по дадена програма, работят 6 месеца, после стоят 6 месеца на борсата – и така до безкрай. По отношение повишаване квалификацията на хората чрез „Човешки ресурси“ статистиката не показва да има ръст на наетите лица след обучението им. Различните проекти, по които бизнесът наема млади хора, неработили досега, стажанти или такива от социално уязвими групи също не дават особен резултат – обикновено след края на програмата те биват освобождавани и отново се връщат в групата на безработните. Истината е, че само с работеща икономика и качествено образование ще я намалим. Те и в ГЕРБ го знаят, ама да видим. Друг момент в тази програма са пенсиите, отпускани по инвалидност – не е тайна, че една голяма част от тях се дават на лица, които нямат увреждания, само за да получават сигурни средства от НОИ всеки месец и да бъдат трудостроени на работното си място. Често със заветния ТЕЛК се сдобиват платили си за него, а не и реално болните, които имат нужда от него. Партията на бившия министър-председател обещава пълен преглед от страна на държавата на отпуснатите до този момент пенсии за инвалидност. Много ни е трудно да го повярваме, тъй като те не са 1000 и 2000, за целта са необходими доста ресурси и време.

Да разгледаме най-болната тема – икономиката. ГЕРБ обещават запазване на данъчните ставки на преките данъци и намаляване на бюджетния дефицит. Също и прословутото сливане на агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите. За момента сме с едно наум за тази идея, която имаха дори предишните управляващи, тъй като смятаме, че са необходими много сериозни реформи, преди това да се случи, а не да се осъществи набързо и да настане хаос в работата им. Също така не мислим, че това би повишило събираемостта на приходите, преди да се реши проблемът с корупцията и сивата икономика. Подкрепяме идеята на сините да се работи в посока присъединяване към Единния банков съюз, макар че беше редно да се действа, а не само да я четем в програми. Искаше ни се да видим и някаква заявка за съкращаване на администрацията или поне подобряване ефективността ѝ, тъй като в момента храним доволна бройка държавни служители, но в същото време за един документ чакаме понякога и с месеци. Не разбираме и как ще се контролират по-ефективно средствата от еврофондовете, което заявяват ГЕРБ, и ще имат ли достъп до тях не само фаворити на властта, но и други фирми – помним какво се случваше по време на управлението им. Прескачаме моментите с въвеждане на електронно образование, здравеопазване, правосъдие и т.н., защото е ясно, че всички ги искаме, но все не ги дочакваме. Да се насочим към темата на деня – КТБ. Еми… няма я. Нито ред. Бойко Борисов твърди насам-натам, че е „за“ оздравяването на банката, но не посочва ще бъде ли то за сметка на данъкоплатците. Искаше ни се и малко повече да прочетем как мисли да привлечем отново чуждестранни инвеститори, но явно пак ще разчитаме на пътища и магистрали. Ще обърнем внимание и на идеята общините да имат право да облагат доходите на физическите лица с между един и два процента. Хитро поредно измъкване от страна на ГЕРБ – да се натоварят данъкоплатците, за да се реши частично проблемът със средствата на общините. Бихме подкрепили идея част от 10% данък, който ни се удържа, да се преразпредели към тях, но точно в този ѝ вид получава голяма черна точка.

Енергетика – искат отделно министерство, което в настоящата ситуация наистина е необходимо, но най-вероятно разделянето ще излезе солено. Ще проучват Черно море и ще намалят цената на газа с 35%. Предвижда се и да се създаде фонд за енергийна ефективност с 2 млрд. лева. И колкото и да сме с две ръце „за“ нея, не сме наясно откъде ще дойдат тези пари и как ще се контролират, за да не потънат отново нейде. Другото разделяне, което планират ГЕРБ, е на ДКЕВР – да се отделят водният и енергиен регулатор. Ще удължават живота на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“, слава Богу, няма да пипат мораториума за добив на шистов газ, но пък не знаем как ще се борят за енергийна независимост от Русия, при положение че очевидно са фенове на „Южен поток“, макар да твърдят, че биха го подкрепили само ако по него тече наш газ (сиреч този, който ще добият от Черно море). Едно наум и в този сектор, защото има нелоши идеи, но не и механизъм за решаване на проблемите – като например състоянието на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, как ще се случи либерализацията като цяло и достатъчни ли са отделно министерство и структурни промени за това.

По отношение на туризма ГЕРБ и тук предлагат отделно министерство, както и обичайното – подобряване на обслужването, рекламни кампании за популяризиране на страната ни и т.н. Нито дума как ще го развиваме – пак ли с незаконни строежи върху защитени територии, или има и друга стратегия? Четем, че няма да допуснат безразборно строителство по Черноморието, ама този филм сме го гледали вече. Относно транспорта и инфраструктурата – също без изненади: магистрали, модерен жп транспорт (поне план за лечението на голямата рана БДЖ или евентуалната му приватизация да имаше), зелен транспорт… Все старата песен.

След бедствията, причинени от проливните дъждове тази година, ГЕРБ са решили и за това да помислят, понеже не им стигнаха четири години. Ще създават доброволни формирования във всички общини – нелоша идея. Ще засилят и превенцията – стискаме палци да се случи, защото смятаме, че нацията като цяло не е подготвена да реагира на тях – ще контролират язовири, ще разширяват видеонаблюдението на територията на националните паркове, ще изготвят план за управление на риска от наводнение. Много ни се иска в този план да видим как ще се справят с незаконната сеч, ще започнат ли да почистват дерета и корита на реки, ще се контролира ли по-сериозно замърсяването им, което е в особени размери – с глоби, разяснителни кампании, различни инициативи.

Няма да се спираме на програмата им за околната среда и водите, нито на тази за развитието на т.нар. „Северозападен (Северозападнал) район“ или пък земеделието, защото е пълна с общи приказки, които сте чували вече. Малко повече искахме да видим за справянето с престъпността и корупцията, за интеграцията на роми и бежанци, за спиране изтичането на мозъци и талантливи млади хора зад граница. Защото това не са теми само за хартия, предизборно, и вече не ни стига да се говори какво трябва да се промени, а как ще се промени.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *